Ένα σαθρό επιχείρημα

Μία από τις σαθρές διεθνείς, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, δικαιολογίες για την  Συμφωνία  των Πρεσπών είναι ότι εξασφαλίζεται δήθεν σταθερότητα  στην περιοχή. Ήδη έχουμε εσωτερικές αναταραχές στην Αλβανία ενώ και η αμοιβαία προσπάθεια Τιράνων και Κοσόβου για ενοποίηση   σε μία κρατική οντότητα, επιβεβαιώνει το πόσο εύθραυστα παραμένουν τα  πράγματα  στα  Βαλκάνια.  

Και, βεβαίως, ακυρώνουν τα  όποια φληναφήματα  περί εξασφάλισης σταθερότητας στην περιοχή  επειδή  απλώς η χώρα μας υπέγραψε  μία Συμφωνία με γειτονικό κράτος, απεμπολώντας εθνικά της δικαιώματα και  δίνοντας τη δυνατότητα  στα Σκόπια της θεσμοθετημένης έγερσης αλυτρωτικών αιτημάτων.   

Για του  λόγου  το αληθές όπως αναφέρει το έγκυρο –και  κυρίως ανεξάρτητο- περιοδικό ΤΙΜΕ   ο γεωπολιτικός στόχος σταθεροποίησης στην περιοχή  δείχνει να κινδυνεύει. Και εξηγεί: 

Ο πολιτικός σχεδιασμός Ελλάδας και πΓΔΜ είναι ασταθής. Στην πΓΔΜ, η αλλαγή ονόματος στηρίζεται από συνασπισμό μειοψηφίας της κυρίαρχης Σλαβομακεδονικής εθνοτικής ομάδας και της αλβανικής μειονότητας της πΓΔΜ, ενώ δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων. Δηλαδή « η συμφωνία καταλήγει σε συνασπισμό μειονοτήτων κατά της πλειοψηφίας της πλειοψηφίας», γεγονός που ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εθνοτικές εντάσεις και να αυξήσει την πόλωση. 

Όσον αφορά  στην Ελλάδα επισημαίνει  ότι  σε μια χώρα που η οικονομική κρίση είναι ακόμη ορατή και επιρρεπής σε λαϊκιστικές υποτροπές, η αναζωπύρωση του εθνικισμού από την συμφωνία που στηρίζει η ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ για σταθερότητα σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης». 
Επειδή κάποιοι θα  πούν ότι αυτά τα  γράφει ένα αμερικανικό περιοδικό και, κατά συνέπειαν, είναι λογικό να  θέλει να  κτυπήσει την πολιτική της  ΕΕ, ας δούμε τι είχε πει και η Θάτσερ (που βεβαίως δεν σκεπτόταν να αποχωρήσει από την Ένωση (ΕΟΚ).  Είχε πει σε ομιλία της το  1988 περιγράφοντας έμμεσα την προσπάθεια γερμανικής κυριαρχίας αλλά και την γραφειοκρατία των Βρυξελλών: 

Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε από την Συνθήκη της Ρώμης.  Ούτε η ευρωπαϊκή ιδέα είναι ιδιοκτησία κάποιου ομίλου ή θεσμού… Όποιος επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως εναντίον της Ευρώπης… Εμείς οι Βρετανοί έχουμε συνεισφέρει με έναν πολύ ειδικό τρόπο στην Ευρώπη. Μέσα στους αιώνες πολεμήσαμε για να αποτρέψουμε να πέσει στην κυριαρχία μίας και μοναδικής δύναμης… Πολεμήσαμε και θυσιαστήκαμε για την ελευθερία… Αν δεν είχαμε την προθυμία να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε, η Ευρώπη  θα ήταν προ πολλού ενωμένη, αλλά όχι στο όνομα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης (σ.σ. αλλά υπό τη γερμανική κατοχή)....

Ασφαλώς και θέλουμε να δούμε την Ευρώπη περισσότερο ενωμένη και αφοσιωμένη σε έναν κοινό σκοπό. Αλλά πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα διατηρεί τις διαφορετικές παραδόσεις, τις κοινοβουλευτικές εξουσίες και μία αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας στη χώρα του καθενός...». 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS