H αλήθεια από το εξωτερικό

Οταν έχεις μία κυβέρνηση που σε παραμυθιάζει, είναι φυσικό να προτιμάς να ενημερώνεσαι για ό, τι συμβαίνει στην χώρα σου από το εξωτερικό. Όπως, τότε, μία αλησμόνητη εποχη, που οι Έλληνες άκουγαν την Ντώϋτσε Βέλλε και το BBC...  Έτσι και σήμερα, μόνο από αρθρογραφία σε ξένες εφημερίδες και ξένες ιστοσελιδες μαθαίνουμε το τι σημαίνουν τα πισωγυρίσματα του κ.Τσίπρα αλλά και γιατί δεν συγχωρούνται τα χαριεντίσμστα με τους Γερμανούς και τους λοιπούς ευρωπαίους τοκογλύφους στους οποίους παρέδωσε γην και ύδωρ, με το αιτιολογικό οτι έτσι θα διασωθεί η χώρα. Αφού όμως,  προηγουμενως, την οδήγησε ο ίδιος, σε μόλις έξη μηνών διάστημα, σε κατάσταση που επέβαλε την πλήρη παράδοσή του ίδιου και της χώρας στους δανειστές με όρους οικονομικής «σκλαβοποίησης» της ελληνικής  κοινωνίας.

Ένας πραγματικός φιλέλληνας δημοσιογράφος, ο Τζόναθαν Μποντ έχει περιγράψει σε άρθρο του στο βρεταννικό περιοδικό Spectator  το πως οι Ευρωπαίοι (πρωτοστατουσης της Μέρκελ, της οποίας ο κ.Τσίπρας εξελίχθηκε σε αγαπημένο παιδί) οδήγησαν μία χώρα στην καταστροφή! «Η ΕΕ έχει επιβάλει –αναφέρει ο Μποντ- 25% συρρίκνωση του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια (πιο σοβαρή από τη μεγάλη αμερικανική ύφεση της δεκαετίας του 1930).

Και διερωτάται: «Σε ποιο οικονομικό εγχειρίδιο επιτρέπεται να αυξηθεί (όχι να μειωθεί) ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ από το 120% το 2010 (όταν θεωρήθηκε ήδη μη βιώσιμος) στο 180% έως το 2060, και αυτό να σηματοδοτεί την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα»;

Αυτό που συμβαίνει (στην Ελλάδα), κατά τον Μποντ,  δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ: Η σκόπιμη, αργή καταστροφή μιας μικρής και ευάλωτης κοινωνίας αδελφών Ευρωπαίων, όλα στο όνομα της οικονομικής σύνεσης και της αναγκαιότητας.

Οι αναλυτές, παρατηρεί,  εκτιμούν ότι περίπου 230 δισ. ευρώ (80%) του οκταετούς προγράμματος διάσωσης των 290 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν κατευθείαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρακάμπτοντας συνολικά τους πληττόμενους Έλληνες. 

Κάπου σε όλα αυτά, ένας βασικός κανόνας της διεθνούς τραπεζικής φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα άρθρο στο Bloomberg: «Οι ανεύθυνοι δανειολήπτες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ανεύθυνους δανειστές. Οι γερμανικές τράπεζες ήταν που ενεργοποίησαν την Ελλάδα».

Γιατί λοιπόν η ΕΕ ήταν τόσο στενοκέφαλη, τόσο κουφή στην έκκληση της λογικής και στα δεινά των Ελλήνων; καταλήγει το άρθρο του Spectator. Οι λόγοι για αυτήν την επαίσχυντη κατάσταση φαίνεται να είναι ένας διαβολικός συνδυασμός της απόλυτης γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και της αξιοσημείωτης ανθεκτικότητας του ελληνικού πληθυσμού. Οι Έλληνες δεν κατέβηκαν στα οδοφράγματα με αρκετό σθένος για να ενοχλήσουν τις Βρυξέλλες.

Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν συνηθίσει στην απάνθρωπη μεταχείριση στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Τέσσερις φορές τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα έχει βιώσει την εθνική χρεοκοπία: Το 1833, το 1898, το 1912, και πιο πρόσφατα το 2009. Κάθε φορά, ένα διαφορετικό σύνολο ευρωπαϊκών δυνάμεων έχει δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα των τραπεζιτών τους (των οποίων η υπερβολικά αισιόδοξη δανειοδότηση προκάλεσε τα προβλήματα εξαρχής), πάνω από την ευημερία του ελληνικού πληθυσμού, και κάθε φορά η εθνική χρεοκοπία της Ελλάδας πήρε ένα συγκλονιστικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθεί.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS