Με πορείες και συγκεντρώσεις τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά

Με πορείες και συγκεντρώσεις τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά

Με πορείες και συγκεντρώσεις τίμησαν σήμερα σε όλη την Ελλάδα την εργατική Πρωτομαγιά συνδικάτα, σωματεία και συλλογικότητες.

Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έδωσαν αρχικά «ραντεβού» στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, ζητώντας «δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις».

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στο χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

«Η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός ως επώδυνη κατάσταση ή απειλή για το 1/3 των συμπολιτών μας, η ακραία υπερφορολόγηση των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας , η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και άλλα σκληρά και επώδυνα μέτρα που εφαρμόστηκαν ή πρόκειται να εφαρμοστούν, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον. Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε η ΓΣΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι έχει αποφασίσει ήδη νέα γενική απεργία για τις 30 Μαΐου.

prot 2018 1

«Σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε οκτώ χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση» δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία οκτώ χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο» σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς.

https://www.youtube.com/watch?v=mxqKnNGzBSk

Συγκέντρωση και πορεία από το ΠΑΜΕ

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Σύνταγμα και πραγματοποίησαν πορεία προς των αμερικανική πρεσβεία. Σε δηλώσεις του νωρίτερα από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την «κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων» και την «ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης».

«Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά από όλες τις λυκοσυμμαχίες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας.

Πορεία και από σωματεία - οργανώσεις της Αριστεράς

Πορεία πραγματοποίησαν και σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έδωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το κόμμα του ΜέΡΑ25. «Κάθε γενιά εργατών έχει υποχρέωση να δίνει ξανά τους αγώνες που έδωσαν το 1886 στο σικάγο για 8ωρο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «η μνημονιακή διαδικασία δεν ήταν τίποτε άλλο από μία σκληρή ταξική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων».

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με τέσσερις συγκεντρώσεις τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιάστη Θεσσαλονίκη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στο μνημείο του Εργάτη.

Η Λαϊκή Ενότητα και η ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος) συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, ενώ συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας πραγματοποίησαν οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλληλέγγυοι στη ΒΙΟ.ΜΕ. και συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στα Χανιά

Με δύο συγκεντρώσεις τα συνδικάτα γιόρτασαν την εργατική Πρωτομαγιά στα Χανιά. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή». Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν λίγο μετά, στεφάνι στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Μήνυμα υπέρ της στήριξης της εργασίας απέναντι σε κάθε νέο μέτρο αλλά και καταδίκης του πολέμου έστειλαν από την πλατεία εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS