Μεταναστευτικό: Χωρίς καθυστέρηση τα έργα για κλειστά κέντρα σε Χίο και Λέσβο - Καμία μπουλντόζα λένε τα νησιά

Μεταναστευτικό: Χωρίς καθυστέρηση τα έργα για κλειστά κέντρα σε Χίο και Λέσβο - Καμία μπουλντόζα λένε τα νησιά

Ενώ ξεκινούν τα έργα για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις εκτάσεις, που έχουν ήδη επιταχθεί, σε Χίο, Λέσβο, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατέυθυνση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και περιθώρια, κορυφώνονται οι αντιδράσεις στα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Ο Κώστας Μουτζόυρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι 200.000 Έλληνες ζητούν να παραμείνει η πατρίδα τους ελληνική. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εδώ και τέσσερις μέρες ο κ. Μηταράκης έχει διακόψει την επαφή», ενώ στη συνέχεια ζήτησε να γίνει συζήτηση με την κυβέρνηση από μηδενική βάσει και έκανε έκκληση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να παρέμβει.

Στην συνέχεια είπε πως θα εκφράσει τις προτάσεις του μόνο στην κυβέρνηση και όχι δημόσια και επέμεινε «να πάψουν τα κλειστά αυτιά».
«Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις», επεσήμανε ο κ. Μουτζούρης, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψουν καμία μπουλντόζα και κανένα έργο να ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα.

Τέλος, ζήτησε διάλογο σήμερα ή αύριο με την κυβέρνηση για μια ειρηνική εξεύρεση λύσης και όχι με ΜΑΤ. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση μέχρι και αύριο», συμπλήρωσε.

Χατζηδάκης σε Μουτζούρη: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές
Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του απάντησε: «Καταλαβαίνω τη φόρτιση, αλλά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».
Τόνισε, μάλιστα ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν λειτουργεί όπως η προηγούμενη καθώς στοχεύει να κάνει τις διαδικασίες γρηγορότερες για τη μεταφορά και την επιστροφή των μεταναστών και τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων.

«Είπαμε ότι θα δώσουμε μια βδομάδα περιθώριο για διάλογο. Δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα κυβέρνησης και περιφέρειας», είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση και η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των περιφερειαρχών.

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις περιοχές των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου, όπου η κυβέρνηση έχει επιτάξει προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Η απόφαση αφορά στην πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων συγκεκριμένα στα επιταγμένα γεωτεμάχια, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκους τοποθετήθηκε για το ζήτημα τονίζοντας πως αυτό γίνεται για το καλό των νησιών και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στη Λέσβο ότι οι τοπικές αρχές διακινούν εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία της κλειστής δομής στα Τοκμάκια, στα ανατολικά του νησιού, ο κ. Κουμoυτσάκος σημείωσε ότι οι βραχονησίδες δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης.

Οι εργασίες για την υλοποίηση των κλειστών κέντρων κράτησης θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα και θα πραγματοποιηθούν στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρα στο δήμο Χίου, 'Καράβας' στο δήμο Λέσβου και 'Ζερβού' στο δήμο Ανατολικής Σάμου. Σχετικά με τη δαπάνη των υπό ανάθεση έργων, ανέρχεται σε 1.098.032,83 ευρώ για τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού στη Χίο, 899.434,53 ευρώ για το αντίστοιχο έργο στη Λέσβο και 997.576,84 ευρώ για τη Σάμο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, «το αντικείμενο των υπό ανάθεση συμβάσεων για τις προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού των γηπέδων στα νησιά της Χίου, Λέσβου και Σάμου αφορά την πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016(Α΄ 51) και συγκεκριμένα στα επιταγμένα γεωτεμάχια σύμφωνα με την υπ'αριθμ 1311/2020 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ