Ελληναράδες και πολιτικές σκοπιμότητες

Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο σε τηλεοπτική εκπομπή συμμετείχαν στη συζήτηση καθηγητές και πρυτάνεις για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και βεβαίως η σχετική συζήτηση περιλάμβανε και την σύνδεση της Ανωτάτης Παιδείας με την Οικονομία. Ένας εκ των καθηγητών που συμμετείχαν άρχισε να λέει την πολύ σωστή γνωμη του: Γιατί πρέπει στα ανα την Ελλάδα Ανώτατα Ιδρύματα να μην έχουν τουλάχιστον ορισμένες Σχολές τους αντικείμενο που να έχει σχέση με την παραγωγή της περιοχής;

Παράδειγμα. Σε μία περιοχή όπου υπάρχει κτηνοτροφική παραγωγή, η πανεπιστημιακή σχολή να έχει σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε να απορροφώνται και πιο έυκολα οι αποφοιτώντες από την συγκεκριμένη σχολή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα που δείχνει τι επικρατεί και για ποιον λόγο απλώς «σπείρονται» Σχολές, συνέντευξη που έδινε σε τοπικό σταθμο σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και όταν τους είπε ότι το ΤΕΙ που λειτουργούσε στην περιοχή τους θα έπρεπε να είχε σχέση με την αγροτική Οικονομία και όχι με την ...Γραφιστική (διότι τέτοια Σχολή λειτουργεί εκεί), ακούστηκε μία φωνή από μέσα να φωνάζει: Κόψε τον, κόψε τον στον αέρα...!!!»
Ο ...Ελληναράς που ζητούσε να κοπεί ο καθηγητής κάποιον πολιτικό ήθελε να εξυπηρετήσει, ο οποίος με τη σειρά του, για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα είχε κατορθώσει να ιδρυθεί Σχολή για γραφίστες στην συγκεκριμένη περιοχή!!

Το συμπέρασμα είναι ότι η διατυμπανιζόμενη ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας για να πάει η χώρα μπροστά, δεν είναι κάτι το θεωρητικό, αν λάβουμε υπόψιν το παραπάνω παράδειγμα. Και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει στην χώρα. Όμως οι πολιτικοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να ιδρύουν Σχολές από εδώ κι από κεί, με την λογική ότι ενισχύεται έτσι και η τοπική Οικονομία και προσελκύουν έτσι ψηφοφόρους και αυτοί και το κόμμα τους. Ενισχύεται βεβαίως η τοπική Οικονομία, αλλά όχι παραγωγικά αλλά με καφετέριες και σουβλατζίδικα.

Γενικώς πάντως η σύνδεση της Εκπαίδευσης και μάλιστα της Ανώτερης και της Ανώτατης με τον τομέα της Οικονομίας είναι μία σχέση άγνωστη στη χώρα μας. Είναι μία διαπίστωση που δεν αφορά μόνο τα εξειδικευμένα στελέχη που λείπουν και που άνευ αυτών ακόμη και μία ξένη επένδυση μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη αν στον συγκεκριμένο κλάδο της νέας ή, και της παλαιάς ακόμη Οικονομίας, δεν θα βρίσκουν οι ξένοι το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται.

Από την άλλη πλευρά, πέραν της αδυναμίας σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την Οικονομία, όπως συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες, τα προαναφερθέντα παραδείγματα δείχνουν την παντελή έλλειψη εθνικού σχεδιασμού σε συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση για την ανάπτυξη της χώρας. Έτσι παραμένει ισχύουσα η άποψη του ...Ελληναρά που ήθελε να κόψουν στον αέρα τα όσα έλεγε ο πανεπιστημιακός, τα οποία ήσαν μεν σωστα αλλά αποκάλυπταν την πολιτική σκοπιμότητα συγκεκριμένων πλην ανόητων σχεδίων.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS