Τσιόδρας: 7 οδηγίες για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό - «Δεν είναι αστείο»

Τσιόδρας: 7 οδηγίες για να μην κολλήσουμε κορωνοϊό - «Δεν είναι αστείο»

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε την Τρίτη πως η μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση της Τρίτης από το υπουργείο Υγείας – οι ζωντανές ενημερώσεις θα γίνονται εφεξής μέρα παρά μέρα – ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως χρειάζεται ακόμη προσοχή. Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα είδαν αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εκκλήσεις Φάουτσι στις ΗΠΑ, που προειδοποιεί για σταδιακή και όχι γρήγορη άρση των μέτρων το Κογκρέσο. Επιπλέον, αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Γουχάν της Κίνας, στην Κορέα, αλλά και στη Γερμανία σύμφωνα με τον Έλληνα λοιμωξιολόγο.

Έκκληση Τσιόδρα να ακολουθούμε κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως κάποιοι απλοί κανόνες υγιεινής και απόστασης θα μας συντροφεύουν για καιρό, όμως έσπευσε να ζητήσει από τους πολίτες να μην τα αντιμετωπίζουν ως περιορισμούς, αλλά σαν μια συνεχή υπενθύμιση πως απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν. Ο κορωνοϊός «θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Για μια ακόμη φορά, ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την περίοδο αυτή της σταδιακής άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό κρίσιμη, που όπως τόνισε με έμφαση «δεν μπορούμε να την πάρουμε στα αστεία».

Οι 7 κανόνες Τσιόδρα για την προστασία από τον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος και εμφανίστηκε στη ζωντανή ενημέρωση έπειτα από «διάλειμμα» δύο ημερών, σημείωσε πως απαιτείται προσοχή σε απλούς κανόνες, τους οποίους και συνόψισε στις εξής 7 οδηγίες:

1) Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Ο λοιμωξιολόγος προέτρεψε τους πολίτες να επιλέξουν το περπάτημα, το ποδήλατο ή ακόμη και το ιδιωτικό ΙΧ εφόσον αυτό είναι εφικτό για την αποφυγή συγχρωτισμού.
2) Όταν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ τηρούμε τους κανόνες που επιβάλει η προστασία μετάδοσης από τον κορωνοϊό. Φοράμε υποχρεωτικά μάσκα και φροντίζουμε για την καλή υγιεινή των χεριών με σωστό πλύσιμο πριν και μετά την μετακίνηση, αλλά και χρήση αντισηπτικού.
3) Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για την σωστή χρήση μάσκας. «Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε: «Είδα τις τελευταίες ημέρες να τη χειρίζονται με λάθος τρόπο. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, κακό κάνει και όχι καλό» είπε.
4) Μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με συναδέλφους που συναντάμε καθώς επιστρέφουμε σταδιακά στη δουλειά. Οτιδήποτε ακουμπούμε, είναι δυνητικά μολυσμένο με τον νέο κορωνοϊό ή και άλλους ιούς. Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εξόδους και επιστροφή στο σπίτι και έπειτα από οποιαδήποτε επαφή με άψυχα αντικείμαν.
5) Να αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. «Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που παρατήρησε πως κατανοεί τις λαοθάλασσες στις παραλίες, το Σαββατοκύριακο, ωστόσο φοβάται πως η αντίδραση αυτή δείχνει πως κάποιοι υποεκτιμούν την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού.
6) Να περιοριστούμε σε έναν στενό δικό μας κύκλο επαφών. Μπορεί να μην ισχύουν μέτρα απαγόρευσης για τον κορωνοϊό, ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε στην ανάγκη προσοχής, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.
7) Επιτήρηση της υγείας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται για απομόνωση, επικοινωνία με τον γιατρό και θεραπεία όπου αυτό είναι απαραίτητο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS