Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών: Κανένας ανασφάλιστος & άνοιγμα σε νέους γιατρούς

giatroiready

Να αλλάξουμε το κατεστημένο σκηνικό στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, προτείνουν με κάθε τρόπο, δύο άνθρωποι από τα σπλάχνα της υγείας, ο Γιάννης Μπασκόζος Α' Αντιπροέδρος του ΠΙΣ και ο Παναγιώτης Ψυχάρης Μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, καλώντας όλες και όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ.

Με σύνθημα την αλλαγή του κατεστημένου και με άξονες ανθρώπινα και αναπτυξιακά στοιχεία για το καλό της περίθαλψης αλλά και του ίδιους του ρόλου του επιστήμονα (όπως να ανοίξει το σύστημα για νέους γιατρούς, να υπάρξουν γιατροί εργασίας στις δουλειές και στα σχολεία) το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών, στηλιτεύει το Μνημόνιο και τις ανάλγητες πολιτικές που ακολουθήθηκαν σημειώνοντας τα εξής:

«Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ελάττωση του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους και την επικράτηση της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών, όπως αναφέρουν, προσθέτοντας, ότι «οι μνημονιακές πολιτικές συνδέουν τις δαπάνες υγείας με τα υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά του καταρρέοντος ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας, σε απόγνωση τους λειτουργούς της υγείας και σε ανθρωπιστική κρίση.
Παράλληλα, η αδυναμία της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα και γιατρούς, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας καταδεικνύεται και σε πρόσφατες μελέτες». Και συνεχίζουν οι κ.κ. Μπασκόζος και Ψυχάρης:

Είναι αναγκαίο ένα Ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα να διεκδικήσει:

- Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας και διασφάλιση της χρηματοδότησης υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι εξάρτηση από τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπέρτατη αρχή της παράταξης είναι:κανένας κάτοικος ανασφάλιστος με ό,τι αυτό σημαίνει, φαρμακευτική κάλυψη και πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Καλείται το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιούλιος/2013).

- Διασφάλιση της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους γιατρούς με έλεγχο μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος. Τα πρωτόκολλα πρέπει να βασίζονται στη διεθνή επιστημονική εμπειρία και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Ο φραγμός (πλαφόν) στην συνταγογράφηση με μόνο οικονομικά κριτήρια, αφήνει ακάλυπτο επιστημονικά τον γιατρό και υγειονομικά τον ασθενή. Παράλληλα θέσπιση επιστημονικού και αυστηρού ελέγχου προστασίας των δημόσιων πόρων. Καμιά ανοχή στη διαφθορά αλλά δίκαιος έλεγχος με θεσμικό τρόπο.

- Συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που επιθυμούν, με συμβάσεις που θα διευκολύνουν την επαγγελματική επιβίωση όλων, ειδικά των νέων γιατρών, αλλά θα αποτρέπουν ταυτόχρονα την προσδοκία νόμιμου η παράνομου πλουτισμού μέσω συμβάσεων αυτοαπασχολούμενων με το δημόσιο. Οι συμβεβλημένοι γιατροί να καλύπτονται ασφαλιστικά.

- Αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο έχει καταβαραθρωθεί και τη θέση του πήρε ένα σύστημα ετοιμόρροπο και επισφαλές για όσους συναδέλφους εργάζονται σε αυτό. Να επαναπροσληφθούν όσοι το επιθυμούν σε προσωποπαγείς θέσεις και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Όσοι επιθυμούν σύμβαση στο ιατρείο τους, να διασφαλίζεται ώστε η σύμβαση να είναι διαρκής και με ασφαλιστική κάλυψη. Να ανοίξει το σύστημα ώστε νέοι γιατροί να ενταχθούν στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Διασφάλιση της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών με λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση με το δευτεροβάθμιο σύστημα. Μοντέλα δεκαετίας του ΄60 δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή. Παράλληλα επαρκής και συνεχής εκπαίδευση του Γενικού Γιατρού που θα καλύπτει θέσεις όπου δεν είναι εφικτή γεωγραφικά η παρουσία ειδικών. Ο Υγειονομικός Χάρτης, δηλαδή οι ανάγκες σε δομές και προσωπικό βάσει γεωγραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων, θα καθορίσει και την ακριβή θέση του γιατρού στο σύστημα. Το πρωτοβάθμιο σύστημα απαραίτητα να παίζει ρόλο πρόληψης-ενημέρωσης σε χώρους εργασίας και σε σχολεία. Απαραίτητος ο ρόλος του γιατρού εργασίας. Κίνητρα για ειδίκευση γιατρών εργασίας σε νέους γιατρούς, με επαγγελματική κατοχύρωση. Σήμερα ειδικεύονται κατά μέσο όρο 6 νέοι γιατροί ετησίως.

- Προστασία του ειδικού ιατρικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, διασφάλιση της αποπληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών

- Προστασία των γιατρών του ΕΣΥ όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης. Η επιστημονική αποτελεσματικότητα συμβαδίζει με το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

- Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και προστασία επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις για τους έμμισθους γιατρούς που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, με απόδοση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.

- Διασφάλιση όρων ώστε οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν να ασκούν το εκπαιδευτικό και ιατρικό έργο τους, με ειδικό μισθολόγιο αξιοπρεπές και σχέση ΠΑΑ.

- Συλλογικές συμβάσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς, με πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων, και όχι rebate και claw back. Στην πολιτική της εξόντωσης των μικρών εργαστηρίων λέμε όχι. Λέμε ναι στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων. Δεν θα επιτρέψουμε την υπαλληλοποίηση σε μεγάλους ομίλους αξιόλογων συναδέλφων που με κόπο και εντιμότητα έχτισαν εργαστήρια και προσέφεραν στην υγεία των ασφαλισμένων. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του φορέα με ταυτόχρονο ηλεκτρονικό έλεγχο για όλους. Άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

- Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ ή άλλοι πόροι) για νέους επιστήμονες και συνεταιριστικές προσπάθειες.

- Άμεση κατάργηση της ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης»-ουσιαστικά αντιποίησης-του ιατρικού επαγγέλματος. Ο νόμος 3919 είναι ο προθάλαμος για την εισβολή των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Καταστρέφει την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση του γιατρού. Ανοίγει τον δρόμο στην υποχρεωτική ιδωτική ασφάλιση. Με την «απελευθέρωση» του ιατρικού επαγγέλματος κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μέλλον.

- ΤΣΑΥ: Το κούρεμα του 2012 άφησε διαθέσιμα στο επίπεδο του 17%. Το ταμείο μας δέχτηκε τη μεγαλύτερη ληστεία παρότι αυτοχρηματοδοτούμενο. Έρχεται να προστεθεί και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν έχει επίσημα στοιχεία. Και το έγκλημα συνεχίζεται με τη μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών (13,33%). Με τη διάλυση του ταμείου μας, έρχεται ως λύση η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν διασφαλίζει τον γιατρό, αλλά τα συμφέροντα. Αρωγός στην προσπάθεια η συντηρητική παράταξη του ΙΣΑ που ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία. Η παράταξη μας θα διεκδικήσει την επιστροφή των κλεμμένων και την απόδοση των οφειλών από τους μεγάλους ομίλους. Θα ζητήσει τη διευκόλυνση πληρωμής των χρεών συναδέλφων. Θα αντισταθεί στην ενοποίηση των ταμείων με τη συγχώνευση και εξαφάνιση του ΤΣΑΥ.

Πηγή: onmed.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ