Η μαλακή τακτική

Οι καθυστερημένες αντιδράσεις της κυβέρνησης στις προκλήσεις των Τούρκων είναι ένδειξη αμηχανίας και έλλειψης σχεδίου. Και όσο αυτός που δείχνει την καλή του θέληση επιμένει σε αυτήν την τακτική τόσο η Τουρκία θα αποθρασύνεται. Ήδη η Ελλάδα επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ειδικώς επί κυβέρνησης Σημίτη έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις που η Τουρκία αξιολογώντας τις ως ελληνική αδυναμία αποθρασύνθηκε.

Υπενθυμίζουμετις ελληνικές παραχωρήσεις:

-Κατά την κυβερνητική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου αποδεχθήκαμε να απέχουμε από έρευνες για πετρέλαιο, ακόμη και σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου που δεν αμφισβητούσε η Τουρκία.

-Επί Κυβερνήσεων Σημίτη:
- Αποδεχθήκαμε τις γκρίζες ζώνες, όσον αφορά στις βραχονησίδες στο Αιγαίο
- Υπαναχωρήσαμε στην εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κύπρο
- Αναγνωρίσαμε, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης, την ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο! Θέμα που καμμία άλλη ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να το αναδείξει.
-Αποδεχθήκαμε με την Συμφωνία του Ελσίνκι όπως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αποτελέσουν και επισήμως διμερείς διαφορές. Επομένως και οι συνοριακές.
Και η Τουρκία εκτός από την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνοδεύει τις βλέψεις της με την εξής τακτική:
-Αρνείται να άρει την πολεμική απειλή του casus belli, στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε στην επέκταση των χωρικών υδάτων της.
-Αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της έρευνας και διάσωσης.

Η επόμενη υποχώρηση μπορεί να ερμηνευθεί από την ελληνική κοινωνία ως εθνική μειοδοσία. Και θα την έχει αποδόσει στην αριστερή κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα προσωπικώς.

Η πρόσφατη αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία στα Ίμια είναι η επιτομή της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που εξισώνει θύτη και θύμα! Ιστορικά αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων των συμμάχων και δυστυχώς και πατρώνων μας, μας έχει στοιχίσει. Στο λίαν εμπεριστατωμένο από πλευράς στοιχείων βιβλίο του «Η πολιτική των ίσων αποστάσεων» ο καθηγητής Ιωάννης Χολέβας αναφέρει –και επειδή είχε γραφεί πριν 20 χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι προβλέπει κιόλας- τα εξής με αφρομη΄την στάση των ξένων:

-Παίχτηκε και συνεχίζεται το απαίσιο παιγνίδι σχετικά με το «Μακεδονικό» και την υποκλοπή του ονόματος «Μακεδονία»
-Είναι διαρκής η τουρκική απειλή κατά της Θράκης μας.
-Αμφισβητούνται και διακυβεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.
-Αμφισβητείται και διεκδικείται από του Τούρκους ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας
-Αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε βραχονησίσε ςπου διεκδικούνται από την Τουρκία.
-Αναπτύχθηκε μία καινοφανής θεωρία περί «γκρίζων ζωώνων’ στο Αιγαίο.

Είκοσι χρόνια μετά όχι μόνο τίποτε δεν έχει αλλάξει αλλά τα πράγματα επιδεινώνονται...

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS