Έκθεση-καταπέλτης της Oxfam για την κατάσταση στη Μόρια

Την αποτυχία της Ελλάδας να προστατέψει τους πρόσφυγες που εισέρχονται στο έδαφός της και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες επισημαίνει σε έκθεσή της η Oxfam.


Η ΜΚΟ που έχει έδρα στην Βρετανία καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.

Τα άτομα που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι και αυτά που χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα ειδική μεταχείριση όταν φτάνουν στην χώρα. Η κατάσταση όμως που αντιμετωπίζουν στα Κέντρα Φιλοξενίας που ζουν, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη από τις δομές της Πολιτείας με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς.

Για ακόμη μια φορά οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας γίνονται πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ με την Oxfam να καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για εγκατάλειψη των προσφύγων σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για πολύ λιγότερους φιλοξενούμενους.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η έκθεση, ξεκινά από την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα. Η πρώτη αξιολόγηση που τους γίνεται δεν δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στους ευάλωτους πληθυσμούς με αποτέλεσμα έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρίες και θύματα βασανιστηρίων να μην έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες δομές και να μην λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη.

Η εμπειρία των ανθρώπων της ΜΚΟ από τη Μόρια ήταν απογοητευτική. Οι κανόνες αξιολόγησης των προσφύγων συνεχώς άλλαζαν και εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού δεν μπορούσαν να γίνουν ιατρικές γνωματεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για όλα αυτά η Oxfam ρίχνει την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση και την θεωρεί άμεσα υπεύθυνη για την αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού, ωστόσο κατηγορεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία αυτής της κρίσης και την άρνηση πολλών χωρών μελών να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS