Έντονες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

dei pylones 300

Η χορήγηση επιδόματος τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα και η δέσμευση για μη πραγματοποίηση απολύσεων είναι δύο από τις βασικές ρυθμίσεις της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ.

Η σύμβαση έχει τριετή διάρκεια (ως το 2018) και προβλέπει επίσης την παρακράτηση 2 ευρώ το μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά η οποία σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.

Το τροφείο είναι 6 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας φυσική παρουσία και χορηγείται όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ΔΕΗ δεσμεύεται επίσης «να μην προχωρήσει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».
Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης πάντως αντιμετωπίστηκε αρνητικά και μέσα από την ΔΕΗ, καθώς άμεση ήταν η αντίδραση τεσσάρων σωματείων της Επιχείρησης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Διοικητικού - Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Καταμετρητών και η Ένωση του προσωπικού Σταθμού Λαυρίου θέτουν το ερώτημα γιατί υπεγράφη τώρα, ενώ επίκειται η αλλαγή από τη νέα κυβέρνηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενώ η προηγούμενη σύμβαση έληγε σε εννέα μήνες.

Τα σωματεία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας:

- Η όποια περικοπή μισθοδοσίας γίνει θα υπόκειται στην ελευθεριότητα της επιχείρησης.

- Δεν υπάρχει εγγύηση πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών.

- Προβλέπει την καταβολή επιδόματος βάρδιας σε συνδικαλιστές, χωρίς φυσική παρουσία, ρύθμιση που χαρακτηρίζεται προκλητική.

- Αντίθετα για τους χρόνια πάσχοντες η καταβολή αυτού του επιδόματος επαφίεται στην καλή θέληση του γενικού διευθυντή.

- Δημιουργείται ηθικό ζήτημα με την πρόσθετη χρηματοδότηση 2 ευρώ τον μήνα προς τη ΓΕΝΟΠ.

Όπως αναφέρουν, τη σύμβαση υπέγραψαν 13 από τα 24 σωματεία της ΔΕΗ ενώ γίνεται, ακόμη, λόγος για μεθόδευση που επιλέχθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες, τόσο της διοίκησης όσο και της ΓΕΝΟΠ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ