Τα αίτια μιας εθνικής κατάντιας

Για τους σκεπτόμενους Έλληνες -όσοι έχουν απομείνει από αυτούς και δεν έχουν αφομοιωθεί από τις αντιλήψεις της κοινωνικής ισοπέδωσης και της αρπαχτής- το ότι σήμερα η Ελλάδα παραπαίει οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά έχει την αιτιολογία του, που παραπέμπει σε ορισμένα από τα κατορθώματα της Μεταπολίτευσης. Δηλαδή στην περίοδο που διαδέχθηκε την επταετή δικτατορία και που αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε μία περίοδο χαμένων ευκαιριών για μία άλλη Ελλάδα, διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε σήμερα και, που, δυστυχώς, αύριο θα είναι πολύ χειρότερη για την ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία

Το διάστημα αυτό υπήρξε περίοδος χαμένων ευκαιριών, όχι μόνο διότι, με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που είχε συγκεκριμένο όραμα, έδρασαν σε αυτήν χρυσές μετριότητες της πολιτικής. Αλλά και διότι, ένας ολόκληρος πολιτικός κόσμος, κουβαλώντας μέσα του τα συμπλέγματα παρελθόντων ετών, κατά τα οποία οι υπό ευρεία έννοια δημοκρατικοί θεσμοί είχαν πληγεί, εθεώρησε σκόπιμο να έχει μία μονοσήμαντη όσο και βολική αποστολή. Να εισαγάγει σε όλες του τις αποφάσεις λαϊκίστικα στοιχεία ως απόδειξη των δημοκρατικών του προθέσεων, καθώς και να επιτρέπει να κυριαρχεί κάθε λαϊκή αυθαιρεσία που ερμηνευόταν a priori ως επιβεβαίωση μίας αυταπόδεικτης δημοκρατικότητας στη λειτουργία της κοινωνίας.

Βεβαίως ο σκοπός του λαϊκισμού από τις κυβερνήσεις που τον εφάρμοζαν ήταν άλλος. Το χάϊδεμα των αυτιών μιας κοινωνίας που δεν ειχε κανένα λόγο να μην απαιτεί ολο και περισσότερα, με προμαχούσες τις διάφορες επαγγελματικές συντεχνίες και τους παχυλών προνομίων εργατοπατέρες τους.

Το βασικό όφελος της Μεταπολίτευσης είναι ότι θεμελίωσε την μακροβιότερη Δημοκρατία στην ελληνική Ιστορία. Αν εξαιρέσει κανείς βεβαίως την θεμελίωση του δημοκρατικού Πολιτεύματος –το οποίο το δυναμιτίζουμε συνεχώς παραβαίνοντας βασικούς του κανόνες- και αν εξαιρέσουμε την είσοδό μας στην ΕΟΚ με την επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη χάρη που του έκαναν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες που τον υπολήπτονταν, η Μεταπολίτευση στο σύνολό της άφησε ένα τίποτε, που αποτιμάται ήδη σε ένα δυσθεώρητο χρέος και τα μνημόνια που εξ αιτίας του χρέους επιβλήθηκαν στις πλάτες του λαού..

Παρασυρμένος ο πολιτικός κόσμος σε αυτού του είδους την κοινωνικά στρεβλή «αναδόμηση», λησμόνησε να οικοδομήσει μία νέα και σύγχρονη Ελλάδα, που θα στηριζόταν σε ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό πλαίσιο. Το οποίο, όσον αφορά μεν στην Οικονομία θα εξασφάλιζε την ελλείπουσα σήμερα παραγωγικότητα. Όσον αφορά στην κοινωνία, δεν θα πολτοποιούσε στο όνομα της δημοκρατίας, αξίες, πρόσωπα, αρχές και, το κυριότερο συνειδήσεις (προκειμένου οι επάνω να πάνε κάτω και οι κάτω επάνω). Όσον αφορά δε στους θεσμούς θα είχε εξασφαλίσει μία υγιή λειτουργία τους, σε κάθε τομέα της εθνικής λειτουργίας ώστε να μη παρατηρείται η σημερινή διάβρωση που έχει επιτρέψει την διαχρονική διαφθορά της κρατικής μηχανής. Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα έχουν διαπιστώσει και καταγράψει επί σειράν ετών όλες οι Εκθέσεις του Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης.

Προφανώς σημασία για την μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης είχε το να επιζήσει αυτό και όχι η χώρα. Αντανάκλάση των παραπάνω διαπιστώσεων είναι η σημερινή κυβέρνηση που παραπέμπει στο πιο αμαρτωλό παρελθόν των μεταδικτατορικών χρόνων.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS