Πρόστιμα και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για τους φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

farmakeia 300

Τον καταλυτικό ρόλο των φαρμακοποιών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους αλλά και τις ποινές που συνεπάγεται η μη συμμόρφωσή τους υπενθυμίζει με απόφαση του στον κλάδο το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.Δημήτρη Κοντού επισημαίνει στους φαρμακοποιούς ότι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα γενόσημα καθώς και να χορηγούν στον ασφαλισμένο το φαρμακευτικό σκεύασμα με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Επιπλέον κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Ελεγχος των φαρμακοποιών

Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις συνταγές των φαρμακοποιών και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS