Οι παραχωρήσεις της πρόθυμης Αριστεράς

Το έγκυρο sitePoliticoαποδείχθηκε σε ανύποπτο χρόνο ...ενορατικό. ΄’Ηδη από το 2015, αξιολογώντας  την συμπεριφορά  του Αλέξη Τσίπρα και της καθοδηγούμενης από αυτόν κυβέρνησής του έναντι των δανειστών, είχε καταγράψει τις πρώτες παραχωρήσεις – υποχωρήσεις της αριστερής διακυβέρνησης, αντιπαραβάλοντας τα όσα έκανε στη πράξη με αυτά που προεκλογικά έλεγε για να υφαρπάσει –όπως και έγινε- την ψήφο του ελληνικού λαού.

Αν και μέσα στο 2015 το Politicoκατέγραφε ήδη σημαντικό αριθμό παραχωρήσεων του κ. Τσίπρα- έχοντας μάλιστα  «βραβεύσει» με ευρωπαίκή πρωτιά τον Έλληνα πρωθυπουργό- ήδη οι παραχωρήσεις της πλέον πειθαρχημένης κυβέρνησης στις προσταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, είναι τουλάχιστον 15, ομαδοποιημένες και αξιολογημένες ως προς την κρισιμότητά τους. Υπολογίζονται δε, έκτός από τα οικονομικά μέτρα και οι υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα, υπό την πίεση των ξένων  και στο μεταναστευτικό, που είναι η τελευταία παραχώρηση Τσίπρα στην Άνκελα Μέρκελ.

 1. Αρχής γενομένης από το 2015 όταν ο κ. Τσίπρας δήλωνε δημοσίως ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» και ότι «άφησε πίσω της την καταστροφική λιτότητα», στη συνέχεια αποδέχτηκε, στην μαραθώνια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, σωρεία περικοπών δαπανών, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων που εξόρκιζε. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ και της ειδικής εισφορας αλληλεγγύης.
 2. Οι διαπραγματεύσεις εκείνες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή από τον κ. Τσίπρα του 3ουΜνημονίου, που στην ουσία ακύρωνε τα προηγούμενα και αποτελουσε την απαρχή ενός νέου. Καθαρά αριστερού. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση Σαμαρά, πριν εγκαταλείψει την εξουσία, με το περίφημο emailΧαρδούβελη, ήταν ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε. κατ’ αρχάς, σε μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. 

3.Επιπρόσθετο αποτέλεσμα των συμφωνηθέντων ήταν ότι του επέβαλαν και αποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας να κλείσουν οι Τραπεζες και στην σνέχεια να εφαρμοστούν τα capitalcontrolsπου ισχύουν μέχρι σήμερα, με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις χαλάρωσής τους, τρία χρόνια μετά.

Και ΣΥΡΙΖΑϊκό Μνημόνιο

 1. Στις πιο μεγάλες παραχωρήσεις Τσίπρα προς τους δανειστές πρέπει να συμπεριληφθεί η εφαρμογή ενός «εσωτερικού μνημονίου» ΣΥΡΙΖΑϊκής έμπνευσης, που περιελάμβανε μέτρα τα οποία δεν είχαν ζητήσει οι Θεσμοί!! Από τότε δηλαδή είχε αρχίσει η συγκέντρωση πρωτογενών πλεονασμάτων για να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, σε βάρος βεβαίως της κοινωνίας και της Οικονομίας. Όπως λ.χ. ή επιβολή έκτακτης εισφοράς σε αναπήρους και πολυτέκνους ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων με μείωση του πλαφόν της σύνταξης, πέραν της οποίας δεν το δικαιούντο.
 2. Στο πλαίσιο του «εσωτερικού μνημονίου» του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται και η υπερφορολόγηση κατά δήλωση του αντιπροέδρου της Κομμισσιον Ντομπρόβσκις. «Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων»! Οι φόροι και ιδίως οι έμμεσοι είναι οι υψηλότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ από τότε που μπήκε η χώρα στα Μνημόνια. Αναφέρεται χαρατηριστικά ότι στο α΄ εξάμηνο του 2015 είχαμε πληρώσει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 27,5 δισεκατομμύρια. Ένα χρόνο μετά οι επιβαρύνσεις αυτές είχαν αυξηθεί κατά 10% με συνεχιζόμενη την αύξησή τους ενώ έπεται συνέχεια από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί η μείωση τους αφορολόγητου στα 5.250 ευρώ.

6.Έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος για συνταξιούχους και ασφαλισμένους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 1. Αποδέχτηκε τον λεγόμενο «κόφτη» που μεταφράζεται σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων όταν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο μηχανισμός ίσχυσε για το 2017, και βεβαίως ισχύει και για τα έτη 2018 και 2019. Τα μέτρα όμως που θα λαμβάνονται θα ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, δηλ. θα ισχύσουν και το 2020

Ούτε τα Εμιράτα

 1. Συμφωνησε ο κ, Τσίπρας –προκειμένου να διευκολύνει τους δανειστές να πάρουν τα λεφτά τους πίσω- σε πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα καθώς εκτός από το 3,5% επί του ΑΕΠ για μέχρι το 2023, η χώρα μέχρι το 2060 θα πρέπει να διατηρεί πλεονάσματα 2,2% που ισοδυναμούν με λιτότητα 40 ετών. Και η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη για την ελληνική κοινωνία έτσι και πέσει η χώρα σε φάση ύφεσης, που κανείς δεν μπορεί να αποκλεισει, δεδομένου ότι είναι άγνωστες η εξέλιξη και η διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι ενδεικτική η δήλωση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος ότι τ΄τοια πλεονάσματα σε τόσο μεγάλη διάρκεια ουτε οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν μπορούν να επιτυχουν!
 2. Πέραν της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, από τράπεζες, ΔΕΚΟ, ακίνητα κλπ έως του ποσού των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίπτωση που φανεί ασυνεπής η χώραστην αποληρωμή του δανείου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει, από τον ESM, η Ελλάδα το 2015 –αφού αποδέχτηκε όλα όσα τις επέβαλαν οι δανειστές. Σημειωτέον ότι με τις σημερινές τιμές αγοράς και λαμβανομένου υπόψιν του τιμήματος άλλων εκποιήσεων δημόσιας περιουσίας, αν ο μη γένοιτο χρειαζόταν να καταπέσει η εγγύηση των 25 δισεκατομμυρίων, θα έπρεπε να εκποιηθεί η μισή Ελλάδα! 
 3. Από 1.1.2020, μειώνεται το αφορολόγητο στα 5686 ευρώ, από τα 8636 που είναι σήμερα, όπως προαναφερθηκε.

Και στα εθνικά

 1. Υποχώρησε στις πιέσεις Βερολίνου, λοιπών Ευρωπαίων και ΗΠΑ (των οποίων η πίεση ήταν πιο χαλαρή σε σχέση με εκείνη των Γερμανών) για να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια, προβάλλοντας το πρόσχημα ότι η αριστερή κυβέρνηση επέλυσε μία χρονίζουσα εκκρεμότητα, που δεν αποτόλμησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Περαν της έκτασης των παραχωρήσεων επί ουσιαστικών ζητημάτων, τα οποία έχουν εξεγείρει την κοινή γνώμη, ειδικώς της Βορείου Ελλάδος για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, διατυπωνονται τρία ερωτήματα-επισημάνσεις:

Πρώτον τι διεκδικήσαμε από την  συμφωνία αυτή και τις ακριβώς πήραμε ως αντάλλαγμα. 

Δεύτερον παραχώρησε η αριστερή κυβέρνηση το μόνο διαπραγματευτικό χαρτι που είχε η Ελλάδα και που ήταν η είσοδος του γειτονικού κράτους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τρίτον αφού το βασικό επιχείρημα που προβαλλόταν ότι τα Σκόπια τα είχαν αναγνωρίσει 140 χώρες με το όνομα Μακεδονία, τότε γιατί κόπτονταν με τόση επιμονή οι Σκοπιανοί –και από δίπλα τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί- να διαπραγματευθούν το όνομα; Γιατί απλώς όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να αποτρέψουν την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, πριν συμφωνήσουν σε λύση που θα ικανοποιούσε, απόλυτα, την ελληνική πλευρά. 

 1. Προέβη ο κ. Τσίπρας στην μεγαλύτερη παραχώρηση από κάθε άλλο Ευρωπαίο γέτη στο μετανστευτικό πρόβλημα που απασχολεί την Γερμανίδα Καγκελλάριοπροθυμοποιηθείς με δημόσιες δηλώσεις του να εξυπηρετήσει την Άνγκελα Μέρκελδιττώς. Όχι μόνο να υποδέχεται η χώρα μας ακόμη και κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχης, την ροή των εκ Γερμανίας μεταναστών. Αλλά και να αποτρέπει την μετάβαση προς Ευρώπη –δηλαδή προς Γερμανία κυρίως- όσων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών διέρχονται από την χώρα μας. Δηλαδή θα τους κρατάμε εδώ!

Πρόκειται για δικαίωση της ...Αμυγδαλέζας για την οποία ορυόταν ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι η Ιταλία που αντιμετωπίζει εξ ίσου μεγάλο πρόβλημα με ροές από την Αφρική κυρίως, κατάφερε να μη δεσμευθεί σε τίποτ, αμτιθέτως με την Ελλάδα, η οποία, προκαταβολικώς και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, αυοτδεσμέυτηκε να κάνει το χατήρι της κ.Μέρκελ και να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες ως πρώτη χώρα υποδοχής.    

 1. Μία ακόμη εθνική παραχώρηση συνιστα η σπουδή της κυβέρνησης Τσίπρα να «επιλύσει» και τις εκκρεμότητες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και η σπουδή αυτή είναι δυσεξήγητη και παλώς θα μπορούσε να την ερμηνεύσει κανείς ως μία νέα πρόθυμη υποχώρηση του κ, Τσίπρα σε ξένες απαιτήσεις. Υπό την έννοια αυτή έχει ενδιαφέρον το πως εννοεί την διευθέτηση καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση των παραχωρήσεων έναντι της μη διεκδίκησης από τα Τίρανα της ...Θεσπρωτίας (Τσαμουριάς) αποδέχεται να «ξεχάσει» το βορειοηπειρωτικό. Το θέμα της Τσαμουριάς το έθεσε και πρόσφατα ο Αλβανός υπουργός των Εξωτερικών Επιπλέον τα Τίρανα επιμένουν σε συμψηφισμό, ως προς τα δικαιώματα,της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο με τους οικονομικούς τους μετανάστες στην χώρα μας.

 

Και τεμενάδες

 

 1. Παραχώρηση, υπό ευρεία έννοια, συνιστά και ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αποδοχή, χωρίς καμμία ελληνική προετοιμασία, της επίσκεψης Ερντογάν στην χώρα μας, προ μηνών. Η αξιολόγηση της επίσκεψης Ερντογάν ανέδειξε δύο τεράστια κυβερνητικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι δεν έπρεπε να γίνει η επίσκεψη, καθώς έδωσε η κυβέρνηση βημα στον Τούρκο Πρόεδρο να πει αυτά τα προκλητικά, σε βάρος μας, που τα είπε μάλιστα μέσα στην ίδια μας την χώρα. Η κυβέρνηση τον εξυπηρέτησε διότι, καθώς υπάρχουν πλέον μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε βάρος του, αυτόςαποζητούσε ένα εθνικιστικό κρεσέντο. 

 

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι θα απαιτούσε να πάει στην Θράκη, την οποία επιβουλεύεται. Αυτό ουσιαστικώς σημαίνει η απαίτηση του  για αναθεώρηση της Συνθήκηες της Λωζάννης.

 

 1. Στο ίδιο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων η αριστερή κυβέρνηση έχει αφήσει να αλωνίζει το Τουρκικό προξενείο στην Θράκη που εποφθαλμιά η Τουρκία και που μέσω πόρων της Άγκυρας προβαίνει σε όλο και μεγαλύτερη τουρκοποίηση της περιοχής. Συντονιστής της όλης προσπάθειας είναι ο Χακάν Τσαβούσογλου- ένας εκ των πέντε Τούρκων αντιπροέδρων με αλυτρωτικές διαθέσεις. 

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS