Η βόμβα του δημογραφικού

Aυτή κι αν είναι εθνική προοπτική. Το 35,4% των φορολογουμένων, δηλαδή αυτοί που σήκωσαν  το μεγάλο βάρος των δημοσίων εσόδων επί κυβερνήσεως  ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθούν  τα πρωτογενή πλεονασματα, ήσαν  οι συνταξιούχοι!

Αυτό είχε ανακοινώσει  η ίδια η Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Επειδή δε, δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους οι συνταξιούχοι, αυτά υπερτερούν των όσων δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας δούμε όμως μία άλλη επίπτωση αυτής της πραγματικότητας. Δηλαδή της Ελλάδας των συνταξιούχων. Της επίπτωσης επί του Ασφαλιστικού.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές μελέτες για το Ασφαλιστικό πρόβλημα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της υπογεννητικότητας. Το δημογραφικό πρόβλημα, επομένως, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες και του δυσοίωνου μέλλοντος του ασφαλιστικού συστήματος. Και είναι φυσικό αυτό. Οταν μία χώρα, πληθυσμιακά δεν ανανεώνεται, έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό που σταδιακά θα την οδηγήσει στην ύπαρξη περισσότερων συνταξιούχων από εργαζόμενους. Μπορεί επομένως η κακίστη διαχείριση επί σειράν ετών και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων να είναι ένας σημαντικότατος λόγος για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται το κρίσιμο ζήτημα του γηράσκοντος πληθυσμού και της υπογεννητικότητας. 

Για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα η ελάχιστη αναλογία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων είναι 4,6 εργαζόμενοι για κάθε ένα συνταξιούχο. Η σχετική αναλογία στη χώρα μας είναι κυριολεκτικώς τραγική. Στα Ταμεία του Δημοσίου η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι ένας προς έναν!.

Το πόσο κρίσιμο είναι το δημογραφικό πρόβλημα από γενικότερης πλευράς και όχι μόνο ασφαλιστικής, φαίνεται από το γεγονός ότι κατά την τελευταία τριακονταετία  σε ακριτικούς νομούς, για τους οποίους πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, για ευνόητους λόγους, όπως ο Εβρος και η Ροδόπη, οι θάνατοι που καταγράφονται είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Ειδικά εμείς οι Ελληνες θα πρέπει να το αξιολογήσουμε το πρόβλημα αυτό στο πλαίσιο του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και σε συνάρτηση με τις λοιπές εξελίξεις στη Βαλκανική. Σε παλαιότερη έρευνα είχε υπολογιστεί ότι από του χρόνου, δηλαδή το 2020 ο ελληνικός πληθυσμός θα είναι κατά 500.000 λιγότερος, τη στιγμή που δύο γείτονες μας, προς τους οποίους η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη αδιαλείπτως, η Αλβανία και η Τουρκία, θα έχουν φτάσει τον πληθυσμό τους στα 8 εκατομμύρια και στα 90 εκατομμύρια αντιστοίχως. Για να διατηρηθεί ένας πληθυσμός στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, χρειάζονται ανα οικογένεια 2,1 παιδιά, ενώ  σήμερα στις ελληνικές οικογένειες η σχέση τεκνοποιίας είναι λιγότερο από 1,4 παιδιά.

banner eko 1

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti logo

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS