Εντός του 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο

Εντός του 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο

Εντός του 2021 το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει επιλυθεί οριστικά, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.


Το έργο -ΣΔΙΤ- ξεκινά στο α ΄εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και άρα το αργότερο εντός του 2021.

«Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε, τέλος, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαταστάθηκαν συμβολικά και ήδη λειτουργούν κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού και κάθε μέρα γεμίζουν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας. Ανταποκρινόμαστε, λοιπόν, όλοι στο μικρό, καθημερινό καθήκον μας. Και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο και διαρκές προς όφελος όλων, υπογράμμισε.


Ο στόχος της κυβέρνησης για τα απορρίμματα έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%, ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Το πρώτο 50% αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή (μπλε κάδους) και βιοαπόβλητα (καφέ κάδους) σε επίπεδο δήμου. Τα οικιακά οργανικά κατάλοιπα -από τις φλούδες μέχρι το υπόλειμμα του καφέ - θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους. «Με την ευαισθητοποίηση όλων, ο στόχος σε μερικά χρόνια για ανάκτηση του 35% των βιοαποβλήτων, έναντι 6,5% που είναι σήμερα, είναι ρεαλιστικός» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Το υπόλοιπο, εξήγησε, αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους.


«Το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, ενώ τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο και αι να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική κυκλική οικονομία: Με φθηνή παραγωγή ενέργειας, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη οικο-καινοτομίας. Και βέβαια, ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS