Το αυτοκίνητο που έσωσε τον Ντε Γκολ

citroen-ntegol

Ο Σαρλ Ντε Γκολ δέχτηκε δεκάδες επιθέσεις, κυρίως κατά τη μακρά περίοδο θητείας του ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στις 22 Αυγούστου του 1962, πριν από 52 χρόνια, συνέβη η πιο γνωστή από αυτές, στους δρόμους του Παρισιού.

Εκείνο το βράδυ, ο Ντε Γκολ και η σύζυγός του Υβόν, επέβαιναν στο προεδρικό Citroen DS 19 με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Ορλί. Το αυτοκίνητο κινείτο με ταχύτητα κοντά στα 110 km/h, όταν δώδεκα μέλη της οργάνωσης OAS άνοιξαν πυρ εναντίον του. Η οργάνωση κατηγορούσε το Γάλλο Πρόεδρο ότι παρέδωσε την Αλγερία στα χέρια των ντόπιων εθνικιστών. Συνολικά έπεσαν περισσότεροι από 150 πυροβολισμοί, με τις σφαίρες να σκοτώνουν δύο από τους μοτοσικλετιστές που συνόδευαν την αυτοκινητοπομπή.

Η προεδρική λιμουζίνα γαζώθηκε κυριολεκτικά, θρυμματίστηκε το πίσω τζάμι και έσκασαν και τα τέσσερα λάστιχά της. Χάρη όμως στο διάσημο χαρακτηριστικό του DS 19, την υδροπνευματική του ανάρτηση, ο οδηγός του Ντε Γκολ κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να απομακρυνθεί. Ο Γάλλος Πρόεδρος και η σύζυγός του κράτησαν τα κεφάλια τους χαμηλά και δεν τραυματίστηκαν.

citroen-ntegol

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS