Αγορές από Κίνα: Δεν θα ισχύσει το νέο «χαράτσι» των 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ - Τι αλλάζει

Αγορές από Κίνα: Δεν θα ισχύσει το νέο «χαράτσι» των 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ - Τι αλλάζει

Η είδηση για το νέο «χαράτσι» των 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ σε αγορές από Κίνα σήμανε «συναγερμό» σε ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων καταναλωτών.

Το ζήτημα αναδείχθηκε προ ημερών, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών σε φόρα τεχνολογίας -όπως το Ιnsomnia- για επιβολή ενός νέου τέλους εκτελωνισμού σε προϊόντα από την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα με τέλη εκτελωνισμού χρεώνονταν τα δέματα από Κίνα (και εν γένει χώρες εκτός ΕΕ) που είχαν αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ. Για τις αγορές μικρότερου κόστους από Κίνα, τα πακέτα χαρακτηρίζονταν ως «τελωνειακώς ελεύθερα» και δεν επιβάλλονταν επιπλέον τέλη εκτελωνισμού.

Παρά ταύτα, βάσει των καταγγελιών, τις τελευταίες ημέρες επιβλήθηκαν «χαράτσια» 15 ευρώ ακόμη και για κινεζικά προϊόντα (παραγγελίες) πολύ μικρής αξίας -δηλαδή κάτω των 22 ευρώ.

Δεν θα ισχύσει το νέο «χαράτσι» στις αγορές από Κίνα

Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε, τα ΕΛΤΑ έδωσαν διευκρινίσεις για τις αγορές από Κίνα, επιβεβαιώνοντας -αρχικά- την είδηση για τη νέα επιβάρυνση. Η ανάρτηση των ΕΛΤΑ για το «χαράτσι» στα προϊόντα από Κίνα και εν γένει στις αγορές από χώρες εκτός ΕΕ:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τα ΕΛΤΑ δεν θα επιβάλουν, τελικά, το νέο τέλος στις αγορές από Κίνα. Κατά τις ίδιες πηγές, η διοίκηση των ΕΛΤΑ απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ ζητώντας διευκρινίσεις. Η ΑΑΔΕ απάντησε κοινοποιώντας σχετική εγκύκλιο τόσο στις τελωνειακές Αρχές όσο και στα ΕΛΤΑ.

Με την εγκύκλιο ορίζεται ότι δεν θα εισπράττονται τα 15 ευρώ για τα δέματα από Κίνα που φέρουν πράσινο αυτοκόλλητο μηδενικής διασάφησης. Για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί νέα διευκρινιστική ανακοίνωση από τα ΕΛΤΑ.

Χαμός στο διαδίκτυο για το «χαράτσι» στα δέματα από Κίνα

Το ζήτημα για τη νέα επιβάρυνση στα δέματα μικρής αξίας από Κίνας είχε προκαλέσει αναστάτωση σε ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών. Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Κώστας Σκιαδάς, δημιουργός και διαχειριστής του φόρουμ τεχνολογίας Insomnia εξηγεί ότι «είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που παραγγέλνουν από e-shops της Κίνας και ήταν επόμενο να προκαλέσει ανησυχία η είδηση για τη νέα επιβάρυνση των ΕΛΤΑ. Στο Insomnia είχαμε 1.500 σχόλια σε διάστημα μιας ημέρας και εκατοντάδες χιλιάδες εμφανίσεις, στη συγκεκριμένη είδηση».

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκιαδά, «είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας για τα ΕΛΤΑ, σε βαθμό που αρκετοί περιμένουν 2 και 3 μήνες για να παραλάβουν το δέμα τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μια ανάρτηση στο Insomnia ένας χρήστης έχει φωτογραφήσει το πράσινο αυτοκόλλητο του τελωνειακώς ελεύθερου δέματος που παρέλαβε από Κίνα, το οποίο συγκρίνει με το αυτοκόλλητο ενός άλλου παραλήπτη, το οποίο ήρθε τέσσερις ημέρες αργότερα. Η διαφορά είναι 65.000 νούμερα! Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο», καταλήγει ο διαχειριστής του Insomnia.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS