Το «κλίνατε επί δεξιά» της κοινωνίας

Τα στατιστικά δεδομένα σειράς δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών –πολυ δε περισσότερο των τελευταίων ημερών- εκτός νεοδημοκρατική αυτοδυναμία, δείχνουν ακόμη ότι:


-Οι αριστερές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τα μικρα κόμματα του χώρου αυτού δεν καρπούνται την φθορά του αριστερού κυβερνώντος κόμματος. Θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι η απομυθοποίηση της Αριστεράς απότον ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπαρασύρει στην πολιτική ανυποληψία και όποioν άλλον σχηματισμό εκπροσωπείτης αριστερή ιδεολογία.

-Η καταγραφόμενη για πρωτη φορά –και κατά την εκδήλωσή της αλλά και κατά το υψηλό ποσοστό της- λαϊκή απαίτηση για εκλογές και μάλιστα πολύ πριν αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να προσφύγει στις κάλπες (7 στους 10 ζητούν εκλογές) αποτελεί την πλέον έκδηλη αποδοκιμασία της αριστεράς και της διακυβέρνησής της

-Το έτερο ιστορικό αστικό κόμμα,το ΠΑΣΟΚ, όπως εκπροσωπείται σήμερα από το ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνο αδυνατεί να ανακάμψει αλλά βαίνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές μάλλον συρρικνούμενο, μετά και την εκδίωξη από αυτού του Ευάγγελου Βενιζέλου και την στροφή του εκσυγχρονιστικού ρεύματος της Σημιτικής περιόδου μακριά από το ΚΙΝΑΛ

-Με την καταβαράθρωση στιε εκλογές των μικρών κομμάτων που είναι σήμερα στην Βουλή, αλλά και του γεγονότος ότι τα μικρότερα αριστερά κόμματα, όπως τονίστηκε παραπάνω δεν καρπούνται την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ενδείξεις είναι ότι εκδηλώνεται στην κοινωνία μία δεξιά δυναμική.

Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να πεί κανείς –λαμβανομένης υπόψιν και της επίδρασης που είχαν τα εθνικά θέματα επί της κοινής γνώμης- ότι οι συνθήκες ευνοούν μία πλήρη δεξιά επικράτηση στις επόμενες εκλογές, έτσι όπως εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο χώρο η ΝΔ. Ένα χώρο που όπως έλεγε ο ίδρυτής του κόμματος φτάνει μέχρι των παρυφών της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Η διάρκεια της «δεξια΄ς επικράτησης», εξαρτάται από τον τρόπο διαχείρισης των κυβερνητικών προβλημάτων από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, την αυτοδυναμία της οποίας κανείς δεν αμφισβητεί.

Η ψυχολογία της χαμένης ψήφου

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν και τα εξής:

-Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα και με την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογία της χαμένης ψήφου.
-Συνδυαστικά με την ανωτέρω τάση, λειτουργεί και η πρόθεση για πολιτική σταθερότητα.
-Το γεγονός ότι για πρωτη φορά εκφράζεται σε τόσο μεγάλο ποσοστό η λαϊκή βούληση για προσφυγή στις κάλπες –δηλαδή να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή- δημιουργεί συνθήκες που δεν ευνοούν τα μικρά κόμματα.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS