Σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας

Σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας, που παραπέμπει σε κυβερνητική αστάθεια, έχει εισέλθει η χώρα ως αποτέλεσμα και της τακτικής που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει, απο εδώ και στο εξής  ο κ. Τσίπρας, προσβλέποντας στην εκλογική του επιβίωση.

Πρώτο βήμα μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον συγκυβερνήτη  του, με όλα τα  στοιχεία της προσυνεννόησης, είναι ασφαλώς η ψήφος εμπιστοσύνης που  ζήτησε. Ψήφος εμπιστοσύνης άλλωστε, εκ του  ασφαλούς, και με την ψευδαίσθηση  της κυβερνητικής αναβάπτισης σε επίσης προσυνεννοημένη ...κολυμπήθρα.  

Αυτό που εκτιμάται ότι θα  συμβεί στο επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές διατυπώνεται ανάγλυφα στις προβλέψεις προσώπων που έχουν συχνή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και υπό μία έννοια απηχούν και τις απόψεις του:  «Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πολιτικά»... Η δε προβλεπόμενη  επιδείνωση των πραγμάτων μπορεί να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα πολιτικών εξελίξεων που έχουν ως στόχο:

(α) Την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα να διατηρήσουν έναν ρυθμιστικό ρόλο, έστω και εκλογικά ηττημένοι, μετά την προσφυγή στις κάλπες.

 

(β) Την παρεμπόδιση της κυβερνητικής μακροημέρευσης της Ν.Δ., με μοχλό των μετεκλογικών εξελίξεων την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020.

 

(γ) Τη δημιουργία συνθηκών διενέργειας μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο όπως προβλέπουν έμπειροι και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες μιας μακράς περιόδου ακυβερνησίας της χώρας.

 

Με δεδομένο ότι η μόνη σταθερή ημερομηνία εκλογών είναι αυτή των ευρωεκλογών, που έχει ψηφιστεί και κατοχυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο -το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου του 2019- η εκτίμηση πολιτικών παραγόντων της αντιπολίτευσης είναι ότι κρίσιμο χρονικό διάστημα για την απόφαση του πρωθυπουργού περί εκλογών είναι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι συμφέρει τον κ. Τσίπρα η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και γενικών εκλογών, καθώς οι μεν πρώτες αυτήν τη φορά θα έχουν, με την πληθώρα και των ανεξάρτητων υποψηφίων, το πλεονέκτημα να μην μπορεί να εξαχθεί ένα πολιτικό μήνυμα που θα ήταν καταδικαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, οι αυτοδιοικητικές, θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Κάτι, βεβαίως, που θα συνέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο αν κατόρθωνε ο κ. Τσίπρας να διενεργήσει ταυτόχρονα και τις ευρωεκλογές.

 

Η ανάγκη αυτοδυναμίας

Στην πρωθυπουργική σκέψη κατά την εκπόνηση των εκλογικών σχεδίων του κ. Τσίπρα είναι η δημιουργία δυσχερειών στην ομαλή διακυβέρνηση της Ν.Δ. Γεγονός είναι ότι η ανατροπή των σχεδίων αυτών καθιστά επιβεβλημένη την επίτευξη αυτοδυναμίας από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως διότι τα σενάρια που απεργάζονται οι βέβαιοι ηττημένοι των προσεχών εκλογών οδηγούν σε μία πολιτική αβεβαιότητα διαρκείας και ενδεχομένως και ακυβερνησία, σε μία περίοδο κρίσης και μάλιστα πολυετούς, απ’ ό,τι φαίνεται, προσπάθειας για να σταθεί, οικονομικά και κοινωνικά, στα πόδια της η χώρα.

Στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας υπάρχει ο εξής κίνδυνος:

Πρώτον, τόσο τα μικρότερα κόμματα που θα κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή όσο και αυτά που είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο αλλά διατρέχουν τον σοβαρό κίνδυνο -όπως δείχνουν τουλάχιστον αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις- να μείνουν εκτός, τα συμφέρει ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που θα τους εξασφάλιζε περισσότερες έδρες. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απλή αναλογική, που θα τους εξασφάλιζε μεν περισσότερες έδρες, αλλά συγχρόνως είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες αστάθειας και ακυβερνησίας. Κι αυτό διότι η προοπτική της απλής αναλογικής -και άρα η προσφυγή και πάλι στις κάλπες- θα ενεργούσε αρνητικά όσον αφορά στην προθυμία μικρότερων κομμάτων να συμμετάσχουν σε μία κυβερνητική συνεργασία, μετά τις εκλογές του      2019. 
«Σέρνεται» η        οικονομίαΟλα αυτά σε μία περίοδο που η οικονομία εξακολουθεί να «σέρνεται», επενδύσεις δεν έρχονται και οι δυνατότητες δανεισμού από τις αγορές είναι ανύπαρκτες, με βάση τα σημερινά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνα των χωρών που είχαν βρεθεί στην ίδια μοίρα με μας, όπως της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό εξαρτώνται ασφαλώς και από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αν, για παράδειγμα, δεν θα έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις προηγούμενες κάλπες ή οι ενδεχόμενες εξελίξεις μέσα στο 2019 αντιπροσωπεύουν ανάλογες συνθήκες μικροκυβερνήσεων ελαχίστου χρόνου -όπως αυτές που έχει βιώσει η χώρα στον Μεσοπόλεμο-, ασφαλώς και θα επιθυμούσε και η Ν.Δ. νέα προσφυγή στις κάλπες, βασιζόμενη στη λαϊκή επιθυμία να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Κάτι που συνέβη τον Ιούνιο του 2012, όταν στις επαναληπτικές εκλογές η Ν.Δ. είχε αυξήσει το ποσοστό της κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS