Οι φαντασιώσεις της κεντροαριστεράς

Τώρα που η κ. Γεννηματά εξήγγειλε διμέτωπο αγώνα, δηάδή και εναντίον της κυβέρνησης κασι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ορισμένα δημοσκοπικά ευρήματα.

Λ.χ. στην δεύτερη μετά τις εκλογές δημοσκόπηση (Marcγια το Πρώτο Θέμα) έδειξε  ότι διαμορφώνεται ένα άλλο πολιτικό σκηνικό κατά το οποίο η πλήρης κυριαρχία της κεντροδεξιάς δεν εξισορροπείται από αντίστοιχη αναμόρφωση και ενίσχυση της κεντροαριστεράς ως αντιρρόπου δυνάμεως. Και μάλιστα σε μία περίοδο που την αντιπροσώπευση της κεντροαριστεράς διεκδικούν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πράγματι το 85,3% (!) των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ κρίνει θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης αλλά και το 41,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές! Επίσης το 38,5% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό, τι τα περίμενε ενώ ένα 54,1% το περίμενε ότι θα δικαίωνε τις προσδοκίες του (αυτή ήταν η ερώτηση). Οπότε βεβαίως γεννάται και το ερώτημα γιατί είχε ψηφίσει ΚΙΝΑΛ!

Όλα αυτά σημαίνουν το εξής: Ότι  με τα μέτρα, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και τα ανοίγματα προς άλλους χώρους που έκανε ο Κυριάκος Μητοστάκης εχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφοφόρων  της κεντροαριστεράς, οπότε είναι ένα ερώτημα τι απομένει ως κεντροαριστερός χώρος στην κοινωνία. Καθώς και τι θα διεκδικήσουν ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα άλλο στοιχείο που θα παίξει προσεχώς τον έμμεσο ρόλο του στην όποια διαμόρφωση της κεντροαριστεράς είναι και προσωποκεντρικό. Λ.χ. στο ερώτημα μεταξύ Κυριάκου και Αλέξη ποιον θεωρεί η κοινωνία καταλληλότερο για πρωθυπουργό πέραν της συντριπτικής υπεροχής του πρωθυπουργού, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τον θεωρεί καταλληλότερο  το 75,2 % των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Κατά συνέπειαν, αν συνυπολογίσουμε και την  προτίμηση των ψηοφόρων του ΚΙΝΑΛ, σε εξαιρετικά υψηλά  ποσοστά, προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, διαπιστώνουμε ότι εφ’ όσον συνεχίσει η νεοδημοκρατική κυβέρνηση τον αποτελεσματικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, η ελληνική κοινωνία δεν θα έχει λόγους στροφής κεντροαριστερά. Διότι το ζήτημα πλέον δεν είναι ιδεολογικό αλλά απολύτως πρακτικό για μία κοινωνία που βίωσε πολύ δύσκολες στιγμές.

Σε αυτό το σενάριο οφείλουν να προβληματιστούν και η κ. Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας που ήδη ως αξιωματικής αντιπολίτευση συγκεντρώνει πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά (61,7%) στον τρόπο που αντιπολιτεύεται.  

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Υ

Βλακείας εγκώμιον

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ασθένειες της ευδαιμονίας

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS