Νέο Opel Mokka Electric ... Super Cool [test]

Νέο Opel Mokka Electric ... Super Cool [test]

Δυναμικό, ηλεκτρικό, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και γεμάτο ενέργεια’, είναι συνοπτικά ο ορισμός του νέου Opel Mokka- e.

Η δεύτερη γενιά του συμπαγούς προσθιοκίνητου bestseller, συνδυάζει  σωστά το μοντέρνο στυλ με την οδηγική άνεση και απόλαυση .

Προσφέρει ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων, είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, περισσότερο συμπαγές από ποτέ και  σωστά εξελιγμένο και  ρυθμισμένο για την πόλη, αλλά  και για ασφαλή μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΥΜΠΑΓΕΣ

Παρά το ελαφρώς μακρύτερο μεταξόνιο (+2 mm), το νέο Mokka είναι κατά 12,5cm πιο κοντό συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, προσφέρει στους πέντε επιβάτες του, που βολεύονται χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις,  χωρητικότητα 310 μέχρι 1060 λίτρων για τις αποσκευές τους, ενώ λόγω του συνολικού μήκος των  4,15 μέτρων, ελίσσεται με ευκολία και παρκάρει άνετα σε αστικά και ημιαστικά κέντρα.

1711222186264234358125880915072

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 Το νέο μοντέλο εντυπωσιάζει επίσης με τις νέες συμπαγείς αναλογίες  του και τη σχεδιαστική του ακρίβεια, ενώ η συνολική, μοντέρνα  εμφάνιση του διαμορφώνεται από τους κοντούς προβόλους που συνδυάζονται με ένα καλοζυγισμένο και  φαρδύ αμάξωμα. Επίσης, ξεχωρίζει απο  το προηγούμενο μοντέλο αποτυπώνοντας το νέο πρόσωπο της μάρκας και υιοθετώντας το πλήρως ψηφιακό cockpit επόμενης γενιάς: Opel Vizor και Opel Pure Panel, αντίστοιχα

ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ  ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ούτε αναλογικές ενδείξεις, ούτε φανταχτερά, άχρηστα διακοσμητικά animations: Η εμπειρία είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν μόνο στα απαραίτητα.

 Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται σε οριζόντια διάταξη και ενσωματώνει δύο διευρυμένες οθόνες. Αυτή μπροστά από τον οδηγό έχει διάσταση 12”, στοχεύοντας στη διαισθητική λειτουργία αλλά ταυτόχρονα και στη συνεχή προσοχή του οδηγού στο δρόμο. Για το λόγο αυτό οι σχεδιαστές διατήρησαν τα μπουτόν ελέγχου  στις βασικές λειτουργίες, αποφεύγοντας την επικίνδυνη πλοήγηση σε υπομενού.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Το νέο Mokka συνεχίζει την παράδοση της Opel να προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες. Μεταξύ αυτών είναι προηγμένα συστήματα όπως το ACC (Advanced Cruise Control) με λειτουργία stop & go που βοηθά τον οδηγό να αντιμετωπίζει χωρίς άγχος το μποτιλιάρισμα: το ηλεκτρικό Mokka-e μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στις κινήσεις του προπορευόμενου οχήματος χωρίς να απαιτείται η χρήση του φρένου ή του γκαζιού. Επιπλέον, το Active Lane Positioning διατηρεί αυτόματα το νέο Mokka στο κέντρο της λωρίδας. Το σύστημα φωτισμού προσφέρει επίσης τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες με το προσαρμοζόμενο και αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix με 14 στοιχεία, μοναδικό στην κατηγορία. Όλες οι εκδόσεις του Mokka διατίθενται στάνταρ με φώτα LED μπροστά και πίσω, ηλεκτρικό χειρόφρενο και αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition). Επίσης διατίθεται πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, ενώ όλα τα επίπεδα εξοπλισμού , έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί  σημαντικά, από την Opel Hellas, μέλος του Ομίλου Συγγελίδη.

1711222393741584561557488389975

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Το νέο Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της γνωστής multi-energy πλατφόρμας της εταιρείας - CMP (Common Modular Platform). Το συγκεκριμένο ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην σχεδίαση των οχημάτων  επιτρέποντας τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η ομάδα μηχανικών του Rüsselsheim αφιέρωσε πολύ χρόνο, αφενός στη μείωση του βάρους εξοικονομώντας έως 120kg έναντι της προηγούμενης γενιάς και αφετέρου στην αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος, επιτυγχάνοντας έως και 30% βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας στην ηλεκτρική έκδοση με τη χαμηλά ενσωματωμένη μπαταρία. Τα οφέλη είναι εμφανή: το νέο Mokka είναι πολύ πιο άμεσο σε απόκριση, πιο ευέλικτο και απολαυστικό στην οδήγηση, καταναλώνοντας  ταυτόχρονα αισθητά λιγότερη ενέργεια.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, το νέο Mokka διατέθηκε από την πρώτη ημέρα και με μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση, προσφέροντας λειτουργία χωρίς εκπομπές ρύπων σε συνδυασμό με μία  εντυπωσιακή και διαφορετική οδηγική εμπειρία.

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 100 kW, δηλαδή 136 ίππους  και μέγιστη ροπή 260 Nm, άμεσα διαθέσιμη από την πρώτη στιγμή της εκκίνησης, προσφέροντας γρήγορες αντιδράσεις , ευελιξία και δυναμική συμπεριφορά, στοιχεία που ξεχωρίζουν αμέσως ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης – Normal, Eco και Sport –  ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης που προτιμά, όπως και να κάνει χρήση του συστήματος ανάκτησης ενέργειας, με την πίεση του διακόπτη “Β” που βρίσκεται δίπλα στον επιλογέα ταχυτήτων και  λειτουργεί περίπου σαν “One Pendal” αποθηκεύοντας ενέργεια  με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας.

Για όσους ζητούν περισσότερα  σημειώνουμε  ότι προστέθηκε πρόσφατα η έκδοση των 156 ίππων, με ροπή 260 Nm και  μεγαλύτερη μπαταρία 54 kWh, που αυξάνει την αυτονομία στα 400+ χιλιόμετρα και βελτιώνει τις επιδόσεις συνολικά.

17112222515308388780726838786813

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Με δεδομένο του βάρος των  1598 κιλών της έκδοσης των 136 ίππων , η επιτάχυνση των 9.2 δευτερόλεπτων για τα 0-100 χλμ κρίνεται πολύ καλή για την κατηγορία, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h προς όφελος της ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία 50 kWh και της αυτονομίας και σημειώνουμε σχετικά πώς ένα σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW DC επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 30 λεπτά.

Και η κατανάλωση με την σειρά της κρίνεται πολύ καλή για την κατηγορία, με μέση τιμή γύρω στα 15.8 kWh/100χλμ και μπορεί να κατέβει και άλλο στο πρόγραμμά ECO με  προσεκτική χρήση.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Το Opel Mokka-e έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 339 km σύμφωνα με το WLTP1 σε Normal mode, ενώ το Eco mode υποστηρίζει τον οδηγό στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής αυτονομίας. Η φόρτιση γίνεται είτε με επιτοίχιο φορτιστή, είτε με ταχυφορτιστή, είτε ακόμη και με οικιακή ηλεκτρική πρίζα. Το νέο Mokka-e προσφέρει δηλαδή όλες τις γνωστές επιλογές φόρτισης, από μονοφασική μέχρι τριφασική στα 11 kW. Ταυτόχρονα η εγγύηση οκτώ ετών που συνοδεύει τη μπαταρία πείθει και τους πλέον δύσπιστους για την αξιοπιστία της.

ΤΟΛΜΗΡΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΤΤΟ

Στη δεύτερη γενιά του, η ονομασία του μοντέλου είναι πλέον απλά ‘Mokka’, όπως και στο ντεμπούτο του το 2012.

«Τολμηρό και απέριττο παραμένει το σλόγκαν μας», σχολίασε σχετικά ο CEO της Opel, Michael Lohscheller.

 Για πρώτη φορά σε Opel, το όνομα του μοντέλου αναγράφηκε  περήφανα στο κέντρο της πίσω πόρτας, με μία νέα, περίτεχνα σχεδιασμένη γραμματοσειρά. Όταν λανσαρίστηκε το πρώτο Mokka, εντυπωσίασε με τις συμπαγείς διαστάσεις και τη ξεχωριστή του εμφάνιση. Το σημερινό Mokka είναι ακόμα πιο συμπαγές και στιβαρό, με ένα τρόπο άκρως προηγμένο : Απέριττο και τολμηρό, με πολύ μικρότερους προβόλους (μείον 61 mm μπροστά, μείον 66 mm πίσω), 10 πρόσθετα χιλιοστά σε πλάτος και μία οπτικά επιμηκυμένη σιλουέτα με ισορροπημένες αναλογίες. Τέλος το συμπαγές μέγεθος και η γενική εμφάνιση τονίζονται και από τις εντυπωσιακές έξτρα ζάντες  των 18”.

ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Το Mokka ήταν επίσης το πρώτο μοντέλο που αποτύπωσε το νέο «πρόσωπο» της μάρκας Opel με την ονομασία Opel Vizor.

 Το Opel Vizor χαρακτηρίζεται από μία κομψή μάσκα που εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει οριζόντια στοιχεία της μάρκας όπως η τελευταία γενιά προβολέων IntelliLux LED® matrix και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας LED σε σχήμα φτερού, ενώ το θρυλικό Opel Blitz κυριαρχεί υπερήφανα στο κέντρο. Το Opel Vizor που δημιούργησε η ομάδα σχεδίασης με επικεφαλής τον Mark Adams περιλαμβάνεται πλέον σε όλα τα μοντέλα της εταιρίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Το νέο Mokka διαθέτει σπορ αναλογίες σε συνδυασμό με ακριβείς ρέουσες επιφάνειες. Έχουμε αναπτύξει αυτή τη φιλοσοφία με γνώμονα τη χαρακτηριστική Γερμανική σχεδίαση που συνδυάζει προηγμένη τολμηρή αισθητική με αυθεντικότητα» τόνισε επίσης ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams.

Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου κεντρικό στοιχείο είναι το Pure Panel, που επαναλαμβάνει τις σχεδιαστικές προθέσεις της Opel Vizor. Δύο διευρυμένες οθόνες με διαστάσεις 10” και 12” υποδέχονται οδηγό και επιβάτες.

17112225141853207296021654107796

ΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΟΘΟΝΗ

Η κεντρική οθόνη είναι σκόπιμα κεκλιμένη προς τον οδηγό και οι αεραγωγοί τοποθετήθηκαν πιο πίσω αναδεικνύοντας την πιο ‘εστιασμένη’ σχεδίαση. Το Pure Panel διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον οδηγό, ενώ απουσιάζει κάθε τι που θα μπορούσε να ενοχλεί οπτικά. Ομοίως, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας καταργεί κάθε τι περιττό: χάρη στο ηλεκτρικό χειρόφρενο και στο νέο ηλεκτρικό επιλογέα σχέσεων, δεν προεξέχει κανένα στοιχείο που να ενοχλεί την αισθητική καθαρότητα. Όλα τα χειριστήρια και οι μονάδες ενσωματώνονται αρμονικά στη συνολική σχεδίαση.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το νέο Mokka υιοθέτησε στην κατηγορία B κορυφαίες καινοτομίες μέχρι πρότινος διαθέσιμες μόνο σε πολυτελή μοντέλα.

Όλες οι εκδόσεις Mokka εφοδιάζονται με την τελευταία γενιά φώτων LED - από τα φώτα ημέρας σχήματος φτερού μέχρι τα εμπρός φώτα ομίχλης. Μοναδικό στοιχείο στην κατηγορία είναι το προσαρμοζόμενο σύστημα φώτων adaptive IntelliLux LED® matrix light με συνολικά 14 στοιχεία. Όπως στο Astra και το νέο  Corsa, το σύστημα φωτισμού επιτρέπει τη συνεχή λειτουργία της μεγάλης σκάλας. Για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των αντίθετα διερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων, τα ατομικά στοιχεία LED μπορούν να απενεργοποιούνται ή να μειώνουν την ένταση φωτισμού σε κλάσματα του δευτερολέπτου - έτσι οι επιβάτες του Mokka απολαμβάνουν φωτισμό υψηλών προδιαγραφών χωρίς να ‘τυφλώνονται’ οι άλλοι οδηγοί. Έτσι  η αποκλειστική χρήση τεχνολογίας LED επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν πολύ λεπτά, επιμήκη φώτα που επιτείνουν την αίσθηση ακρίβειας και ποιότητας.

17112223074491613808179534804361

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Η εξελιγμένη τεχνολογία καθισμάτων είναι ένα ακόμη τυπικό χαρακτηριστικό του νέου μοντέλου. Διατίθενται διάφορα εργονομικά καθίσματα ρυθμιζόμενα ατομικά προς έξι κατευθύνσεις. Κατόπιν παραγγελίας διατίθεται επένδυση σπορ Alcantara και ένα κλασικό πλήρως δερμάτινο σαλόνι – πρωτοφανές για όχημα της κατηγορίας Β. Στην κορυφή βρίσκεται μία θερμαινόμενη, δερμάτινη έκδοση καθισμάτων, με διάτρητη επιφάνεια και λειτουργία μασάζ για τον οδηγό.

ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

Οδηγός και συνοδηγός μπορούν να τοποθετούν τα smartphones τους στον ειδικό χώρο της κεντρικής κονσόλας. όπου τα συμβατά τηλέφωνα επαναφορτίζονται επαγωγικά. Μία ελαστική επένδυση στη βάση αποτρέπει τη μετακίνηση των συσκευών. Η νέα γκάμα συστημάτων συνδέει και ψυχαγωγεί τον οδηγό και τους επιβάτες του Mokka. Συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7” και το κορυφαίο σύστημα Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10” είναι διαθέσιμα. Οι οθόνες είναι ενσωματωμένες στο νέο Pure Panel της Opel και ιδανικά τοποθετημένες με κλίση προς τον οδηγό.

ΦΩΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Το συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα πολυμέσων διαθέτουν ενσωματωμένο φωνητικό έλεγχο. Το νέο Mokka διαθέτει επίσης την υπηρεσία OpelConnect LIVE navigation2 με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, ενώ η άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και την υπηρεσία eCall καθιστούν τα ταξίδια ακόμα πιο ξεκούραστα για οδηγούς και επιβάτες. Εάν ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι ή οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας σε ένα ατύχημα, το eCall επικοινωνεί αυτόματα με το Public Safety Answering Point (PSAP).

17112224277197824548597225114727

ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ

Ο οδηγός κάθεται αρκετά ψηλά, ώστε να έχει καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις  και μπορεί να προσαρμόσει εύκολα το τιμόνι  στις απαιτήσεις του

Οι σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις  σε συνδυασμό με το άκαμπτο πλαίσιο, εξασφαλίζουν πολύ καλή οδική συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση, χωρίς ενοχλητικές κλίσεις του αμαξώματος ή αναπηδήσεις, άψογη κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες και ασφάλεια στα όρια πρόσφυσης.

Επίσης τα φρένα αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ανθεκτικά ακόμη και στην σκληρή και παρατεταμένη χρήση, με καλή αίσθηση του πεντάλ.

Τέλος οι  ιδιαίτερα προσεγμένες αναρτήσεις, εξασφαλίζουν άνεση και ηρεμία στους επιβάτες σε όλα σχεδόν τα οδοστρώματα που συνδυάζεται με πολύ καλή ησυχία κύλισης  στην άσφαλτο και φυσικά με την γνωστή ησυχία του ηλεκτρικού κινητήρα.

17112225457572475928690061233512

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συνδυάζοντας τη  νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας, με την μοντέρνα και εντυπωσιακή εμφάνιση, λύσεις από υψηλότερες και ακριβότερες κατηγορίες οχημάτων, κορυφαίες  τεχνολογικές εφαρμογές  υποβοήθησης του οδηγού, συνδεσιμότητας και ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας , ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος , πληρέστατο εξοπλισμό, καλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση σε συνδυασμό με καλή αυτονομία το Mokka Electric, ξεχωρίζει εύκολα της κατηγορίας του.

Οι τιμές για το Mokka electric, των 136 ίππων αρχίζουν από 40.500 ευρώ ενώ της έκδοσης των 156 ίππων από 42.500 ευρώ, χωρίς την κρατική επιδότηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ