«Παρερμηνείες»

Ποιος δεν γνωρίζει το απόφθεγμα του Έκο "τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις". Σε κάθε περίπτωση, τον μήνα που προ ολίγων ημερών κατευοδώσαμε υπήρξαν "παρερμηνείες". Είναι περιττή η παράθεση παραδειγμάτων επειδή το αερολογείν εδώ και καιρό έχει καταστεί κανόνας - όχι μόνον από τους πρώτης γραμμής πολιτικούς, όμως για τις ανάγκες του σημειώματος τούτου ας μείνουμε σε αυτούς.

Κατά κανόνα, την αερολογία διαδέχονται οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεσπούν στη θολή ατμόσφαιρα των κοινωνικών δικτύων και των "ειδησεογραφικών" ιστολογίων τα οποία έχουν ποντίσει σε απρόσιτους πυθμένες τη λεγόμενη δεοντολογία μα και τη λογική. Και τότε επανακάμπτουν οι διαπρεπείς αερολόγοι για να επιτιμήσουν, με αχίλλειο μήνιν, τους δημοσιογράφους, επειδή αυτοί "παρερμήνευσαν" τις πομπώδεις σοφίες τους ή τα ασύστολα ψεύδη τους. Ωστόσο, τα γραφόμενα -και τα λεγόμενα- μένουν.

Η πολιτική δήλωση και το δημοσιογραφικό κείμενο απαιτούν την κυριολεξία αλλά και τη συνέπεια· δεν διανοίγουν στάδιον δόξης λαμπρόν στα σχήματα λόγου, στον υπαινιγμό, στο άλλο-ήθελα-να-πω, εν τέλει εκ νέου στην αερολογία. Αλλά αυτή η ανάγκη, για να ικανοποιηθεί, προϋποθέτει τη σκέψη. Υπάρχει η προϋπόθεση;

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS