Ένταση στο Αιγαίο -Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis-Ελληνικές φρεγάτες σε πλήρη ετοιμότητα

Ένταση στο Αιγαίο -Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis-Ελληνικές φρεγάτες σε πλήρη ετοιμότητα

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis», προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες. Το «Oruc Reis» το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ετοιμότητα είναι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς βρίσκεται σε πυκνή διάταξη στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τα ελληνικά πολεμικά πλοία κάθε 15 λεπτά καλούν τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας η Άγκυρα εξέδωσε κι άλλη NAVTEX, απαντώντας ουσιαστικά στην ελληνική αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Αθήνα το μεσημέρι.

Διπλωματικό μπρα ντε φερ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τώρα τις έρευνες

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS