Νέο Peugeot 308 1.2 Pure tech 130 EAT8 ... δυναμικό και εντυπωσιακό [test]

του Δημήτρη Κληρονόμου

Προτάσσοντας μαζί με την νέα του ανανεωμένη εμφάνιση, άφθονη τεχνολογία τόσο απο πλευράς οδηγικής απόλαυσης   όσο και απο πλευράς ασφάλειας, το νέο και ιδιαίτερα πετυχημένο εμπορικά 308,απέκτησε μόλις πρόσφατα και νέους προσαρμοσμενους στις καινούριες ευρωπαϊκές νορμες, κινητήρες, που υπόσχονται πέραν των άλλων, καλύτερες επιδόσεις σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση.


ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ  ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  3008

Το καινούριο 308, διαθέτει νέο καπό και προφυλακτήρα με τρείς μεγαλύτερες πλέον εισαγωγές ψύξης του κινητήρα,νέους προβολείς ομίχλης και φώτα ημέρας LED,συνδυασμένα με την νέα κυψελωτή μάσκα στο κέντρο της οποίας αναπαύεται το εντυπωσιακό σήμα της εταιρείας.

Πίσω οι επιρροές από το 3008 είναι περισσότερο ορατές με τα νέα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα με τις τρείς λοξές γραμμές.

Οι συναλικές εξωτερικές  αλλαγές δεν είναι   θεμελιακές,έχουν καταφέρει όμως να δώσουν νέο αέρα στο Γαλλικό μοντέλο και να του εξασφαλίσουν έναν σαφώς πιό δυναμικό χαρακτήρα.

 

ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Στο σαλόνι οι αλλαγές ήταν επιλεγμένες και απαραίτητες ώστε να ξανανοιώσει το σαλόνι και να μην έχει να ζηλέψει τίποτε απο τον νεώτερο ανταγωνισμό.

Το ταμπλό εξακολουθεί να διατηρεί την λιτότητα της σχεδίασης του,και τους λίγους διακόπτες,αλλά αυτά που συγκεντρώνουν όλα τα βλέματα είναι το i-Cokpit,  με το μικρό τιμόνι να κατεβαίνει χαμηλά αποκαλύπτοντας τα όργανα ελέγχου, επάνω απο αυτό, μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού και το αριστερόστρφο στροφόμετρο.

new 308 gt line satnav.298497.17

Το δεύτερο στοιχείο που κλέβει την παράσταση είναι η μεγάλη οθόνη των 9.7 ιντσών με τις άφθονες δυνατότητες.Το σύστημα πολυμέσων είναι πλήρως αναβαθμισμένο,συμβατο με Android auto και  Apple car play ενώ προσφέρεται και η λειτουργεία   Mirror Screen προβάλλοντας το πέριβάλλον του κινητού στην οθόνη.

Το σύστημα πλοήγησης διαθέτει τρισδιάστατη απεικόνηση, παρέχει κυκλοφοριακές οδηγίες σε  πραγματικό χρόνο και δέχεται επίσης φωνητικές εντολές.
Απο πλευρας επενδύσεων το μαλακό πλαστικό του ταμπλό είναι κορυφαίας ποιότητας,και το φινίρισμα και οι συναρμογές πολύ καλές,όπως και οι επενδύσεις των καθισμάτων.


ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΟ  ΠΑΚΕΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το ισχυρό πλεονέκτημα του νέου 308,απέναντι στον ανταγωνισμό,είναι το πακέτο ασφαλείας, που διαθέτει:  αυτόματο φρενάρισμα,ενεργό cruise control,αναγνώριση της κόπωσης του οδηγού,αναγνώριση τυφλού σημείου πλευρικά του οχήματος,αναγνώρκση σημάτων κυκλοφορίας,ειδοποίηση  για επικείμενη σύγκρουση  με προπορευόμενο όχημα,ειδοποίηση για τα νόμιμα  όρια ταχύτητας , υποβοήθηση οπισθοπορείας με κάμερα και αισθητήρες κ.α
Γενικότερα τα επίπεδα εξοπλισμού των νέων μοντέλων είναι ιδιαίτερα πλούσια και ανταγωνιστικά για την συγκεκριμένη κατηγορία.

 

ΑΦΘΟΝΙΑ ΧΩΡΩΝ

Στο τομέα της εκμετάλλευσης χώρων,με δεδομένες τις εξωτερικές διαστάσεις των 4.25 χ 1.80 μέτρων,το 308 έπαιρνε και παίρνει πολύ καλό βαθμό,όντας από τα πλέον ευρύχωρα της κατηγορίας του.Μπροστά υπάρχει πλήρης άνεση για οδηγό συνοδηγό και πίσω αρκετή  άνεση ακόμη και για τρείς επιβάτες.

Εκεί όμως που το  Γαλλικό αυτοκίνητο εντυπωσιάζει είναι ο χώρος αποσκευών,που ξεκινά από τα 420 λίτρα για να φθάσει τα 1228 ανάλογα με την θέση των πίσω καθισμάτων.

peugeot 308sw i cockpit.56863.17


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω απο το νέο καπό αναπνέουν εκτός από τον νεο τούρμποντιζελ κινητήρα των 1500 κυβικών, ο πλήρως ανανεωμένος τρικυλινδρος κινητήρας των 1.2 λίτρων με το όνομα Poure Tech. Υπάρχουν πλέον νέο τούρμπο, επεμβάσεις για λιγότερες τριβες των μηχανικών μερών, αυξημένη πίεση πίεση ψεκασμού στα 250 bar, φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδιων και άλλα, που όλα μαζί υπόσχονται 4% μειωμένη κατανάλωση βενζίνης. Το αποτέλεσμα  είναι 130 ίπποι στις 5500 στροφές και ροπή στρέψης 23.5 χλγ στις 1750 στροφές. Με δεδομένο τό βάρος 1250 κιλών,το τρικυλινδρο 308 1.2 καλύπτει τα 0 ως 100 σε 10.0 δευτερόλεπτα και αγγίζει τα 205 χλμ/ωρ σε τελική ταχύτητα ,επιδόσεις καλές για την κατηγορία του,που ικανοποιούν ακόμη και στην γρήγορη οδήγηση.


ΝΕΟ 8ΑΡΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

Στις καλές επιδόσεις και την χαμηλή κατανάλωση συμβάλλει και το εντελώς νέο 8αρι, αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής της AISIN, ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του, που διαθέτει και τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες. Αλλάζει σχέσεις, άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, με τον οδηγό να μην καταλαβαίνει το πότε, ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε απαίτηση του οδηγού, δεν θορυβει και εξασφαλίζει 7% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με το προηγούμενο αυτόματο 6αρι.

peugeot 308 0905prod 301.355787.19


ΧΑΜΗΜΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Η κατανάλωση ανήκε πάντα στα ισχυρά πλεονεκτήματα του 308 και με το νέο 8αρι  αυτόματο κιβώτιο είναι ακόμη καλύτερη Με μαλακό δεξί πόδι πετυχαίνεις τιμές 6.2  λίτρων και κάτω και μέσες τιμές γύρω στα 7.0 λίτρα ενώ πιέζοντας το μοτέρ θα δείς  τιμές κοντά και πάνω από 7.5 λίτρα/100 χλμ.Με δεδομένο μάλιστα οτι το ρεζερβουάρ χωρά 53 λίτρα μπορείς να καλύψεις μεγάλες αποστάσεις με ένα γέμισμα.


ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Ο  οδηγός εμπνέεται απο το μικρό τιμόνι και γενικότερα απο την θέση των οργάνων ελέγχου,τους λίγους διακόπτες και την ευχρησία.του οχήματος.
ΟΙ νέες ρυθμίσεις των αναρτήσεων εστιάζονται στην άνεση,χωρίς όμως τις υπερβολές του παρελθόντος σε σημείο που το αυτοκίνητο να κρίνεται και ακόμη και....σφικτό, σε σχέση με το παρελθόν

Η  οδική συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ουδέτερη,χωρίς έντονη υποστροφή,με περιορισμένες κλίσεις και πολύ καλή ποιότητα κύλησης.Ο ημιάκαμοτος πίσω άξονας δεν αναπηδά εύκολα και τα πρόσθια γόνατα Μακ Φερσον είναι προσεκτικά ρυθμισμένα,ώστε να παρακολουθούν σωστά το δρόμο.Μπορεί το 308 να μην προκαλεί σκέψεις για σπόρ οδήγηση,είναι όμως απόλυτα ασφαλές,άνετο και ήσυχο,όσο λίγα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το πρόσφατα ανανεωμένο 308 1.2 των 130 ίππων, εχει να επιδείξει ισχυρά πλεονεκτήματα,που το φέρνουν στην κορυφή της κατηγορίας του, χωρίς να έχει να ζηλέψει πολλά απο το Γερμανικό κατεστημένο.Η νέα του εμφάνιση, η αφθονία χώρων, οι πρωτοπορειακες εφαρμογές ασφαλείας, ο πλήρης εξοπλισμός, οι επιδόσεις και  η ακόμη καλύτερη οδική συμπεριφορά, μιλούν για μια  πολύ καλή αγορά,απ όπου και αν το κοιτάξει κανείς.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS