Νέα δεδομένα για τις διαδηλώσεις: Πότε θα απαγορεύονται και πότε θα διαλύονται

Νέα δεδομένα για τις διαδηλώσεις: Πότε θα απαγορεύονται και πότε θα διαλύονται

Νέα δεδομένα έρχονται στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατατέθηκε στη Βουλή, για τους κανόνες διεξαγωγής δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

Γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και φυλάκιση μέχρι 2 έτη σε εκείνους που θα προκαλέσουν καταστροφές είναι μερικά από τα κυρίαρχα σημεία του νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο κυκλοφοριακό χάος που κατά καιρούς δημιουργείται, αλλά και στις φθορές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια πολλών διαδηλώσεων-συγκεντρώσεων.

Πρόσφατα συγκέντρωση των υγειονομικών στην Πανεπιστημίου «παρέλυσε» το κέντρο, σε συνδυασμό με τις εργασίες για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» που εκείνο το διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη στο σημείο.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατατέθηκε περιλαμβάνεται για το ενδεχόμενο απαγόρευσης, αλλά και η διάλυση μιας διαδήλωσης, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής ξεκινά την Τετάρτη. Στο σχέδιο νόμου υπάρχει σχετικός διαχωρισμός και ορισμός των συναθροίσεων σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σταθερή συνάθροιση, κινούμενη συνάθροιση, αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, διατάραξη, διάλυση, οργανωτής, αστυνομικός ή λιμενικός διαμεσολαβητής και περιορισμοί.

Πότε θα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις
Όπως προαναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου -το οποίο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιπαραθέσεων- θεσπίζονται περιορισμοί στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόβλεψη για απαγορευτικό αυτών σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην υποψία σοβαρών επεισοδίων, δυσανάλογων επιπτώσεων στην κοινωνικοοικονομική ζωή συγκεκριμένης περιοχής. Την ίδια ώρα, «απαγορευτικό» από τις Αρχές θα μπαίνει και στις λεγόμενες αντι-συγκεντρώσεις από άλλη ομάδα στην ίδια περιοχή.

Μάλιστα, σε κάθε διαδήλωση θα είναι υποχρεωτικός ο ορισμός ενός οργανωτή της συνάθροισης ο οποίος θα έχει την υποχρέωση -μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας- την συγκέντρωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, για κάθε διαδήλωση θα ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ ή του Λιμενικού ο οποίος θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των Αρχών με τον οργανωτή. Αναλυτικότερα, ως αιτίες απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας ως εξής:

επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας
επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή
πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πότε θα διαλύονται οι διαδηλώσεις

Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι προϋποθέσεις για την διάλυση μιας διαδήλωσης. Συγκεκριμένα, η διάλυση συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να διαταχθεί αν οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ή την πραγματοποιούν παρά την απαγόρευσή της.

Επιπροσθέτως, η συγκέντρωση διαλύεται σε περίπτωση που μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως επιθέσεων κατά φυσικών προσώπων, εμπρησμών και φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών εναντίον αστυνομικής δύναμης, είτε όταν χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής βλάβης.

Ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες
Το νομοσχέδιο του υπ. Προστασίας του Πολίτη προβλέπει τις ποινικές και αστικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα: α) ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευθεί νόμιμα ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγής συνάθροισης β) ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη για όσους αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Με ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους τιμωρούνται όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή, ενώ η ποινή αυξάνεται μέχρι τα 2 έτη εφόσον τα άτομα αυτά τέλεσαν βιαιοπραγίες κι εφόσον οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο ο οργανωτής της διαδήλωσης είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας τους από τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει γνωστοποιήσει τη διεξαγωγή της συνάθροισης και είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημιάς, απαλλάσσεται των ευθυνών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS