Τρία καθοριστικά στοιχεία

Ανεξαρτήτως της βαρύτητας των κατά καιρούς ευρημάτων των ερευνών τα οποία προσδιορίζουν περίπου και το «πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες», τρία στοιχεία έπειξαν καθοριστικό ρόλο ενώπιον της κάλπης της περασμένης Κυριακής.

Πρώτον η διαχρονικά σταθερή σύμπτωση της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης υπέρ της ΝΔ. Αυτή η ταύτιση έχει την δημοσκοπική της σημασία καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι λ.χ. στις εκλογές του 2000, ενώ η ΝΔ προηγείτο του ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη στην πρόθεση ψήφου, εν τούτοις στην παράσταση νίκης προηγείτο το ΠΑΣΟΚ. 

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά  και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η παράσταση νίκης (ποιος δηλαδή πιστεύει ο κόσμος ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζει) τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Έχουν κυμανθεί δε από 55% ένας και ...74%!

Δεύτερον η δήθεν δυναμική των μικρών κομμάτων που «φυτρώνουν» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και στα οποία ευελπιστούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κόψουν ψηφοφόρους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δυναμική όμως αυτή ακυρώθηκε σοβαρά από δύο γεγονότα: 

(α) Από το ότι η ΝΔ βρσκόταν και βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στα πρόθυρα της εξουσίας και η προοπτική αυτή οδηγεί τους ψηφοφόρους προς τον νικητή, ειδικώς μάλιστα όταν αυτοί που το 2015 είχαν κάνει άλλη επιλογή προέρχονται και από τις τάξεις των δεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ. Και επιστρέφουν στις ρίζες τους.

(β) από την σταθερή επιθυμία του εκλογικού σώματος να πάμε σε εκλογές, πράγμα που σημαίνει δύο τινά: Πρώτον την λαϊκή επιθυμία να αντικατασταθεί η σημερινή κυβέρνηση. Δεύτερον ότι η επιθυμία αυτή για αλλαγή ενισχύει το συναίσθημα της «χαμένης ψήφου». Κατι που αποθαρρύνει την ψήφο σε μικρά κόμματα.

Τρίτον η δημοσιοποίηση ερευνών από το Μαξίμου που να δείχνουν ότι κλείνειδήθεν η ψαλλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα υπέρ αυτής στην κοινωνία, αντισυσπειρώνει την άλλη πλευρα και μάλιστα  τους έστω και μικρού ποσοστού  αναποφάσιστους ψηφοφόρους που προέρχονται από την ΝΔ. Το είδαμε στις ευρωεκλογές και θα επιβεβαιωθεί και στις γενικές.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS