Όλα τα γκάλλοπ δείχνουν την έξοδο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μαςδιαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά το ζήτημα είναι αν η παραπαίουσα κυβέρνησή του θα αντέξει μέχρι τότε. Κι αυτό διότι τα τελευταία δύο χρόνια το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πορεία σταθερής αποδρομής, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των ποιοτικών στοιχείων σειράς δημοσκοπήσεων και κυρίως από το αρνητικό εύρος των κοινωνικών δεικτών σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της παγιωμένης πλέον μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ, εδώ και καιρό το εκλογικό σώμα έχει δώσει πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμό (9%)!

Το σημαντικό όσον αφορά στο συνεχές πλέον προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η στροφή και πάλι της κοινωνίας προς την Νέα Δημοκρατία συντελείται παρά το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν συναίσθηση ότι τα περιθώρια μη εφαρμογής από την ΝΔ των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περιορισμένα, έως αδύνατον, να μην εφαρμοσθούν.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τη στροφή και πάλι της κοινωνίας προς την Νέα Δημοκρατία είναι η αξιολόγηση από αυτήν του ποια κυβέρνηση στην περίοδο της κρίσης έχει επιβαρύνει περισσότερο τον ελληνικό λαό. Εδώ αξίζεινα θυμίσουμε ότι παλαιότερη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είχεδιερευνήσει τις σχετικές εκτιμήσεις της κοινωνίας αποκάλυψε ότι το 40% των πολιτών θεωρεί ότι τα πιο επώδυνα μέτρα τα πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα (!). Ακολουθούσε με ποσοστό 17,5% η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ μόνο ένα 13,5% θεωρούσε ότι επιβάρυνε περισσότερο την ελληνική κοινωνία η νεοδημοκρατική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά!

Επιπλέον ένα άλλο στοιχείο που επιδεινώνει την εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός οτι η κυβέρνηση, μολονότι αριστερή –όπου ως γνωστόν οι αριστεροί εμφανίζονται ως μονοπωλούντες την κοινωνική ευαισθησία – έχει προ πολλούν παύσει να έχει κοινωνική αναφορά. Αυτό δε το αρνητικό στοιχείο έχει δύο αναγνώσεις: 

Πρώτον, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι καθολική η απαισιοδοξία του κόσμου για το μέλλον του και, κατ’ επέκταση, για το μέλλον της χώρας. 

Δεύτερον αυξάνεται συνεχώς η διαφορά στην καταγραφόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα όσον αφορά τους κοινωνικούς δείκτες στους οποίους εμφανίζει αρνητικές επιδόσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται τα εξής: 

-Σταθερά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε ποσοστό 88+% (καθότι το ποσοστό αυτό εμφανίζει μερικές διακυμάνσεις πάντοτε προς τα επάνω) θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Είναι αυτονόητο δε ότι την λάθος κατεύθυνση την χρεώνονται αποκλειστικώς οι έχοντες την διακυβέρνηση της χώρας.

-Αυξανόμενο συνεχώς είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα χειροτερεύσει το οικονομικό κλίμα. Τα σχετικά ποσοστά ξεκινούν από το 65% και σε ορισμένες περιπτωσεις έχουν πλησιάσει το 80%. Χαρακτηριστικό δε της απαισιοδοξίας του κόσμου είναι το γεγονός ότι όσοι πιστεύουν ότι το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο ποσοστό

Κάπως αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη εκάστου νοικοκυριού για την προσωπική του κατάσταση με το σχετικό ποσοστό να αγγίζει πλέον το 70%. 

-Το πιο επιβαρυντικό στοιχείο εκ των κοινωνικών δεικτών είναι αυτό που αντιπροσωπεύει την ικανοποίηση από την λειτουργία της κυβέρνησης. Τους τελευταίους μήνες είναι σταθερά πάνω από το 80% 

Προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες πιστεύουν σε εξ ίσου συντριπτικά ποσοστά  ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτε παραπάνω στη χώρα η σημερινή κυβέρνηση, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι από όσους είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές το 47% είχαν την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή εξάντλησε η αριστερή κυβέρνηση τις δυνατότητές της για προσφορά στη χώρα!

Αυτή η δυσαρέσκεια από μέρους ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συντελεί στην αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος καθώς δεν σημειώνονται μόνο απ’ ευθείας  μετακινήσεις προς άλλα κόμματα αλλά και το 35% των παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένας στους τρείς είναι στην γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου, δηλαδή των αναποφάσιστων, του λευκού και της αποχής από τις εκλογές!

Στο σημείο δε αυτό θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι κάθε άλλο παρά ισχύει το επιχείρημα ότι παραμονές εκλογών θα σημειωθεί συσπείρωση γύρω από το κυβερνών κόμμα. Αυτό δεν ισχύει πρώτον διότι, όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων του που εμφανίζονται δυσαρεστημένοικ από τις κυβενρητικές επιδόσεις και δεύτερον διότι όσοι ανέβασαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 36% είναι συγκυριακοί ψηφοφόροι που θεώρησαν ψηφίζοντας το κόμμα της Αριστεράς ότι μπορούν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους. Αυτό βεβαίως δεν τους εμπόδισε χρόνια μετά να θεωρήσουν ότι επί ΝΔ –όπως προαναφέρθηκε- υπέστησαν τις μικρότερες επιβαρύνσεις!!

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS