Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων της COSCO

cosco-1

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χθες, εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι έκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εγκαταστάσεις των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατήγγειλαν την παρουσία ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς το πρωί χθες, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από τον χώρο της διακίνησης εμπορευμάτων και έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στο χώρο, ενώ έκαναν και στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε τη Πέμπτη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν 150 - 200 άτομα.

Στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων με μέλη της διοίκησης της εταιρείας οι δεύτεροι ζήτησαν προθεσμία έως τη Δευτέρα προκειμένου να απαντήσουν στα αιτήματα τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο έως τη Δευτέρα και οι βάρδιες να αναλάβουν το ρόλο της περιφρούρησης και να μην εκτελούν καμία εργασία.

Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου, η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα, η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα, η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες, η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας, η κατάργηση 16 ωρών εργασίας, η δημιουργία κανονισμού εργασίας και η καταβολή οφειλομένων.

Μήνυμα συμπαράστασης από την ΓΣΕΕ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και να γίνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην ανακοίνωση της, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι διαχρονικά έχει καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχει και εκμεταλλεύεται η COSCO, καθώς επίσης ότι «βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που απεργούν για πρώτη φορά και καταγγέλλουν ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και εργασιακό Μεσαίωνα».

Η κυβέρνηση, τονίζει η ΓΣΕΕ, «πέρα από τις επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες και τις ξεναγήσεις εμπέδωσης της περίφημης «ελληνοκινεζικής συνεργασίας», οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην (κερδοφόρες και εκποιημένες άρον άρον) κρατικές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα έχουν δικαιώματα και δεν θα εργάζονται σε «συνθήκες γαλέρας»».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει την προσπάθεια καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην κινεζική εταιρεία COSCO» και απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, που όπως σημειώνει βρίσκονται «παρανόμως» στην περιοχή των εγκαταστάσεων της COSCO σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS