"Φουσκωμένη" πρωτιά της Ελλάδας στα αναβολικά!

anavolika

Κύριος κόμβος της διακίνησης αναβολικών για ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα λόγω της έλλειψης ελέγχων, αλλά και του ξεπερασμένου νομοθετικού πλαισίου για τις ουσίες που σκοτώνουν. Με τον τζίρο των παράνομων και επικίνδυνων σκευασμάτων να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα μας, η διακίνηση και το λαθρεμπόριο των αναβολικών διώκεται στην Ελλάδα ως πλημμέλημα με τον αθλητικό νόμο «Περί καταπολέμησης ντόπινγκ» και ποινή που δεν ξεπερνά τα δύο έτη φυλάκισης.

Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα αναβολικά κατατάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες και η διακίνησή τους αποτελεί κακούργημα. Χάρη στις ποινές-χάδι, λοιπόν, οι dealers ολόκληρης της Ευρώπης επιλέγουν την Ελλάδα ως κέντρο εισαγωγής των ουσιών τους αφού, ακόμη κι αν συλληφθούν, δεν κινδυνεύουν με φυλάκιση. Παράλληλα, ένας βρόμικος χορός μαύρου χρήματος, κυκλωμάτων, απειλών και βίας έχει στηθεί γύρω από το λαθρεμπόριο των αναβολικών, με τη διπλή δολοφονία στη Μάνη να φέρνει στο φως το τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από τα μάτια των Αρχών.Εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, τα παγκόσμια κυκλώματα μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες αναβολικών από την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα στη Γηραιά Ηπειρο μέσω της χώρας μας. Αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ, επιστήμονες και ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα της ντόπας επισημαίνουν στο «ΘΕΜΑ» πως η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο: «Γέμισαν οι παραλίες με αγόρια και κορίτσια που "χτίζουν" κορμιά με αναβολικά και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Γιατί αν δεν πεθάνουν από τις παρενέργειες των απαγορευμένων σκευασμάτων, κινδυνεύουν από τις αλλοιώσεις που προκαλούν στο μυαλό οι συγκεκριμένες ουσίες, ή και από τα ίδια τα κυκλώματα που τα πωλούν αν οι πελάτες καθυστερήσουν να πληρώσουν».

Εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ για την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινεί τεράστιες ποσότητες αναβολικών από την Ινδία στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί αυτοσχέδια αποθήκη σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από 28 είδη αναβολικών αξίας -στη χονδρική- 58.000 ευρώ. Οι Αρχές βρήκαν την άκρη του νήματος έπειτα από καταγγελίες ότι «φουσκωτοί» παρελαύνουν καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο για να προμηθευτούν στη χονδρική απαγορευμένες ουσίες, τις οποίες στη συνέχεια διαθέτουν σε γυμναστήρια και χώρους άθλησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα μη εγκεκριμένα και αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα φτάνουν καμουφλαρισμένα στην Ελλάδα με εταιρείες κούριερ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν όλη η ποσότητα διατίθεται στη χώρα μας ή ένα μέρος εξάγεται στην Ευρώπη.

Οι χονδρέμποροι και το Ιντερνετ

Η βιομηχανία των αναβολικών σκοτώνει νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να μη βγαίνει ποτέ στη δημοσιότητα. Η υπόθεση με τους δύο μποντιμπίλντερ στη Μάνη ανέδειξε το θέμα που κάποιοι, για άγνωστους λόγους, επιμένουν να κρύβουν κάτω από το χαλάκι: πώς οι νέοι παγιδεύονται στα αναβολικά και πώς καταλήγουν μετά από συστηματική χρήση των συγκεκριμένων ουσιών. Το Διαδίκτυο είναι ένα από τα μέσα της διακίνησης αναβολικών, από όπου ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί με την πιστωτική του κάρτα σκευάσματα και κοκτέιλ αναβολικών από εταιρείες του εξωτερικού για να «φουσκώσει» και να κάψει το λίπος.

Οι πιο ψαγμένοι έχουν τις άκρες και αγοράζουν αναβολικά από τους δικούς τους ντίλερ, οι οποίοι εκτελούν και χρέη mixologist. Δηλαδή αναλαμβάνουν να δώσουν έτοιμο προς χρήση το κοκτέιλ των απαγορευμένων ουσιών στον πελάτη τους. Τεστοστερόνη που προκαλεί αύξηση του μυϊκού ιστού και αυξητική ορμόνη είναι τα δύο πιο συνηθισμένα αναβολικά σκευάσματα, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες ουσίες τις οποίες οι χρήστες αναμειγνύουν, χρησιμοποιώντας ακόμη και φάρμακα για τον καρκίνο και τον θυρεοειδή.

«Ο ΕΟΦ προσπαθεί να ελέγξει τα σημεία πώλησης όπως είναι τα γυμναστήρια. Θέλουμε περισσότερο προσωπικό έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο επαρκείς σε αυτό τον ρόλο που η Πολιτεία μάς έχει αναθέσει, και σε συνεργασία με την Αστυνομία και το αρμόδιο τμήμα του ΣΔΟΕ να προσπαθήσουμε να πατάξουμε το φαινόμενο. Οταν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, λειτουργούμε σε συνεργασία με την Αστυνομία ή το ΣΔΟΕ και πραγματικά έχουν γίνει στο παρελθόν πολύ σημαντικές αποκαλύψεις», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης και συμπληρώνει: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από τους ελέγχους και την αποτελεσματικότητα αυτών γιατί πιστεύω ότι η ιστορία με τα αναβολικά είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που εμείς βρίσκουμε. Πρέπει να γίνουν εντατικότεροι έλεγχοι σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές προκειμένου οι υπάλληλοι του οργανισμού να μη φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Ο ΕΟΦ κατά καιρούς προειδοποιεί με ανακοινώσεις στη σελίδα του για τις καταστροφικές συνέπειες των αναβολικών. Είναι φάρμακα που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή. Τα αναβολικά είναι τελείως παράνομα και δεν διακινούνται μέσω της συνήθους εφοδιαστικής αλυσίδας. Πολλές φορές, δε, κάποια που διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής και δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ περιέχουν διάφορες απαγορευμένες ουσίες και ενδεχομένως και αναβολικές».

Τους «αθωώνει» ο νόμος

Την ώρα, λοιπόν, που ακόμη και συνοικιακά γυμναστήρια έχουν μεταμορφωθεί σε χώρους χρήσης αναβολικών ουσιών και το εμπόριό τους συναγωνίζεται σε κέρδη ακόμα και αυτό των ναρκωτικών, οι μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ντόπας που έχουν εξιχνιαστεί στη χώρα μας είναι πραγματικά ελάχιστες. Μοιάζει αδιανόητο το γεγονός ότι βαρόνοι της ντόπας χρησιμοποιούν το τέχνασμα να βαφτίζουν τα αναβολικά φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής έτσι ώστε να μπορούν να τα διακινούν νόμιμα, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να αναθεωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο. Να εντάξει δηλαδή τα φάρμακα-αναβολικά σε ειδική κατηγορία (όπως στην περίπτωση των ναρκωτικών ουσιών) έτσι ώστε να χρειάζονται ειδική ιατρική συνταγή για να μπορέσει κάποιος να τα αγοράσει.

Μια τέτοια υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά σε φιάσκο αφού το κατηγορητήριο που έστησε η Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος στο δικαστήριο. Από τις έρευνες προέκυψε ότι για σχεδόν μία δεκαετία ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διακινούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη τεράστιες ποσότητες αναβολικών σκευασμάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οπως προκύπτει από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, μόνο για την αγορά των σκευασμάτων -σε τιμές χονδρικής και μάλιστα ως φάρμακα και όχι ως συμπληρώματα- διέθεσε «το έτος 2003 863.077,71 ευρώ και το έτος 2004 1.430.861,70 ευρώ». Με απλά λόγια, τα αναβολικά στεροειδή που αγόρασε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα πούλησε σε τουλάχιστον δεκαπλάσιες, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, με έδρα την Αθήνα και φαρμακείο-βιτρίνα στην επαρχία, αγόραζε τεράστιες παρτίδες αναβολικών από φαρμακευτικές εταιρείες τις οποίες, αφού «επεξεργαζόταν» παρασκευάζοντας θανατηφόρα κοκτέιλ, έριχνε στη συνέχεια σε γυμναστήρια και αθλητικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε δεκαπλάσιες τιμές.

Δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή γνωστού αθλητή του body building, ο οποίος συλλαμβάνεται το 2003 με 3.130 δισκία αναβολικών, 100 δισκία εφεδρίνης, αμπούλες περίεργων σκευασμάτων και αποδείξεις αποστολής προς χώρες του εξωτερικού 106 δεμάτων συνολικού βάρους 118,765 κιλών, αλλά και ενός πιστολιού. Η ποινή-χάδι που επιβάλλεται του επέτρεψε να επιστρέψει δριμύτερος στη διακίνηση αναβολικών, για να συλληφθεί και πάλι τον Φεβρουάριο του 2012 για παράβαση του νόμου «Περί καταπολέμησης του ντόπινγκ», διότι, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, «χρησιμοποιώντας ταχυδρομικές θυρίδες, εισήγαγε παράνομα από την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία εκατοντάδες δέματα, δηλώνοντας ψευδώς ότι περιέχουν βότανα, χαρτική ύλη, αναμνηστικά κ.λπ.». Σε έρευνα που έγινε σε δύο δέματα βρέθηκαν 3.000 δισκία αναβολικών με την ένδειξη methandienone, 10.000 δισκία anabol, 40 ενέσιμες αμπούλες με την ένδειξη testostrerone κ.λπ. Στο σπίτι του βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής και σε ειδικό αρχείο αναγράφονταν 121 ταχυδρομικές αποστολές αναβολικών σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία, ακόμη και Αυστραλία. Στο υπόγειο γκαράζ της κατοικίας βρέθηκε μια πανάκριβη Porsche με την οποία κυκλοφορούσε, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, «από την έρευνα προέκυψε ότι οι γερμανικές τελωνειακές αρχές κατά τα δύο τελευταία έτη διενεργούν έρευνα για το κύκλωμα της εγκληματικής οργάνωσης, στο οποίο αρχηγικό ρόλο διαδραματίζει ο ... (σ.σ.: αναφέρει τα στοιχεία του αθλητή body bulding), που διακινεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μεγάλες ποσότητες αναβολικών».

Ο ρόλος πολλών φαρμακείων και τα συμπληρώματα διατροφής

Τους τελευταίους μήνες οι έρευνες του ΣΔΟΕ ανέδειξαν έναν ακόμη τρόπο διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων αναβολικών. Στις 10 Νοεμβρίου κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μπαίνει σε φαρμακείο στην Κυψέλη ύστερα από πληροφορίες ότι ο ιδιοκτήτης είναι διακινητής περίεργων συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών, χωρίς φυσικά να διαθέτει κάποιο παραστατικό. Του επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 2.726.000 ευρώ και η έρευνα συνεχίστηκε προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το συγκεκριμένο κύκλωμα που «ναυλώνει» φαρμακεία για να «σπρώχνει» τεράστιες ποσότητες αναβολικών σε αθλητές και γυμναστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στις αρχές του χρόνου, με αφορμή τον εντοπισμό ενός γνωστού ποδοσφαιριστή ομάδας της Α' Εθνικής να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο συνήγορός του κ. Γιάννης Μαρακάκης αποστέλλει έγγραφο στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας με το οποίο ειδοποιεί ότι στην ελληνική αγορά διατίθενται συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι νοθευμένα με αναβολικά και συνεπώς άκρως επικίνδυνα. Ο κ. Μαρακάκης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει: «Μέχρι πρόσφατα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το παρεμπόριο αναβολικών ουσιών ως ένα σοβαρό πεδίο εγκληματικής δραστηριότητας. Τα τελευταία δύο τουλάχιστον έτη το παρεμπόριο συνοδεύεται και από εμπόριο που φέρει μανδύα νομιμότητας. Η ελληνική αγορά έχει δηλητηριαστεί με συμπληρώματα διατροφής τα οποία πωλούνται ελεύθερα στα ράφια καταστημάτων, και κυρίως φαρμακείων, και τα οποία άλλα αναγράφουν στην ετικέτα και στην πραγματικότητα είναι νοθευμένα με απαγορευμένες ουσίες».

Πηγή: protothema.gr

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ