Ευρωεκλογές υπό βαρειά σκιά

Την Κυριακή προσέρχονται οι ψηφοφόροι στις κάλπες για μία ακόμη πιο πολιτικοποιημενη αναμέτρηση, αφού οι Ευρωεκλογές με το αποτέλεσμά τους θα δώσουν την ευκαιρία για πιο σαφή συμπεράσματα.

Μπορεί πολλοί να επαναλάμβανουν το κατά τα άλλα σωστό επιχείρημα ότι οι εκλογές για την Ευρωβουλή δεν ανατρέπουν συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στη Βουλή, αλλά, ένα κακό αποτέλεσμα, για τη κυβέρνηση, ανατρέπει συσχετισμούς στη συνείδηση του εκλογικού σώματος όσον αφορά στην απήχηση του στην κοινωνία. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έδωσε δημοψηφισματική διάσταση στις ευρωεκλογές.

Ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα για τις εσωτερικές εξελίξεις, ειδικώς για τα ευρωπαϊκά πράγματα οι Ευρωεκλογές πάντως διεξάγονται υπό την σκιά δύο πολύ επιβαρυντικών συνθηκών. Πρώτον την οικονομική κρίση που έχει πλήξει, μέσω των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων των πολιτών, όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να σημειώνεται αύξηση της επιρροής των ακραίων κομμάτων και πάντως αυτών που τάσσονται εναντίον του είδους της σημερινής γερμανοκρατούμενης Ευρώπης. 

Με άλλα λόγια οι ευρωεκλογές διεξάγονται υπό την σκιά έντονου ευρωσκεπτικισμού που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι χώρες-κλειδιά όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η ίδια η Γερμανία. Ευρωσκεπτικισμός που οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους για κάθε χώρα, ο οποίος όμως υπάρχει και δεν μπορεί να παραγνωρισθεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πληρώνουν τα επίχειρα των επιλογών τους και του τρόπου που διαχειρίζονται τους θεσμούς.

Οι συνθήκες λοιπόν αυτές είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αυτό θα επιβεβαιώσει ότι,  η υπόθεση της Ενωμένης Ευρώπης που τείνει να αποτελέσει μία μεγάλη αποτυχία, για να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη –και όχι μόνο της Ελλάδας- κρίση που αντιμετωπίζει, δεν χρειάζεται οικονομέτρες αλλά πολιτικούς. Το πρόβλημα διάσωσης των κρατών και των κοινωνιών τους –διότι εκεί πρέπει να στοχεύει η όλη προσπάθεια- είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Άλλωστε η αποτυχία του στυγνών οικονομικών πολιτικών όπου αυτλες εφαρμόσθηκαν   επιβεβαίωσαν  του λόγου το αληθές. Γιατί στόχευαν  σε υγιή δημόσια οικονομία με ασθενείς –αν όχι και νεκρούς- τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. 

                                                                                        

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS