ΣτΕ: Απόφαση - «ανάσα» για τις επιχειρήσεις σε κατάσταση πτώχευσης

ΣτΕ: Απόφαση - «ανάσα» για τις επιχειρήσεις σε κατάσταση πτώχευσης

Με μία σημαντική απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την απαλλαγή από την καταβολή του 20% επί της οφειλής του κύριου φόρου, η οποία ήταν προυπόθεση για να μην κηρυχθεί απαράδεκτη η προσφυγή, «φησισε» το Συμβούλιο Επικρατείας δίνοντας ανάσα σε εταιρίες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης.

Μάλιστα για αυτούς (σύνδικους πτώχευσης) ισχυει το ευεργέτημα πενίας, η δυνατότητα δηλαδή να μην καταβάλλουν ούτε παράβολα ή άλλα έξοδα της δίκης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ) στην υπ΄ αριθμ. 2096/2018 απόφασή τους αναφέρουν ότι η διάταξη του άρθρου 93 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, η οποία προβλέπει ότι επί φορολογικών και τελωνειακών γενικά διαφορών ο προσφεύγον στα Διοικητικά Δικαστήρια οφείλει, «με ποινή απαραδέκτους της εφέσεως, να καταβάλει μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου, ποσό 20% του οφειλομένου κυρίου φόρου, δασμού ή τέλους, γενικά δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που την έφεση ασκεί σύνδικος πτώχευσης, αναφορικά με φορολογική ενοχή του πτωχού».

Οσον αφορά στο αναλογικό παράβολο που πρέπει να καταβληθεί αναφέρουν πως μπορεί ο σύνδικος να ζητήσει από το δικαστήριο τη χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας, όπως προβλέπει το άρθρο 276 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Διευκρινίζεται ότι το ευεργέτημα πενίας παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα προβλεπόμενα παράβολα. Ετσι πλεον το ευεργέτημα της πενίας μπορεί να δοθεί και σε νομικά πρόσωπα, σε ομάδες προσώπων που είναι διάδικοι, σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, καθώς και σε συνεταιρισμούς, εφόσον η καταβολή των δικαστικών κ.λπ. εξόδων δεν μπορεί να γίνει ούτε από το ταμείο τους ούτε από τα μέλη, χωρίς να περιοριστούν τα απαραίτητα μέσα για τη διατροφή των ιδίων και της οικογένειάς τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS