ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή και Σάββατο οι πιό "καυτές" μέρες -Οδηγίες προστασίας

kafsonasready

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή, με τις υψηλότερες να σημειώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου οι μέγιστες τιμές αναμένεται να προσεγγίσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Οι περιοχές στις οποίες ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» κόκκινο είναι η Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και μεγάλα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τοπικά στη Νότια Κρήτη και στην ανατολική Ρόδο.
Διαβάστε τις οδηγίες της γενικής πολιτικής προστασίας
-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. ----
-Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
-Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
-Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
-Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
-Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
-Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
-Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη διάθεση κλιματιζόμενων αιθουσών λόγω του καύσωνα ανακοίνωσαν οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας.
Οι αίθουσες είναι οι εξής:
• Άγιος Παύλος: Μαμούρη & Δύμης 22, τηλ.210-8223946
• Αμπελόκηποι: Πανόρμου & Βαθέως, τηλ. 2106459890 & 2106451870
• Κουκάκι: Πεζόδρομος Δράκου 26-28, τηλ. 210-9232044
• Νέος Κόσμος: Χελντράιχ 15, τηλ: 210 9240403
• Κάτω Πετράλωνα: Αθηνοδώρου 61, τηλ: 210 3425513
• Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9 & Άστρους, τηλ: 2105140877, 2105135888
Παράλληλα από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο, κατά τις ώρες 8:00 έως 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι ακόλουθες κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου Πειραιά:
Κ.Α.Π.Η. Α1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4511216, 210 4511385
Κ.Α.Π.Η. Β1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4134052, 210 4134130

banner eko 1

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μια έκκληση: Όχι σε νέο διχασμό

menoumespiti logo

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS