Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο - Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Κερί

Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο - Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Κερί

Η νύχτα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη Ζάκυνθο, όπου εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά στο Κερί.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα ενώ - ευτυχώς - οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει αρκετά. Με την δύση του ηλίου σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και πλέον το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα.

Η φωτιά χαρακτηρίζεται από πολλές διάσπαρτες εστίες που μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Η πυρκαγιά ξέσπασε και κατακαίει από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής δασική έκταση στα χωριά Αγαλάς και Κερί στη Ζάκυνθο.

 Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν στη Ζάκυνθο οι πυροσβέστες

Η πυρκαγιά σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ καίει κοντά σε σπίτια στο χωριό Κερί, που έχει εκκενωθεί. Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί δύο κατοικίες, η μια εκ των οποίων βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα και στο οποίο διέμεναν 120 άτομα. Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου.
Οι άνεμοι έχουν κοπάσει αρκετά αλλά υπάρχουν πολλές εστίες σε μέτωπο χιλιομέτρων
Oσο αφορά το χωριό Κερί έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του, ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Συνθήκες κόλασης στην πυρκαγιά της Ζακύνθου
Ανήμπορος ένας κάτοικος της Ζακύνθου κοιτά τις φλόγες που κατακαίνε δίπλα στα σπίτια
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές κατοικιών, αν και η Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος είναι τόσο άμεσος.

Κάτοικοι βλέπουν με απελπισία τις φλόγες να πλησιάζουν

Ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης υποστήριξε πως το μέτωπο έχει έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων κι ότι υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης του χωριού Κερί λόγω της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι φλόγες. Προσέθεσε πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απειλούνται άμεσα άλλοι οικισμοί.

 Εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον η φωτιά που ξέσπασε κοντά στα χωριά Αγαλάς και Κερί στη Ζάκυνθο -
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης. Το κλιμάκιο έφτασε στο νησί στις 19.30.

Η στιγμή της εκκένωσης ξενοδοχείου στο Κερί στη Ζάκυνθο

Παράλληλα, με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη έφτασαν εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.

https://youtu.be/jpi9G3S5tuc


Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά είναι 111 πυροσβέστες με 28 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων, ενώ στη μάχη έχουν ριχθεί και υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

https://youtu.be/qqBgtF-ZQxg

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών

Σημειώνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί δυσκολεύουν ιδιαίτερα την προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνει πραγματική μάχη με τις φλόγες προκειμένου να οριοθετηθεί η μεγάλη φωτιά.

https://youtu.be/Xq9d-Ak4XJ8

Οι κάτοικοι προσπαθούν με λάστιχα να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

 Υδροφόρα έξω από κατοικία στη Ζάκυνθο την ώρα που οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ