Ο στρατός έσωσε εγκλωβισμένους και έστησε γέφυρες - Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν «πόλεμο» στη θεομηνία «Daniel» σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο

Ο στρατός έσωσε εγκλωβισμένους και έστησε γέφυρες - Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν «πόλεμο» στη θεομηνία «Daniel» σε Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο

Στη μάχη με τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ρίχθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρέχοντας και προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επέστρεψε και αυτός εσπευσμένα από την επίσημη επίσκεψή του στα Εμιράτα προκειμένου να επιβλέψει και αυτός τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη θεομηνία.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ οι Ένοπλες Δυνάμεις εντάχθηκαν και αυτές στο σχέδιο για άμεση βοήθεια του δοκιμαζομένου πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και τον Βόλο.

Το στρατιωτικό προσωπικό με πλαστικές λέμβους απεγκλώβισε πολίτες από τα πλημμυρισμένα σπίτια στον Παλαμά Καρδίτσας και στο χωριό Βλοχός, ενώ αναπτύχθηκε και ένας Λόχος Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των 70 ατόμων.

Κινητοποιήθηκαν, μάλιστα, και άντρες των Ειδικών Δυνάμεων από τη Ζ-ΜΑΚ και βατραχάνθρωποι που μπορούν να επιχειρούν σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις εκσκαφείς, οκτώ φορτωτές και δύο προωθητές γαιών που εργάστηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Επειδή χθες είχαν καταρρεύσει τέσσερις γέφυρες, κλήθηκε το Ελληνικό Μηχανικό να αποκαταστήσει τη σύνδεση τον οδικών αξόνων με γέφυρες Bailey. Το Ελληνικό Μηχανικό διενέργησε τις απαραίτητες αναγνωρίσεις και αποκατέστησε το οδικό δικτύου Καλών Νερών - Βόλου με στρατιωτική γέφυρα αυτού του τύπου στο σημείο όπου κατέρρευσε η τσιμεντένια γέφυρα του οδοστρώματος. Επιπλέον στρατιωτικές γέφυρες στήθηκαν και στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι γέφυρες Bailey δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για μια εφεύρεση που φέρει το όνομα του δημιουργού της, του μηχανικού Ντόναλντ Μπέλεϊ (Donald Bailey). Πρόκειται για μια αρθρωτή συναρμολογούμενη γέφυρα, που στήνεται γρήγορα, έχει υψηλή αντοχή, ακόμη και για να τη διασχίζουν τεθωρακισμένα. Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ενενήντα έξι γέφυρες Μπέλεϊ που εξυπηρετούν ακόμα το οδικό δίκτυο της χώρας, μάρτυρες της δυναμικής που έχει η κατασκευή αυτή στον χρόνο. Η αποκατάσταση του δικτύου από το Ελληνικό Μηχανικό με αυτές τις γέφυρες απέδειξε τις ικανότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πραγματικές συνθήκες. Το Μηχανικό ανταποκρίθηκε ταχύτατα ενεργώντας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σχέδια.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κ. Φλώρος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Τύπου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε επίσης ότι τέθηκε το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» σε ετοιμότητα 2 ωρών.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων ήταν φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 885 διασώσεις. Στις πληγείσες περιοχές αναπτύχθηκαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma, τέσσερα ελικόπτερα τύπου Bell της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο τύπου Bell των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνολικά οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν είναι: Τρία ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πέντε ειδικά οχήματα Hummer, 20 οχήματα γενικής χρήσης, τέσσερα λεωφορεία, τέσσερις φορτωτές γαιών-εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, 27 λέμβοι εκ των οποίων 20 λέμβοι σε κίνηση, ένας λόχος της Ζ-ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης (70 άτομα), 42 άντρες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», 36 άτομα επιπλέον σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί, μια φρεγάτα σε κίνηση στον Παγασητικό Κόλπο, πέντε ελικόπτερα έρευνας διάσωσης.

Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται: τέσσερα ελικόπτερα, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού και ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς ZUBR του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 50 λεωφορεία, 29 μικρά λεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 128 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Μπέλεϊ προς τοποθέτηση όπου απαιτηθεί.

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μετέβησαν οδικώς και ύστερα από εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Γιώργου Αλεξανδράκη, δύο τριμελείς ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με δύο πνευστά πλωτά τύπου zodiac και μία οκταμελής ομάδα των Ειδικών Επιχειρήσεων Πειραιά με κατάλληλο εξοπλισμό.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ενεργοποιήθηκε τo ευρωπαϊκό σύστημα «Copernicus» ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Δυστυχώς, πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές αλλά οι πλημμύρες.
Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των γεγονότων. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος “Κοπέρνικος”. Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι Aρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες, και εδώ αναφέρομαι στη Θεσσαλία», σημείωσε. Το σημαντικό είναι ότι τόνισε ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν χρειαστεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ