ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Άθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Μαρτυρίες στελεχών οργανώσεων αρωγής για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά φιλοξενεί δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

«Παιδιά που τα δαγκώνουν σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια. Εκατοντάδες υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν μία και μόνη ντουζιέρα. Η δυσωδία από ανθρώπινα περιττώματα δεν είναι ποτέ μακριά. Και οι ελλείψεις τροφίμων γίνονται ο κανόνας», αναφέρει η Σόφι ΜακΚαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
guardian-dimosieuma

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τουλάχιστον 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι «παγιδευμένοι» σε καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου υπό συνθήκες «τόσο βασανιστικές που φέρουν όλα τα σημάδια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής». «Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου απλά δεν περιγράφεται», σχολιάζει η κα ΜακΚαν, επισημαίνοντας την αύξηση των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού, ακόμα και μεταξύ νηπίων. «Πασχίζω να βρω τις σωστές λέξεις επειδή καμία δεν μπορεί να αποδώσει την απόλυτη δυστυχία και απανθρωπιά μιας κατάστασης που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη», συμπληρώνει.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για απότομη αύξηση των ροών από την Τουρκία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν στις ελληνικές ακτές πάνω από 13.000 άνθρωποι, περισσότερες από τις μισές αφίξεις εντός του 2019.

Η συνεχιζόμενη αύξηση το Σεπτέμβριο γεννά φόβους για νέα προσφυγική κρίση, σχολιάζει ο Guardian. Η Σοφία Μάλμκβιστ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά, ιδίως με τα πολλά παιδιά που έχουν συγκεντρωθεί.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει τόσο η Ελλάδα όσο και το Βερολίνο στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε στην επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γερμανία. Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ούτε καν 1000 άνθρωποι δεν έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία, γεγονός που περιγράφεται ως «αντανάκλαση των ανησυχιών περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξέφραζε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση των Αθηνών για την απέλαση μεταναστών πίσω στην Τουρκία».

Η κα ΜακΚαν αναφέρει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 73 παιδιά παραπέμφθηκαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με προβλήματα ψυχικής υγείας - τρία είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της Μόριας και της Σάμου.

menoumespiti 300

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti 300

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS