Μετά τα Σκόπια θα παραδοθούν και στην Αλβανία;

Παραδομένη στις πιέσεις των ξένων που απλώς προωθούν τα συμφέροντά τους στην Βαλκανική –κατά τον τρόπο που νομίζουν ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους αυτά- η αριστερή κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ρυθμίσει» και τις διαχρονικές εκκρεμότητες με την γείτονα Αλβανία.

Η σπουδή της κυβέρνησης προκαλεί πλην των εύλογων ερωτηματικών και ανησυχία. Αλλά και το γεγονός ότι σε σχεση με τα Σκόπια και την μάλλον αστεία προπάθεια τους να οικοδομήσουν εθνική συνείδηση, με υπεξαίρεση μέρους της ελληνικής ιστορίας, η Αλβανία:

-Δεν έχει παύσει να ορέγεται την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, την προοπτική της οποίας θεωρούν, αφελώς, και ξένα κέντρα είτε ότι αποκαθιστά συνθήκες σταθερότητας στην Βαλκανική είτε ότι δι΄αυτής εξυπηρετούνται καλύτερα τα δυτικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της ανάσχεσης πιθανής ρωσσικής επέκτασης στην περιοχή.

-Με την Αλβανία εξακολουθεί να ισχύει το «εμπόλεμο», καθώς η μονομερής δήλωση το 1987 του τότε υπουργού ΅Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια που δημοσιοποιούσε απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου του Ανδρέα Παπανδρέου ουδέποτε επικυρώθηκε δια Νόμου από καμμία πλευρά. Όμως τώρα το «εμπόλεμο» -ως αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αλβανική πλευρά το συνδέει με το θέμα των Τσάμηδων και των υποτιθέμενων περιουσιών τους στην Ελλάδα.

-Τα Τίρανα επιχειρούν συμψηφισμό της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνικής Βορειοηπειρωτικής μειονότητας με τους οικονομικούς μετανάστες τους στην χώρα μας, καθώς στα θέματα που θα συζητηθούν θετουν ζήτημα αμοιβαίων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και των Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα.

-Κατ’ επανάληψη και με πονηρό κάθε φορά τρόπο θέτουν οι Αλβανοί ζήτημα Τσαμουριάς, δηλαδή εδαφικής διεκδίκησης της ....Θεσπρωτίας! Το ζήτημα το έθεσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι τον περασμένο Ιανουάριο.

-Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να διαπραγματευθεί, σοβαρά ζητήματα όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή η υφαλοκρηπίδα με έναν αναξιόπιστο Αλβανό πρωθυπουργό ο οποίος, ενώ ο προσδιορισμός της ΑΟΖ είχε επικυρωθεί από τις δύο χώρες το 2009, στη συνέχεια η σχετική συμφωνία εχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με προσφυγή του ίδιου του Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μάλιστα ο ομόλογός του κ. Κοτζιά ο κ. Μπουσάτι με τον οποίον συνομιλεί, τον Μαίο του 2014 για το ζήτημα της ΑΟΖ είχε ζητήσει από την Εισαγγελία των Τιράνων να διερευνήσει αν είχε διαπραχθεί, από τους προκατόχους του που είχαν κυρώσει την σχετική συμφωνία, το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας διότι είχαν παραδόσει, υποτίθεται, τμήμα της εθνικής επικράτειας!!

-Με πονηρό τρόπο η αλβανική πλευρά θέτει και θέμα διευθέτησης του συνοριακού καθεστώτος(!) που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, γνωρίζοντας κανείς είτε την αφέλεια είτε τον ερασιτεχνισμό της ελληνικής κυβέρνησης είτε τις παραχωρήσεις που κάνει.

Κατά τις επίσημες ελληνικές εκτιμήσεις επί των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων- η εκδηλούμενη αλβανική προπαγάνδα αποβλέπει στο να δημιουργηθεί εν καιρώ θέμα αλβανικής μειονότητος στην Ελλάδα, υπέρ της οποίας να αρχίσει διεκδίκηση δικαιωμάτων και, να προκληθεί αντιπερισπασμός στις εθνικές διεκδικήσεις και ελληνικές επιδιώξεις, υπέρ της ελληνικής μειονότητος στην Αλβανία. Και τέλος –το σημαντικώτερο- να στηθεί ένα υπόβαθρο (σε συνδυασμό με τις αλβανικές διεκδικήσεις έναντι της Γιουγκοσλαβίας και των Σκοπίων) για την προβολή των δικαιωμάτων μιάς Μεγάλης Αλβανίας, ενισχύοντας τον εθνικισμό του αλβανικού λαού.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS