Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το κρίσιμο 20ήμερο των μέτρων -Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το κρίσιμο 20ήμερο των μέτρων -Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Ούτε μισό βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού, καθώς το μήνυμα των ειδικών είναι σαφέστατο: η καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας «πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει».

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας για τον κορωνοϊό το μήνυμα πως για την ώρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του λοιμωξιολόγου πως η καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας «πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων». Μάλιστα, έκανε λόγω για «μαραθώνιο και όχι σπριντάρισμα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως το κύριο μέλημα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και γι' αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «δούμε ακόμα και επιπλέον μέτρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις και πασχαλινά τραπέζια».

Δύσκολο, αλλά καθοριστικό το επόμενο 20ήμερο

Μπορεί η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας για τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, ωστόσο το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού. Μόνο αν υπάρξει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Ουσιαστικά, όλα δείχνουν ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά ενδέχεται να αρχίσει η όποια χαλάρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ΕΡΤ. «Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από τον Μάιο».

Οποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό θα βρει μπροστά του την Αστυνομία

Παράλληλα ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν εκεί που έχουν παρατηρηθεί παραβατικές συμπεριφορές. «Αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση. Το μόνο μέτρο το οποίο θα παρθεί τις επόμενες ημέρες είναι μια αυστηροποίηση των προστίμων γι' αυτούς οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροποι. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος στις εθνικές οδούς, αλλά και στις παλαιές εθνικές οδούς, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κάποια μαζική προσπάθεια παραβίασης των περιορισμών».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος στέλνοντας αυστηρό μήνυμα όσους σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα είπε ότι «όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία».

Εξετάζεται τριπλασιασμός των προστίμων

Ενόψει του Πάσχα πάντως εξετάζεται ο διπλασιασμός ή ακόμα και ο τριπλασιασμός των προστίμων για τους υπότροπους στην παράβαση των μέτρων. Οι Αρχές, παρά τις αυστηρές συστάσεις φοβούνται πως δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα μέτρα είτε για να πάνε σε χωριά και εξοχικά, είτε για να σουβλίσουν αρνί με την παρέα τους.

Γι αυτό και αυξάνονται τα μέτρα με εντατική αστυνόμευση στο εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς όμως να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι, διόδια και εθνικές οδοί, ενώ θα υπάρξουν και αποτρεπτικά μέτρα για το ψήσιμο του οβελία σε ανοιχτές αυλές και δημόσιους χώρους.

Παράλληλα αυξημένοι θα είναι και οι έλεγχοι στις εκκλησίες υπό το φόβο να υπάρξει ενδεχόμενο συγκέντρωσης πιστών στον προαύλιο χώρο ή για το Αγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης.

Σαφή, αλλά σίγουρα όχι ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα θα υπάρχει μετά το Πάσχα και ακόμα περισσότερο όσο θα πλησιάζουν την 27η Απριλίου (έως τότε ισχύουν τα μέτρα). Τότε αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους από τον Μάιο. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες (και όχι μόνο η πλειονότητα) να συνεχίσουν να τα τηρούν με ευλάβεια, είναι το δικό τους στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS