Volvo Vision 2020 ... το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερα τροχαία

του Δημήτρη Κληρονόμου

Πριν από 60 χρόνια, η Volvo δώρισε σε όλο τον κόσμο την πιο ζωτική εφεύρεση στον τομέα της οδικής ασφάλειας: τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων.Μέσω μιας κεντρικής ψηφιακής βάσης, η Volvo δίνει πρόσβαση σε όλους στα αποτελέσματα των ερευνών της και καλεί τους υπόλοιπους κατασκευαστές να τα αξιοποιήσουν, ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι για όλους.


ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Με την νέα πρωτοβουλία E. V. A η volvo βάζει πάνω από το στενό οικονομικό κέρδος την ασφάλεια και συνεχίζει να μοιράζεται τη γνώση της με γνώμονα το γενικό καλό και δεν πατεντάρει τις καινοτομίες της και δεν περιορίζει την έρευνά της σε αυτό που επιβάλλουν οι κανονισμοί.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Παράλληλα η volvo προβλέπει ότι από το 2020 δεν θα υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα νέο Volvo: η σουηδική εταιρεία ανοίγει πρώτη τη συζήτηση για "σημαντικά κενά" στην ασφάλεια που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του οδηγού και ανακοινώνει ότι από το επόμενο έτος θα εφαρμόσει στα αυτοκίνητά της νέα συστήματα για την πρόληψη των ατυχημάτων που συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Πρόκειται για

κάμερες που παρακολουθούν την συμπεριφορά του οδηγού και το νέο σύστημα Cafe Key με το οποίο περιορίζεις την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου πριν το δανείζεις σε τρίτους.

Τα νέα συστήματα, μαζί με τη θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας σε όλα τα νέα Volvo, καθώς και με τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, κατατείνουν συνολικά σε έναν κοινό ΣΤΌΧΟ, αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους.

volvo cars and volvo trucks share live vehicle data to improve traffic1


ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

60 χρόνια από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Η ζώνη εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχει σώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο, επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και άλλων αυτοκινήτων, χάρη στην τότε απόφαση της Volvo να μοιραστεί την εφεύρεση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όλων. Η  πρωτοβουλία E.V.A. ενσωματώνει 60 χρόνια ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται πλέον διαθέσιμα σε όλους.

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Βασισμένο στην έρευνα της Volvo και σε δεδομένα από πολλές άλλες μελέτες, αποδεικνύεται πώς οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ορισμένους τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης. Για παράδειγμα, διαφορές στην ανατομία και την αντοχή του αυχένα ανάμεσα στο μέσο άνδρα και στη μέση γυναίκα συνεπάγονται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τραυματισμό του αυχένα τύπου "whiplash" σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης.


ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΝΔΡΙΚΕΛΑ

Με βάση αυτές τις μελέτες και τις δικές της έρευνες ατυχημάτων, η Volvo δημιούργησε ψηφιακά ανδρείκελα για δοκιμές σύγκρουσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ατυχήματα και να αναπτύξει τεχνολογίες ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ο πρώτος καρπός αυτής της δράσης ήταν το WHIPS, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου "whiplash", που παρουσιάστηκε το 1998 και συνεισέφερε στη χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν τα καθίσματα και τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων της Volvο

Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία δεν στοχεύουν μόνο στην ικανοποίηση των κανονισμών και την επιτυχία στις σχετικές δοκιμές αλλά, καθώς προέρχονται από την ενδελεχή ανάλυση δεκάδων χιλιάδων πραγματικών ατυχημάτων, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά πολλά είδη ατυχημάτων που συμβαίνουν στο δρόμο.

1558347367568246233920446897297 resized 20190520 121633134


ΠΛΕΥΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Τη δεκαετία του 1980, η Volvo έδωσε έμφαση στις πλευρικές συγκρούσεις, καθώς τα ευρήματα της έρευνάς της έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σε τέτοιους τύπους ατυχημάτων εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα στο σημείο σύγκρουσης και τον επιβάτη. Αυτό απέφερε πολλές καινοτομίες, αρχίζοντας, την επόμενη δεκαετία, με το σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (SIPS), τους πλευρικούς αερόσακους και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας.


ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Πιο πρόσφατα, η έρευνα της Volvo έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού της οσφυϊκής μοίρας (μέσης) για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο και μέγεθος. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη οδήγησαν τη Volvo να εστιάσει στους κινδύνους των τραυματισμών που προκύπτουν όταν ένα όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Η σχετική τεχνολογία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο XC90 και υπάρχει πλέον σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA, είναι ένα σύστημα απορρόφησης κρούσης στα καθίσματα, που είναι πολύ πληρέστερο από αυτό που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

YN 2019 05 21 09.26.15


ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, την οποία η Volvo στοχεύει να αντιμετωπίσει θέτοντας ένα ανώτατο όριο, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και η απόσπαση της προσοχής αποτελούν ακόμη δύο βασικά πεδία που προκαλούν ανησυχία στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Τα τρία αυτά ζητήματα αποτελούν "βασικά κενά" στην πορεία για την επίτευξη του οράματος για μηδενικά δυστυχήματα.


ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Ενδεικτικά, στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων (NHTSA) δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν στο 30% των θανατηφόρων οδικών συμβάντων το 2017 συμμετείχαν οδηγοί υπό την επήρεια ουσιών.

Η μέθη και η απόσπαση προσοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εγκατάστασης καμερών και αισθητήρων στα οχήματα, που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επηρεαστεί από ουσίες ή δεν δείχνει καθόλου προσοχή στο δρόμο, δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να εμπλακεί σε ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.


ΕΝΕΡΓΉ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή ειδικού σήματος στην υπηρεσία βοηθείας και, ως ύστατη δράση, την ενεργή επιβράδυνση και την ασφαλή στάθμευση του αυτοκινήτου. Το λανσάρισμα των νέων συστημάτων θα αρχίσει από τα μοντέλα της Volvo που θα βασίζονται στην επόμενης γενιάς πλατφόρμα SPA2, στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Σε αυτή την περίπτωση, οι κάμερες θα ανιχνεύουν συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο".

Παραδείγματα συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό ατύχημα είναι η παρατεταμένη απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στο τιμόνι, απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας ή πολύ αργοί χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οδηγοί που φαίνεται να έχουν τα μάτια τους κλειστά ή εκτός δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

android auto video screen

Τόσο το όριο ταχύτητας όσο και η εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό του οχήματος δείχνουν το πώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτου μπορούν να αναλάβουν υπεύθυνη δράση, υποστηρίζοντας τη συμπεριφορά του οδηγού, με στόχο το μηδενισμό των θανάσιμων απωλειών στο δρόμο.


CARE KEY

Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει στους κατόχους των αυτοκινήτων volvo να περιορίζουν την ταχύτητα του οχήματος τους πριν το δανείσουν σε άλλους: σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, σε φίλους ή σε νεότερους οδηγούς χωρίς εμπειρία, που μόλις απέκτησαν άδεια οδήγησης.


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ 180 ΧΛΜ

Η σημερινή ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Volvo να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων της στα 180 km/h, αρχίζοντας το 2020 (Model Year 2021), με στόχο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΟΦΕΛΟΣ

Πέρα από τα δυνητικά τους οφέλη στην ασφάλεια, χαρακτηριστικά όπως το όριο ταχύτητας και το Care Key είναι πιθανό να αποφέρουν στους οδηγούς Volvo επιπλέον οικονομικό όφελος. Σε αρκετές αγορές, η σουηδική εταιρεία προσκαλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα στους κατόχους Volvo που επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Οι ειδικές συμφωνίες και οι όροι θα εξαρτηθούν από τα ισχύοντα σε κάθε επιμέρους αγορά.


ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Τελευταία εξέλιξη ένα σύστημα που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αυτοκινήτων σε περίπτωση κινδύνου, ατυχήματος κλπ και μάλιστα ακόμη και σε παλιότερα μοντέλα, από το 2015 και μετά

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS