Δικαστικός «πόλεμος» για τα Airbnb: Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αγωγή ενοίκων πολυκατοικίας κατά ιδιοκτήτη

Δικαστικός «πόλεμος» για τα Airbnb: Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αγωγή ενοίκων πολυκατοικίας κατά ιδιοκτήτη

Μια νέα απόφαση για τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών έρχεται μόλις μια ημέρα μετά το δικαστικό «μπλόκο» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, το οποίο -ύστερα από προσφυγές των υπολοίπων ιδιοκτητών, της ίδιας πολυκατοικίας- απαγόρευσε σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος να μισθώνει το ακίνητό της μέσω του Airbnb.

Το «φρένο» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κοινότητα των ιδιοκτητών που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, Booking και HomeAway, καθώς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έσπευσε σε καθησυχαστικό τόνο να διαβεβαιώσει ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά γενικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά τις επαγγελματικές χρήσεις και ξενοδοχειακού τύπου παροχές.

Πράσινο φως στο Airbnb από το Πρωτοδικείο Αθηνών
Μια παρόμοια υπόθεση με ακίνητο Airbnb, όπως εκείνη του Ναυπλίου, έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα Airbnb -εκμισθώνεται από την ιδιοκτήτρια σε εταιρία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων- βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκαν δικαστικά ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων. 

Η μισθώτρια εταιρία εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, ενώ τη συγκεκριμένη δίκη παρακολούθησε στενά ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), ένα σωματείο συνεργαζόμενο με την ΠΟΜΙΔΑ.

Εν τέλει, με την υπ’ αριθμόν 1259/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αγωγή εναντίον της ιδιοκτήτριας του Airbnb διαμερίσματος απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε για πρώτη φορά στην ουσία του νόμου -που διέπει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb- και αναγνώρισε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η νέα μορφή αστικών μισθώσεων». Το δικηγορικό γραφείο επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS