Αφήνοντας τις πρωτοβουλίες στον Ερντογάν

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αυταπατάται. Έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει –όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα- για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά η κίνηση του Ερντογάν δεν οφείλεται σε κάποια ελληνική διπλωματική νίκη. Αν η ελληνική κυβέρνηση εγνώριζε ότι οι δικές της κινήσεις ήταν αυτές που θα είχαν αποτέλεσμα, ούτε ο υπουργός Άμυνας θα έκανε προ δεκαημέρου ευθεία επίθεση κατά της Τουρκίας ούτε ο υφυπουργός του από την μία θα έλεγε πριν από την απελευθέρωσή τους ότι είναι πιθανόν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να κρατηθούν άλλο έναμισυ χρόνο!

Η κυβέρνηση της αριστεράς έχει αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική βαδίζει στα τυφλά, απλώς ικανοποιώντας τις διευθετήσεις που της υπαγορεύουν. Αυτό έγινε με τα Σκόπια. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί με κάποια συμφωνία με την Αλβανία όπως έχει σπεύσει να προίδεάσει ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών. Και η πιο πιθανή εξήγηση για την τελευταία αυτή κίνηση Ερντογάν που εμφανίζεται σκοπίμως ως χατήρι προς τον κ. Τσίπρα είναι ότι ανταλλάξαμε τους δύο στρατιωτικούς με την κατάργηση των μουφτήδων και την αλλαγή του τρόπου τοποθέτησής των δια της εκλογής τους, που ήταν το πάγιο αίτημα της ‘Άγκυρας.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι κανείς Τούρκος ηγέτης δεν μπορεί να αποστεί από την πάγια εδώ και χρόνια τουρκική πολιτική. Που είναι συγκεκριμένες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας και τις οποίες είναι υποχρεωμένη κάθε τουρκική ηγεσία να τις υπενθυμίζει και να τις επαναλαμβάνει. Και η επανάληψη αυτή έχει την σκοπιμότητά της.

Αν πάρουμε για παράδειγμα το Κυπριακό, θα διαπιστώσουμε ότι η τουρκική πολιτική, μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης, ήταν να διατηρεί αμείωτες τις βλέψεις στο νησί, μέχρις ότου της δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον στόχο της. Το επέτυχε γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η τουρκική πολιτική είναι μακροπρόθεσμη. Της υπομονής. Και η ουσία είναι ότι αυτό που έχει πετύχει είναι πλέον να θεωρείται η διά των όπλων διχοτόμηση της Κύπρου ως η πλέον συμφέρουσα και de jure λύση για την Κύπρο, που είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι μία άλλη λύση θα έβαζε από την πίσω πόρτα την Τουρκία στην ΕΕ –που κανείς δεν θέλει- πέραν των δυλειτουργιών στη λειτουργία του κράτους.

Ο γρίφος των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολος για μία κυβέρνηση που έχει δείξει και τον ερασιτεχνισμό της αλλά και την υποχωρητικότητά της σε έξωθεν πιέσεις, λόγω της αδυναμίας της και, βεβαίως της ανάγκης να παραμένει στην εξουσία.

Απλώς οφείλει να γνωρίζει από την ιστορία στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποφεύγει να την μελετά, ότι κάθε βήμα ελληνικής υποχώρησης στο πλαίσιο της επίδειξης καλής θέλησης υπήρξε ένα βήμα μπρος για την γείτονα και ένα πίσω για μας

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS