Η άστοχη επίσκεψη

Οι πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο Ερντογάν ήταν αυτός που επέμενε να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κι εμείς δεν θα ήταν ευγενικό να του πούμε «δεν μπορείς να έλθεις». Θα έπρεπε βεβαίως η κυβέρνηση να πονηρευθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος που δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες στο εσωτερικό της χώρας του, ήθελε για εσωτερικούς λόγους να κάνει ένα εθνικιστικό ξέσπασμα. Και ποι καλύτερη χώρα για το ξέσπασμα αυτό από την Ελλάδα;
Υπό την έννοια αυτή θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποτρέψει την επίσκεψη.

Η άλλη οπτικη του θέματος είναι ότι, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν έχει σχεδόν κόψει τις συνεννοήσεις με την Δύση καθώς στην φάση αυτή «ερωτοτροπεί» με την Ρωσία -αγοράζοντας μάλιστα ρωσικούς πυραύλους καίτοι χώρα του ΝΑΤΟ- καλόν είναι να υπάρχει και μία δυτική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ ώστε να συζητεί μαζί του. Έτσι λένε οι συμμαχοι, οι οποίοι, Αμερικανοί και ΕΕ, τελικώς εξεμάνησαν και οι ίδιοι από τις απαιτήσεις του Ερντογαν περί Αναθεώρησης μιας Συνθήκης που καθορίζει πολλά σύνορα στην περιοχή.

Αυτό που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται είναι ότι η όποια ελληνική εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου έχει όρια. Ένα δεδομένο που είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψιν και που έχει ιστορική διάσταση, είναι η ιδιαιτερότητα των σχέσεών μας με την Τουρκία. Σχέσεων που εμφανίζουν και μια μοναδικότητα στην Ευρώπη: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με εδαφικές βλέψεις σε άλλη ευρωπαίκή χώρα. Βλέψεις οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπωθεί και επισήμως. Οι στόχοι της δε αυτοί, διαμορφώνονται και από έναν ψυχολογικό παράγοντα που είναι η σχέση του παλαιού κατακτητή και του απελευθερωμένου «υπόδουλου». Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την απελεύθερωση άλλων λαών, η ελληνική λύτρωση προήλθε από μία πανεθνική νίκη, την οποία, ιστορικά, ο αντίπαλος δεν έχει ξεπεράσει, στο μέτρο μάλιστα που η θεωρητική αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί την Τουρκική Μεγάλη Ιδέα.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία και επί Ερντογάν ουδεποτε σταμάτησε να καθιστά σχεδόν απαιτητές τις διεκδικήσεις της. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ είχε καταθέσει κείμενο 17 σελίδων με το οποίο αμφισβητούσε τον εθνικό εναέριο χώρο, απαιτούσε τα Δωδεκάνησα να είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη ενώ απαιτούσε ακόμα και να μην ονοματίζονται 16 μικρά ελληνικά νησιά αλλά να χρησιμοποιούνται γράμματα ή αριθμοί διότι δεν αναγνώριζε την ελληνικότητά τους! Τώρα μας ζητάει και αλλαγή συνόρων!

Ορθές οι προσεγγίσεις υπό την προϋπόθεση ότι αποβλέπουν σε βελτίωση των σχεσεων. Διότι στην επίσκεψη Ερντογάν συνέβη ακριβώς το αντίθετο και κάθε άλλο παρά φάνηκε ότι βελτιώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με σαφή ευθλυνη της κυβέρνησης που έπεσε σε παγίδα που όφειλε να υποπτευθεί....

* του Νίκου Σίμου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS