Αμφίπολη: Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα-Οι εικασίες και τα σενάρια

samarasamfipoli2ready

Με την περιγραφή που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή τάφο, με εντυπωσιακό μέγεθος και άλλα σπουδαία ευρήματα που τον κάνουν εξαιρετικά σημαντικό.

Ξεκινώντας από τον περίβολο, ο οποίος φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλεμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου, καταλαβαίνει κανείς το δέος που καταλαμβάνει τους επισκέπτες όταν τον αντικρύζουν. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα, ολοκληρώνοντας το συναίσθημα του παριστάμενου.
Καργάκος: Είμαι πεπεισμένος ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη
Την πεποίθηση ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη εξέφρασε ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
O υπουργός Πολιτισμού

«Είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία», τόνισε το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με τα ευρήματα στην Αμφίπολη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι «η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς» και ακολουθώντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού συνέστησε σε όλους να κάνουν υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις και να μη βιάζονται να κρίνουν για το αν συνδέεται ή όχι με τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Θα περιμένουμε δύο-τρεις εβδομάδες μέχρι να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να μπούμε στον τάφο», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας πως «τα στοιχεία θα μας δώσουν την αλήθεια».

«Ο Κάσσανδρος κατέσφαξε τον Αλέξανδρο τον Δ' και τη Ρωξάννη και έδωσε εντολή να τους κρύψουν. Δεν συνάδει το κρύβω με το βάζω μέσα σε ένα τύμβο 30-40 μέτρων», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού σχετικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, έπειτα από την αρχαιολογική ανασκαφή.

«Όλα όσα λέμε μπορεί να μη συμβαίνουν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ακόμη. Σχετικά με τους πόρους για τη μελέτη και για τις πληροφορίες ότι δημιουργήθηκε εμπλοκή ο υπουργός είπε πως «δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα» και ότι οι πόροι έχουν διασφαλιστεί. Όπως υπογράμμισε, δε, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί, από την αρχή την έρευνα και θέλησε να δει από κοντά πώς εξελίσσεται.

Ο κ. Τασούλας, παράλληλα, επιτέθηκε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της σε αρχαιολογικά ευρήματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μην τυχόν και γίνει κανένα σημαντικό γεγονός στη χώρα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος μόνο με την αποτυχία και τη δυσπραγία» επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα, όταν βελτιώνονται τρομάζει γιατί θα εξαφανιστεί». Ο κ. Τασούλας μάλιστα σημείωσε: «Δεν θα ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά γεγονότα».

«Ολοι θα τα μάθουμε την ίδια στιγμή. Οσοι είμαστε καλοί άνθρωποι θα χαρούμε και όσοι είμαστε μικρόψυχοι θα ζοριστούμε», δήλωσε ακόμη.
Τα τελευταία δεδομένα
Τα νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, λένε, ότι κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε είκοσι εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ο περίβολος περιγράφεται ως «αδιανόητος», ενώ απομένει να δούμε αν είναι ασύλητος – κάτι που θα εκπλήξει τους πάντες (ακόμα και τον ίδιο τον Σαμαρά!), δεδομένων τω «κυμάτων» Ιστορίας που έχουν περάσει πάνω από τη Μακεδονία.
«Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες ημέρες», ήταν η απογευματινή δήλωση του Μιχάλη Λεφαντζή, αρχιτέκτονα της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές.
«Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», συμπλήρωσε ο κ. Λεφαντζής, ενώ η πρόσφατη ψηφιακή σάρωση έδειξε κάτι επίσης ενδιαφέρον. Το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης (5 χλμ. Από τον Τύμβο).
Λιοντάρι και τύμβος είναι κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο.
Και εκεί που σταματάει η αρχαιολογική σκαπάνη, αρχίζουν οι θεωρίες και η πολιτική διαχείριση για έναν χώρο που ήδη φυλάσσουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετική πρωτοβουλία πήρε το Μέγαρο Μαξίμου αφού είχε διαρρεύσει η σημασία της ανασκαφής, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ