Η σωτηρία αργεί πολύ...Ίσως να μη φτάσει!

Επειδή τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην Ιθάκη είναι ως φαντασιώσεις ανάξια αναφοράς, ας αρκεστούμε στην δεινή  πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι ότι, ως χώρα,  όχι μόνο «φάγαμε»  1 τρισεκατομμύριο ευρώ που μας είχε δώσει η Ευρώπη, αλλά βρεθήκαμε και με χρέος άλλα τριακόσια δισεκατομμύρια!  Ομως πρέπει να κάνουμε μία διευκρίνιση αλλά και μία παρατήρηση που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία. Η διευκρίνιση: Το 1 τρισεκατομμύριο δεν ήταν δάνεια αλλά κοινοτικά κονδύλια που δίνονταν προς ενίσχυση. Η παρατήρηση: Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του ποσού που ξεκοκκαλίσαμε, αρκεί να αναφερθεί ότι το παγκόσμιο χρεος ανέρχεται σε 247 τρισεκατομμύρια! Αλλά τώρα θα πληρώνουμε την ανεμελιά μας ως χώρα –με βαρύτατες μάλιστα και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες- για έναν αιώνα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι επί σαράντα σχεδόν χρόνια αυτά τα λεφτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, για να παράγουμε προϊόντα και να τα εξάγουμε ή να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Χρησιμοποιήθηκαν σε αντικατάσταση των ανύπαρκτων εσόδων από την έλλειψη εθνικής παραγωγής. Και όταν τέλειωσε και το πανηγύρι και το παραμύθι αναγκαστήκαμε να βρεθούμε στην σημερινή θέση. Από την οποία δεν έχουμε σωτηρία. Το λέει κομψά το ΔΝΤ – που έχει πέσει βεβαίως κι εξω σε προβλέψεις- στην τελευταία του Εκθεση. Η ανάπτυξη είναι αναιμική και μπορεί να επηρεαστεί και από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και στην ευρωζώνη. Και τα πολύ υψηλα πλεονάσματα για χώρες, χωρίς παραγωγή, όπως η Ελλάδα. 

Μπορεί την εποχή που «τρώγαμε» τον 1 τρισεκατομμύριο ο κ. Τσιπρας να μπουσούλαγε αλλά ανήκει σε ένα κόμμα που: (α) υπονόμευε με συνεπεια και με βίαιαες πεζοδρομιακές καταδρομές κάθε είδους μεταρρύθμιση που επιχειρούσαν οι αστικές κυβερνήσεις (β) ως κυβέρνηση, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, όχι μόνο δεν διόρθωσε αυτά που καταλόγιζε σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά αποδείχτηκε σε τρισήμισυ χρόνια διακυβέρνησης ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Σήμερα παρά τις μεγαλοστομίες Τσίπρα για το τέλος της λιτότητας και άλλα συναφή παραμύθια, η πραγματικότητα είναι άλλη. Την οποία θα συνεχισει να πληρώνει ακριβά η ελληνική κοινωνία. Λ.χ  η συμφωνία της αφελούς αριστερής κυβέρνησης για υψηλά πλεονάσματα επί τόσο μεγάλο διάστημα –διότι υψηλα θα είναι και μετά το 2022 και μέχρι το 2060- σημαίνει υψηλή φορολογία

Η εύλογη απορία είναι η εξής. Ως πότε θα μπορούν να πληρώνουν φόρους οι Έλληνες από την στιγμή που η ανάπτυξη είναι δυσανάλογα αργή και μικρή σε σχέση με τον ρυθμό καταβολής των φόρων –εντέχνως «τσιμπημένων» κάθε φορά. Τα εισοδήματα συρρικνώνονται όπως και οι αποταμιεύσεις, που κανένας πλέον δεν βάζει λεφτά στην άκρη. Ο ΟΟΣΑ με Έκθεσή του για την φορολογία στα κράτη-μέλη έχει αποδείξει ότι το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα φτάνει το 36,8 του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος του Οργανισμού είναι 34,3%.

Όταν λοιπόν ελλείψει χρημάτων τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν, πως θα κινηθεί η Οικονομία, ποιον θα συμφέρει να επενδύσει στην Ελλάδα και τι ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να επιτύχει η χώρα;   

Αν δεχθούμε την θέση ότι με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης στις κοινωνίες υπονομεύονται τα θεμέλια της Δημοκρατίας, τότε, πράγματι, θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. Εμείς. Όχι η βολεμένη Αριστερά η οποία, έστω και για ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους, θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι η μεσαία τάξη είναι σε ψήφους πολυπληθέστερη από τις εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τις έφερε σε αυτήν την κατάσταση, κάνει για  πάρτη τους τον...Ρομπέν των Δασών!

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS