Τραγωδία στο Μάτι: 20 ποινικές διώξεις - Ανάμεσα τους Δούρου και Ψινάκης

Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.  

Οι πλημμεληματικές κατηγορίες στρέφονται κατά περίσταση σε βάρος των 20 κατηγορουμένων.   Μεταξύ αυτών και ο 65χρόνος κάτοικος Πεντέλης ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.  

Επίσης, κατά πληροφορίες η ποινική δίωξη στρέφεται κατά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, καθώς και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

  Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.  

Παράλληλα, με εισαγγελική διάταξη αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τέσσερα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τέσσερα πρόσωπα.   Μεταξύ αυτών για τους οποίους δεν προέκυψαν ευθύνες περιλαμβάνονται ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ,  

 Οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος ολοκλήρωσαν την έρευνα τους σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκαν πάνω από 350 μαρτυρικές καταθέσεις ενώ η δικογραφία, ογκωδέστατη, περιλαμβάνεται σε δέκα κούτες.    

Για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς παραμένουν ανοικτές έξι δικογραφίες. 

Η πρώτη αφορά τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, σκέλος που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Επίσης, υπάρχουν δύο δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στο Ναυτοδικείο και στο Στρατοδικείο αντίστοιχα, για τη διερεύνηση ευθυνών λιμενικών και στρατιωτικών.  

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις όπως και αυτή για αστοχίες  στο σύστημα της πυροσβεστικής, με το αδίκημα ψευδείς βεβαιώσεις.  

Επίσης, εκκρεμεί και η δικογραφία για τα ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα την επίμαχη ημέρα.   Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμόδιων κρατικών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και  προληπτικό στάδιο το οποίο αρχίζει ένα εξάμηνο πριν αλλά και κατά την ημέρα της πυρκαγιάς και αφορά ξεχωριστά κάθε υπηρεσία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ευθύνες της πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας, των δήμων και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.  

Ουσιαστικά, οι εισαγγελείς κατά πληροφορίες στις 293 σελίδες της διάταξης τους διαπιστώνουν το απόλυτο χάος και την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κατά την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS