Αλλαγές στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Πώς δηλώνεται το μειωμένο ωράριο

Αλλαγές στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Πώς δηλώνεται το μειωμένο ωράριο

Σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» περιλαμβάνει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για το οποίο προανήγγειλε βελτιώσεις η κυβέρνηση, έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας, μέσω της επιδότησης της εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι εργοδότες – επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μπορούν να θέσουν μονομερώς το προσωπικό τους σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου έως και κατά 50%.

Η μείωση του ωραρίου έχει ως συνέπεια το «κούρεμα» στις απολαβές του εργαζόμενου. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παρεμβαίνει το κράτος και καλύπτει τμήμα του χαμένου μισθού.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Οι 3 «δρόμοι» για το μειωμένο ωράριο
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπ. ΕΡγασίας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στο μηχανισμό ανά μήνα. Κατά την Α' φάση υποβολής της αίτησης/δήλωσης ένταξης στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι επιχειρήσεις δύνανται να δηλώσουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για το μήνα που εντάσσονται στο μηχανισμό, εναλλακτικά, με τους εξής τρεις τρόπους:

1) Με χρόνο αναφοράς την εβδομάδα
Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας, καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις-εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς την εβδομάδα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας την εβδομάδα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, καθώς και η οργάνωση αυτού, καθορίζονται από την επιχείρηση και, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Η κατανομή των μειωμένων ωρών εντός της εβδομάδας θα εμφανίζεται στο έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με προαναγγελία.

Ενδεικτικό παράδειγμα:
Αυτοτελής και ανεξάρτητη δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας, καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στο μηχανισμό την εβδομάδα:

Δηλώνεται το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο π.χ. 40 ώρες για εργασία πέντε ημερών.
Δηλώνεται το ωράριο μειωμένης απασχόλησης, που θα γίνεται με υπολογισμό στην περίοδο ένταξης, που είναι, εν προκειμένω, η εβδομάδα. Η μειωμένη απασχόληση μπορεί να είναι κατ' ελάχιστον 50% του συνολικού συμβατικού χρόνου, ήτοι 20 ώρες.
2) Με χρόνο αναφοράς ολόκληρο το μήνα
Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές-αθροιζόμενες δηλώσεις του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας, καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, το μήνα.

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις-εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς το μήνα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας το μήνα να μην υπερβαίνει το 50%των συμβατικών ωρών εργασίας.

Στη δήλωση πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο (άθροισμα) των συμβατικών ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο ανά μήνα, καθώς και το σύνολο μειωμένων ωρών εργασίας ανά μήνα.

Η οργάνωση του χρόνου εργασίας στην περίοδο αναφοράς καθορίζεται από τον εργοδότη.

Η δήλωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Α. Μία φορά, με μία δήλωση στην αρχή του μήνα, με περίοδο ένταξης όλο το μήνα.
Β. Με τέσσερις ή περισσότερες δηλώσεις (ανάλογα σε πόσες εβδομάδες επιμερίζεται ο μήνας), οι οποίες λειτουργούν τμηματικά και αθροίζονται στο τέλος του μήνα, προκειμένου να υπολογιστεί η μηνιαία πλέον μείωση του συνόλου των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.
Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση του χρόνου εργασίας το μήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.

Η κατανομή των μειωμένων ωρών εντός μήνα θα εμφανίζεται στο Ε4: πίνακας προσωπικού -συμπληρωματικός ωραρίου με προαναγγελία είτε άπαξ για το σύνολο του μήνα είτε τμηματική δήλωση για την κάθε εβδομάδα.

Ενδεικτικό παράδειγμα:
Δήλωση του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας, καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης, ανά εργαζόμενο, με περίοδο ένταξης στο μηχανισμό το μήνα:

Εργαζόμενος με συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και εργασία πέντε ημερών, εντάσσεται στο μηχανισμό για όλο τον Ιούλιο, ήτοι από 1/7/2020 έως 31/7/2020.

Η επιχείρηση-εργοδότης μπορεί να επιλέξει:

να δηλώσει άπαξ την 1η/7/2020 αφενός μεν το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου το μήνα π.χ. 184 ώρες (για 23 εργάσιμες επί 8 ώρες ημερησίως) αφετέρου δε το χρόνο συνολικής μείωσης του χρόνου εργασίας, που θα είναι κατ' ελάχιστον 92 ώρες (50%) μέσα στο μήνα ή
να υποβάλει πέντε τμηματικές δηλώσεις ανά εβδομάδα, που αθροιζόμενες θα φέρουν ως αποτέλεσμα κατ' ελάχιστον τις 92 ώρες του παραδείγματος (σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ως χρονικό διάστημα χρήσης του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» την περίοδο από 1/7/2020 έως 31/7/2020, καθώς και το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου το μήνα, δηλαδή τις 184 ώρες, με βάση το παράδειγμα).
3) Με χρόνο ένταξης οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του μήνα αναφοράς
Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές-αθροιζόμενες δηλώσεις του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας, καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Ως προς τη διαδικασία, ισχύουν τα ανωτέρω που περιγράφονται στην περίπτωση 2 (με χρόνο αναφοράς ολόκληρο το μήνα).

Ενδεικτικό παράδειγμα:
Εργαζόμενος με συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών και εργασία πέντε ημερών εντάσσεται στο μηχανισμό μόνο για το διάστημα από 13/7/2020 έως και 31/7/2020 (15 εργάσιμες ημέρες), δηλώνεται το σύνολο των συμβατικών ωρών εργασίας γι' αυτό το διάστημα π.χ. 120 ώρες και το σύνολο της αντίστοιχης μείωσης ωρών εργασίας για το διάστημα αυτό, που δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 60 ώρες.

Η επιχείρηση-εργοδότης μπορεί να επιλέξει:
Να δηλώσει άπαξ την 13η/7/2020 το σύνολο των συμβατικών ωρών εργασίας και το σύνολο της αντίστοιχης μείωσης ωρών εργασίας για το διάστημα από 13/7/2020 έως και 31/7/2020.
Να δηλώσει τμηματικά και αθροιστικά τη μείωση των ωρών εργασίας με τρεις δηλώσεις, μία ανά εβδομάδα, όπου την 1η εβδομάδα μπορεί να δηλωθούν π.χ. 30 ώρες, τη 2η εβδομάδα 20 ώρες και την 3η εβδομάδα 10 ώρες, αρκεί το άθροισμα να μας δίνει το σύνολο των 60 ωρών.
Η κατανομή των μειωμένων ωρών γίνεται με προαναγγελία στο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα να οργανώνεται ο χρόνος εργασίας ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης και, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί των χρονικών ορίων απασχόλησης των εργαζομένων.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS