Η βαλκανοποίηση της Ελλάδας

Το πιο σταθερό μοτίβο εδώ και μία επταετία δεν είναι άλλο από την συνεχή επιδείνωση των συνθηκών φτώχειας στην Ελλάδα. Όλες οι σχετικές έρευνες της Eurostat κάθε χρόνο εμφανίζουν μία δυσοίωνη πραγματικότητα που απεικονίζει την μετεξέλιξη της Ελλάδας από μία από τις χώρες της Ευρώπης με σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, σε μία χώρα της Χερσονήσου που ανήκει. Της Βαλκανικής.

Η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις συνθήκες του 2016 επιβεβαίωσε ότι σταθερά ένας στους τρεις Ελληνες ζει σε καθεστώς φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Για να πάρουμε μία ιδέα της βαλκανοποίησής μας, το 35,6% του πληθυσμού ή κοντά στα 4 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ το 2008 υπό αυτές τις συνθήκες ζουσε το 28,1%.

Φτωχός είναι αυτός που ζει με εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Ήδη, με το 35,6% του πληθυσμού σε κατάσταση φτώχειας έχουμε φτάσει την Βουλγαρία της οποίας το 40,4% του πληθυσμού είναι φτωχοποιημένο και την Ρουμανία που οι φτωχοί της αντιπροσωπεύουν το 38,8% του πληθυσού της.

Σήμερα, επτά χρόνια μετά, η βαθειά ύφεση παραμένει και, το κυριότερο, η μεσαία τάξη έχει πλήρως αποδεκατισθεί. Σε όλα της τα επίπεδα, καθώς οι ανώτερες τάξεις του μεσαίου στρώματος της κοινωνίας μας έχουν περιέλθει σε κατάσταση ισορροπίας μεταξύ μιας ανεκτής βιοτής και του κινδύνου της ανέχειας, με τα εισοδήματά τους συρρικνωμένα και τα αποθεματικά τους με συνεχείς διαρροές για να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς φορολογικές τους επιβαρύνσεις.
Τα μεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης έχουν φτωχοποιηθεί. Ενώ για τους λιγότερο ευνοημένους της μεταπολεμικής μεσαίας ελληνικής τάξης, η ανέχεια είναι μία λέξη με έννοια ...πολυτέλειας!

Πρόσφατη έρευνας του ΙΟΒΕ έδειξε ότι 2015, με ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, το 12,9% του πληθυσμού ή 1,4 εκατομμύρια Ελλήνων αντιμετώπιζε επισιτιστικό πρόβλημα, όντας σε κατάσταση ένδειας. Το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 7,1%. Είχε αυξηθεί κατά 56%. Ενώ υπερδιπλασιάστηκε, μεταξύ 2006 και 2015 το ποσοστό των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Από 21,3% το 2006 ανήλθε σε 54% το 2015!!

Αν δεχθούμε τις θέσεις που οι πολιτικοί των αστικων κομματων έχουν διατυπώσει, κατά καιρούς –αλλά και χωρις οι ΄ιδιοι να κάνουν κάτι- ότι με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης στις κοινωνίες υπονομεύονται τα θεμέλια της Δημοκρατίας, τότε, πράγματι, θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. Κυρίως το πολιτικό σύστημα επί του οποίου ξεσπούν συνήθως οι αγανακτισμένες κοινωνίες.

* του Νίκου Σίμου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS