Τασούλας:Σε 2 εβδομάδες θα μπούμε στον τάφο –Αρχαιολόγοι:Σε κρίσιμη φάση η ανασκαφή

s-amfipolis-sfiggesnewready

Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τους αρχαιολόγους να κάνουν καθημερινά σημαντικά βήματα προς το εσωτερικό του αρχαίου τάφου.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τασούλας δήλωσε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής.

«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της υπερηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του, περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις αρχαιολογικές εργασίες, ο υπουργός είπε θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις την Πέμπτη και ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. «Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.

«Αφήστε μας ήσυχους» λένε οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη

Ανακοίνωση της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, ζητά ουσιαστικά να αφήσουν ήσυχους τους αρχαιολόγους να κάνουν τη δουλειά τους και να μην υπάρχει πίεση για ξεναγήσεις και ενημέρωση από πολιτικούς και άλλους φορείς.

Tην εύλογη κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για την διεξαγόμενη έρευνα, αναμένει - σύμφωνα με ανακοίνωσή της- η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών που ενδιαφέρει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη» τονίζεται στην ανακοίνωση ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη αναμένει την εύλογη κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για την διεξαγόμενη έρευνα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών που ενδιαφέρει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη.
Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ