Η αναθεώρηση

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η διαδικασία που  έθεσε σε κίνηση η κυβέρνηση για την αναθεώρηση τουΣυντάγματος ήταν περισσότερο  επικοινωνιακής τακτικής, προκειμένου να μεταβάλει  αποπροσανατολιστικά την πολιτική ατζέντα ο πρωθυπουργός.  Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει  από τους μέχρι σήμερα τακτικισμούς του  κ. Τσίπρα . 

Περιμένουμε  την δεύτερη ψηφοφορία από την οποία  θα  προκύψει αν πράγματιο ΣΥΡΙΖΑ  θέλει να αποσυνδεθεί  πράγματι η εκλογήτουΠροέδρου   της Δημοκρατίας από την διάλυση  της Βουλής. Κατά  τα   άλλα το ζητούμενο, πέραν  των άλλων είναι να προκύψει ένα νέο και σύγχρονο Σύνταγμα, το οποίο: 

(α) θα εξουδετερώνει τις αγκυλώσεις που διαπιστώνονται στη λειτουργία της Πολιτείας, 

(β) θα κατοχυρώνει το δημοκρατικό μας Πολίτευμα έναντι οιωνδήποτε πολιτικών παιγνιδιών σε βάρος των θεσμών 

(γ) θα εκσυγχρονίζει, επί τη βάσει των ευρωπαϊκών  προτύπων, αναχρονιστικές διατάξεις που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Όπως λ.χ. η αδυναμία να λειτουργήσουν και στη χώρα μας ξένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με συνέπεια μεγάλη διαρροή συναλλάγματος στο εξωτερικό. 

(δ) θα ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν όλες οι πιθανότητες πολιτικής επιρροής, από πλευράς οικονομικών παραγόντων και να σταματήσει η λαϊκή δυσπιστία, καλώς ή κακώς, ως προς την ακεραιότητα των πολιτικών μας. Σ’ αυτό θα φροντίσουν, ασφαλώς οι διατάξεις για την ασυλία των βουλευτών  καθώς  και για την ποινική ευθύνη των υπουργών. 

 

Εκείνο που πρέπει να έχει υπ’ όψιν ο συνταγματικός νομοθέτης, για να αποφύγει τα σφάλματα του παρελθόντος  είναι: 

Π ρ ώ τ ο ν ότι το περιεχόμενο του Καταστατικού Χάρτη της χώρας που θα ψηφιστεί από την  επόμενη Βουλή, πρέπει να εξασφαλίζει προβλέψεις έτσι ώστε να μη παρατηρούνται οι ατέλειες που κατέστησαν αναγκαία  και τη νέα Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δ ε ύ τ ε ρ ο ν με το νέο Σύνταγμα πρέπει να καλύπτονται μόνο  οι βασικές και απαρέγκλιτες αρχές λειτουργίας του Πολιτεύματός. Αντιθέτως,   η προσαρμογή του στην εξέλιξη των πραγμάτων, των αναγκών  και των κοινωνιών, πρέπει να γίνεται για λόγους ευλελιξίας, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς να ανατρέχουν οι κυβερνήσεις στο Σύνταγμα και να διαπιστώνουν την ύπαρξη εμποδίων για τις αναγκαίες προσαρμογές 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS