Σήμερα ανοίγουν Δημοτικά, παιδικοί σταθμοί και ξενοδοχεία - Πρεμιέρα και για τον μειωμένο ΦΠΑ

Σήμερα ανοίγουν Δημοτικά, παιδικοί σταθμοί και ξενοδοχεία - Πρεμιέρα και για τον μειωμένο ΦΠΑ

Συνεχίζεται η άρση των μέτρων για τη σταδιακή και ασφαλή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και επιχειρήσεων τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Επαναλειτουργούν από αύριο Δευτέρα, 1 Ιουνίου, δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές, όπως και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και τον τρόπο του διαλείμματος.

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Από αύριο, σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Αρση μέτρων: Ανοίγουν ξενοδοχεία, θερινά σινεμά, κολυμβητήρια

Τη Δευτέρα, εκτός, από τα δημοτικά σχολεία, σηκώνει ρολά σειρά επιχειρήσεων., με την σταδιακή άρση των μέτρων να συνεχίζεται.

• Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας).
• Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
• Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).
• Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
• Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
• Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
• Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
• Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
• Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
• Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
• Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων. • Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
• Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing). • Υπηρεσίες μασάζ.
• Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κ.λπ.). Οι ιδιαίτεροι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Μειώνεται ο ΦΠΑ

Μαζί με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, διαμορφώνεται και ένα νέο τοπίο στην οικονομία, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Από τη Δευτέρα, ενεργοποιούνται νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται από 24% σε 13% μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα μειωθεί ο ΦΠΑ βρίσκονται ο καφές, το τσάι και το μεταλλικό νερό.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, μετά από απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Από τη Δευτέρα, το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει 1,20 ευρώ, ενώ το μειωμένο 0,50 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και οι τιμές στα εισιτήρια πλοίων, τρένων και ΚΤΕΛ, λόγω του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS