ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέα Fiat 500 Hybrid και Panda Hybrid Mild ... επανάσταση στη μετακίνηση [test]

του Δημήτρη Κληρονόμου

Τα δύο νέα Φιατ, ηγέτες στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την Ελληνική αγορά αυτοκινήτου είναι αυτά που επέλεξε επέλεξε ο Όμιλος Fiat Chrysler Automobiles για να εφαρμόσει μια νέα υβριδική τεχνολογία. Τα νέα 500 Hybrid και Panda Hybrid, τα οποία θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα το 1ο τρίμηνο του έτους, θα φέρουν επανάσταση για ακόμα μία φορά στις αστικές μετακινήσεις, κάνοντας προσιτή την υβριδική τεχνολογία σε όλους. Παράλληλα με την ευελιξία και την πρακτικότητα, η υβριδική τεχνολογία θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις δύο δημοφιλείς προτάσεις της Fiat.

 

ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 

Το 2020 σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ιστορία της Fiat που αριθμεί ήδη 120 χρόνια ζωής. Με την παρουσίαση των νέων εκδόσεων των Fiat 500 και Panda ξεκινά ο εξηλεκτρισμός της γκάμας της μάρκας που θα συνεχιστεί με την παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού Fiat 500e.  Το νέο μοντέλο θα χρησιμοποιεί για την κίνηση του αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια και θα παίξει κομβικό ρόλο στη στρατηγική της FCA. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 2020 θα παρουσιαστούν μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους καταναλωτές μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ  ΦΟΡΑ

Παράλληλα με την παρουσίαση των νέων εκδόσεων για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα 500 και Panda θα προσφέρονται με μία κοινή ειδική σειρά, την “Launch Edition”. Κίνηση και στις δύο περιπτώσεις θα δίνει το νέο Mild Hybrid σύστημα που συνδυάζει τον τελευταίας γενιάς 3κυλινδρο βενζινοκινητήρα της οικογένειας FireFly χωρητικότητας 1.000κ.εκ. με ένα ηλεκτροκινητήρα 12V BSG (Belt-intergrated Starter Generator) που τροφοδοτείται από μπαταρία λιθίου. Το νέο σύνολο αποδίδει συνολικά 70 ίππους, ενώ σε σχέση με τον κινητήρα 1.2 69hp προσφέρει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά μέσο όρο 20% (έως  και 30% ανάλογα με τις συνθήκες). Παράλληλα το νέο σύνολο προσφέρει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα άνεσης χάρη στο σύστημα BSG που επιτρέπει την αθόρυβη και χωρίς κανένα κραδασμό ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κινητήρα μέσω του συστήματος Stop&Start.  Παράλληλα οι χρήστες επωφελούνται από το γεγονός ότι το κινητήριο σύνολο υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές Euro 6D Final, στοιχείο που ανάλογα με τη χώρα χρήσης προσφέρει προνόμια όσον αφορά στο κόστος χρήσης και τη δυνατότητα ελευθερίας κίνησης στο κέντρο των πόλεων. 

200108 Fia 500 Panda Hybrid Launch Edition 01

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΙΡΑ 

Η ειδική σειρά με την οποία λανσάρονται τα δύο μοντέλα είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από το τοποθετημένο στο πίσω μέρος λογότυπο “Hybrid”, αλλά και το χαρακτηριστικό λογότυπο “H” στις μεσαίες κολόνες ο σχεδιασμός του οποίου συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής για τα δύο μοντέλα. 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η φιλικότητα προς το περιβάλλον ενισχύεται από μια πρωτοποριακή ιδέα που συνδυάζεται ιδανικά με την τεχνολογία FCA Mild Hybrid και το διαχρονικά πρωτοποριακό χαρακτήρα των Fiat Panda και Fiat 500. Για πρώτη φορά στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι κατασκευασμένες από “SEAQUAL® YARN” ένα συνθετικό ύφασμα πιστοποιημένο από την SEAQUAL INITIATIVE που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο προέρχεται κατά 10% από τη θάλασσα και 90% από τη στεριά.

200108 Fiat 500 Hybrid 10

Το SEAQUAL YARN κατασκευάζεται μετατρέποντας τα πλαστικά που συλλέγονται από τη θάλασσα σε νήμα και στη συνέχεια σε ύφασμα. Κατά τη φάση δημιουργίας του υφάσματος το πλαστικό από τις θάλασσες συνδυάζεται με ίνες φυσικής προέλευσης και από άλλα ανακυκλωμένα υλικά. Η «πράσινη» διαδικασία παραγωγής ολοκληρώνεται με την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον βαφών που ελαχιστοποιούν τη χρήση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο η Hybrid Launch Edition των Fiat 500 και Fiat Panda καλύπτει με σφαιρικό τρόπο την ανάγκη για μια όσο το δυνατόν φιλικότερη προς το περιβάλλον μετακίνηση. 

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Με περίπου 400.000 πωλήσεις ανά έτος, τα Fiat 500 και Fiat Panda αποτελούν το σημείο αναφοράς των αυτοκινήτων πόλης στην Ευρώπη. Τώρα με την εφαρμογή της νέας Mild Hybrid τεχνολογίας, τα δύο μοντέλα θα συμβάλουν σημαντικά προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση στα αστικά κέντρα.

200108 Fiat 500 Hybrid 11

ΤΡΙΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

Το νέο Mild Hybrid υβριδικό σύνολο συνεχίζει την παράδοση για πρωτοπορία και προσιτό χαρακτήρα  που δημιούργησε ο θρυλικός κινητήρας Fire, του οποίου η παραγωγή ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια μονάδες. Το υβριδικό σύνολο χρησιμοποιεί ένα νέο 3κυλινδρο βενζινοκινητήρα 1.000κ.εκ. με συνολική απόδοση 70 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 92Nm ροπής. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενου χρονισμού, ενώ ο χρονισμός πραγματοποιείται μέσω καδένας.

200108 Fiat Mild Hybrid Engine 01

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα συμπαγή θάλαμο καύσης, εξωτερική μονάδα EGR (ανακύκλωση καυσαερίων) και υψηλή συμπίεση (12:1) για τη βέλτιστη θερμοδυναμική απόδοση. Ο στροφαλοφόρος που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Teksid (εταιρεία του Ομίλου FCA) είναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου και διαθέτει χιτώνια από χυτοσίδηρο με στόχο τη βέλτιστη αντοχή με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Αποτέλεσμα είναι το νέο κινητήριο σύνολο να ζυγίζει μόλις 77 κιλά.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ  ΛΙΘΙΟΥ

Το σύστημα BSG είναι τοποθετημένο απευθείας πάνω στον κινητήρα και κινείται από τον ίδιο ιμάντα που κινεί και τα βοηθητικά περιφερειακά συστήματα. Κατά την επιβράδυνση το BSG αποθηκεύει ενέργεια σε μία προηγμένη μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 11 Ah, την οποία αξιοποιεί με μέγιστη ισχύ 3.600 W, τόσο κατά την εκκίνηση του κινητήρα μέσω του συστήματος Stop&Start, όσο και κατά την επιτάχυνση. 

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να απενεργοποιείται ακόμα και στα 30χλμ./ώρα απλά με την επιλογή της «νεκράς» στο κιβώτιο. Μέσω σχετικής ένδειξης στον πίνακα οργάνων το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό, ενώ κατά τη διάρκεια που το αυτοκίνητο κινείται με απενεργοποιημένο τον κινητήρα η μπαταρία λιθίου αναλαμβάνει να τροφοδοτεί όλα τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου εξασφαλίζοντας τα επίπεδο άνεσης και ασφάλειας με μηδενική κατανάλωση καυσίμου. 

ΕΞΑΡΙ ΚΙΒΩΤΙΟ  ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Η νέα Mild Hybrid μονάδα κίνησης συνεργάζεται με ένα επίσης νέο σύστημα μετάδοσης που περιλαμβάνει το 6ταχυτο μηχανικό κιβώτιο C514. Το συγκεκριμένο κιβώτιο εστιάζει στην αθόρυβη λειτουργία και την αποδοτικότητα διαθέτοντας ειδικά γρανάζια χαμηλής τριβής, αλλά και ένα νέο λιπαντικό που βελτιώνει περαιτέρω την οικονομία καυσίμου σε κάθε είδους διαδρομή. Το νέο σύστημα μετάδοσης έδωσε τη δυνατότητα το μηχανικό σύνολο κινητήρας-κιβώτιο να τοποθετηθούν χαμηλότερα κατά 45χλστ. βελτιώνοντας τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου λόγω του χαμηλότερου κέντρου βάρους.

ΑΠΟ ΤΟ 1957

Η ειδική έκδοση Hybrid Launch Edition τοποθετεί για ακόμα μια φορά τα δημοφιλή μοντέλα της Fiat, τα οποία αποτελούν διαχρονικά τους αδιαμφισβήτητους ηγέτες στην κατηγορία των οχημάτων πόλης στην Ευρώπη, στο προσκήνιο. Η παρουσίαση του Fiat 500 το 1957 δημιούργησε ένα θρύλο, ο οποίος αναβίωσε με το νέο 500 το 2007. Με το 500 Hybrid Launch Edition το μοντέλο θα ενισχύσει περεταίρω τη δυναμική του, η οποία έφτασε στο απόγειο της την περσινή χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων της τάξης των 194.000 μονάδων.

200108 Fiat 500 Hybrid 12

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Από την πλευρά του το όνομα “Panda” με περισσότερα από 40 χρόνια ιστορίας έχει γίνει συνώνυμο της ελευθερίας, της πρακτικότητας και του έξυπνου σχεδιασμού. Οι συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις  του μοντέλου κρύβουν άπλετους χώρους στο εσωτερικό και μια σειρά πρακτικών λύσεων. Με περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια Panda να έχουν περάσει τη γραμμή παραγωγής, το μοντέλο εκτός από εξαιρετικά δημοφιλές αποτελεί και πρωτοπόρο για το χώρο του αυτοκινήτου αποτελώντας το πρώτο 4x4 μοντέλο της κατηγορίας (1983), αλλά και το πρώτο αυτοκίνητο πόλης μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί για την κίνηση του φυσικό αέριο - CNG (2006). Σήμερα, η  διάθεση του Fiat Panda Hybrid Launch Edition θα φέρει και πάλι επανάσταση στην κατηγορία με τη διάθεση ενός προηγμένου υβριδικού συνόλου σε ένα προσιτό αυτοκίνητο πόλης. 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η SEQUAL INITIATIVE είναι μια συνεργατική πλατφόρμα που σαν στόχο έχει την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά υλικά. Η SEQUAL INITIATIVE δημιουργεί και διαχειρίζεται συνέργιες μεταξύ οργανισμών, κοινοτήτων, τοπικών φορέων και εταιρειών ώστε να δημιουργηθούν δομές που θα επιτρέπουν την εμπορική εκμετάλλευση των απορριμμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες με τη δημιουργία νέων υλικών υψηλής ποιότητας και αξίας. Ένα από αυτά τα υλικά είναι και το “SEAQUAL® YARN” που περιέχει ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν συλλεχθεί από ενέργειες απορρύπανσης της θάλασσας. Με την υποστήριξη της στην SEQUAL INITIATIVE η Fiat αποτελεί μέρος μιας διεθνούς κοινότητας που έχει αφιερωθεί στον καθαρισμό των ωκεανών και τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Το μεγάλο ιταλικό εργοστάσιο επιχειρεί ακόμη μια φορά να βρεθεί μπροστά στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης στην Ευρωπαϊκή αγορά και οι νέες πρωτοπορειακες αλλά ταυτόχρονα απλές και αποτελεσματικες που εφαρμόζει, δείχνουν ότι θα τα καταφέρει πολύ καλά. 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κολοκοτρώνης και ο Ταλαντιέ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS